Derfor er solbriller så viktige om vinteren

Blendende lys fra is og snø gjør solbriller til et svært viktig tilbehør i de kalde månedene

Lue, skjerf og votter: Det er kanskje det vi først og fremst tenker på som nødvendig utstyr om vinteren. Men få husker å ta med solbriller på listen. Solbriller er for sommeren, sier du? Feil! Det er minst like viktig for oss å beskytte øynene våre om vinteren som i de varmere månedene. Det er fordi UV-stråling, som er svært skadelig for øynene, har en spesielt aggressiv effekt fra november til mars.

Om sommeren er solbriller en viktig del av det du har på deg. Og ikke bare for stilens skyld, men fordi de beskytter øynene dine mot sterkt lys. Men mange vet ikke at skadelige UV-stråler er enda farligere om vinteren enn om sommeren. Om sommeren vil grønne omgivelser bare reflektere ca. 6 % av lyset. For snø er det tilsvarende tallet nesten 95 %. Kun solbriller med brilleglass i høy kvalitet gir øynene effektiv beskyttelse mot øyebetennelser eller mer alvorlige skader. Dette fordi sollys, som har et høyt nivå av UV-energi, kan forårsake skader på netthinnen. I det hele tatt er penger man bruker på solbriller i høy kvalitet en god investering.

Dette bør du se etter når du kjøper solbriller:

  • CE-symbolet er viktig. Dette merket garanterer at produktet holder standardnivået for beskyttelse. Et EU-direktiv spesifiserer at dette må være minst 380 nm. Men på dette nivået absorberes fortsatt 78 % av strålingen av øyet.
  • Derfor bør brilleglass ideelt sett gi UV-beskyttelse i et bredt spekter over 380 nm. Kun brilleglass med dette beskyttelsesnivået kan filtrere bort farlig UV-stråling.
  • Solbrillene må være tilstrekkelig store og passe til ansiktets form og størrelse. Det er den eneste muligheten til å forhindre at lyset trenger inn til øynene ovenfra og fra siden.
  • Absorpsjonsfaktoren spiller en spesielt viktig rolle. Den må være tilstrekkelig høy. Hvor mørke brilleglassene må være, avhenger av personlige preferanser, hvordan de skal brukes, hvor de skal brukes, hvilken type sport man utøver og andre faktorer. Optikeren vil gi deg nyttige råd om dette.
  • Det er best å kjøpe solbriller hos en optiker. Stikkprøver viser stadig at briller som selges på gata av tilfeldige selgere ofte har forfalskede kvalitetsmerker og kan forårsake helseskader.

Velg riktig farge

Det er også viktig å velge riktig farge på glasset i solbrillene. Brilleglassene er inndelt i beskyttelsesklasser eller kategorier. Gule, grønne og blå brilleglass anbefales ikke for bruk om vinteren. De har en beskyttelsesklasse på kun 0, 1 eller 2, eller tilhører kategorien S0, S1 eller S2. Grå og brune brilleglass anbefales for vinterbruk. De bør tilhøre beskyttelsesklasse 3 eller kategorien S3. De gir også tilstrekkelig beskyttelse under snøfulle forhold i høyfjellet. Brilleglass i beskyttelsesklasse 4 eller kategori S4 er for ekstremt sensitive øyne. Men brilleglass i denne kategorien er bare nødvendige i tilfeller der UV-strålenivået er ekstremt høyt. De kan ikke brukes under bilkjøring.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Forsiktig med blått lys

Gode solbriller bør også gi et adekvat beskyttelsesnivå mot blått lys. Dette fordi blått lys kan skade makula, det punktet i øyet der synet er skarpest.

Et ekstra tips for vintersport: Hvis du bruker briller, bør du enten ha ski briller med styrken din eller ski briller som er store nok til at du får plass til brillene dine under dem. Noen modeller har skumstøtter som er ideelle for brillebrukere, og ekstra plass på siden for brilleinnfatningen. Disse har god passform slik at det ikke oppstår trykk på brillene under ski brillene. Ski briller bør være lukket på sidene for å gi beskyttelse mot trekk.

 

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Forbedre resultatene dine med høykvalitets sportsbriller med styrke Optimalt syn for idrettsutøvere

26. mar. 2020

Tags: Sport og fritidsbriller

De beste solbrillene for idrett Hvilke utfordringer møter atleter når de bedriver favorittsporten sin?

29. jun. 2018

Tags: Sport og fritidsbriller

Bedre syn for sportsutøvere Sportsutøvere, både profesjonelle og amatører, nyter godt av spesielle sportsbriller.al and amateur athletes benefit from special sports eyeglasses

1. nov. 2017

Tags: Sport og fritidsbriller

Kun det beste synet er godt nok når man skal stå på ski Hvem har vel ikke opplevd å kjører i blinde ned bakken når man står på ski?

16. okt. 2017

Tags: Sport og fritidsbriller

Liknende produkter