Helse + Forebygging

Belegget på brilleglassene bør ideelt sett kunne gjøre alt mulig

BEDRE SYN intervjuer produktsjef for DuraVision® Platinum, tidenes mest robuste ZEISS-belegg til brilleglass.

16 oktober 2019
  • Belegget på brilleglassene bør ideelt sett kunne gjøre alt mulig

Vi bruker briller hver dag uten å tenke på, ikke bare hva brilleglassene kan gjøre rent optisk, men også hvor robuste de må være for å tåle hverdagens påkjenninger. Og det er slik det skal være. Ikke noe annet optisk utstyr utsettes kontinuerlig for de samme mekaniske belastningene og miljøpåvirkningene som brilleglass. Utviklerne hos Carl Zeiss arbeider kontinuerlig med å forbedre belegg og design på brilleglass. BEDRE SYN spurte René Stanke, produktsjef for DuraVision® Platinum om hva moderne glassbelegg egentlig handler om.

BEDRE SYN: Når du har time hos en optiker og får tilpasset briller, er det vanligvis slik at valg av belegget på brillene vies relativt lite oppmerksomhet. Vi har en tendens til å stole på optikerens anbefaling. Imidlertid har belegget stor innvirkning på levetiden til brilleglassene, hvordan de er å se gjennom og hvor lette de er å rengjøre. Hva bør brillebrukere vurdere når man velger belegg?

René Stanke: Du har rett. Brilleglassbelegg kan utgjøre en forskjell. Nå for tiden kjøper de fleste plastglass, men i utgangspunktet er ikke plast så hardt, holdbart eller ripesikkert som mineralglass. Derfor vil jeg absolutt vil anbefale et hardt belegg for å forlenge levetiden på glassene. Dette vil gjøre overflaten mindre følsom for mekaniske påkjenninger som kan føre til riper og derfor dårligere syn.

Et antireflekterende belegg av høy kvalitet er ikke bare viktig for å forbedre utseendet, men også for å bli kvitt forstyrrende refleksjoner gjennom brilleglassene, for eksempel når du kjører om natten eller leser i både naturlig og kunstig lys.

I tillegg bør et godt brilleglass være enkelt å rengjøre og ikke tiltrekke seg smuss og støv. Moderne brilleglassbelegg gjør glassene dine robuste. Vi råder alle brillebrukere om å spørre optikeren de bruker om de nøyaktige egenskapene til belegget.

René Stanke

Et antireflekterende belegg av høy kvalitet er ikke bare viktig for å forbedre utseendet, men også for å bli kvitt forstyrrende refleksjoner gjennom brilleglassene.

René Stanke

Produktsjef for ZEISS DuraVision Platinum

BEDRE SYN: Carl Zeiss har nå lansert et nytt mineralbelegg til briller – DuraVision® Platinum. Du var involvert i utviklingen. Hva er spesielt med DuraVision® Platinum? Hva er nytt?

René Stanke: Basert på markedsundersøkelser har vi optimalisert hele spekteret av belegg for ZEISS brilleglass. Vi snakker i hovedsak om følgende fire produktegenskaper:

For det første la vi ned mye arbeid på hardheten til glassoverflaten. Vi er veldig stolte av å ha oppfunnet det første plastbrilleglasset med antireflekterende belegg som har minst like god hardhet som sammenlignbare mineralske brilleglass. Målingene våre har vist at med DuraVision® Platinum kan vi lage brilleglass som er tre ganger hardere enn tidligere.

For det andre har vi i betydelig grad forbedret antirefleksbelegget. Til tross for antirefleksbelegget har alle brilleglass det som kalles residual refleksjon, dvs. lys som blir reflektert tilbake av brilleglasset og som derfor ikke finner veien gjennom glasset og inn i øyet. Dermed varierer kvaliteten på antirefleksbelegget i forhold til hvor lav den residuale refleksjonen kan være. Sammenlignet med tidligere glass har vi lykkes med å redusere denne refleksjonen med 20 %.

Selvfølgelig ønsket vi også å opprettholde den patenterte antistatiske ytelsen som gjør ZEISS brilleglass så enestående, slik at de ikke blir så fort skitne og tiltrekker seg betydelig mindre støv og smuss. Dette er produktfunksjon nummer 3.

Den fjerde er at glassoverflaten er utrolig enkel å rengjøre. Dette skyldes det øverste belegget, som støter vekk vann og olje. Du kan rengjøre brilleglass med DuraVision® Platinum-belegg med våre ZEISS renseprodukter eller bare skylle under rennende lunkent vann, riste av de resterende vanndråpene og eventuelt tørke med en mikrofiberklut.

BEDRE SYN: Hvordan kan disse forbedringene testes – spesielt den forbedrede hardheten?

René Stanke: Vi utfører intensive laboratorietester. For eksempel presses en diamantspiss inn i et konvensjonelt brilleglassbelegg og det nye produktet for sammenligning. Vi måler hvor stor kraft som må til før belegget ikke lenger kan motstå trykket og går i stykker. Dette gjør oss i stand til å avgjøre og sammenligne hardheten til ulike belegg. DuraVision® Platinum oppnådde inntil 50 prosent bedre resultater i denne testen enn tidligere mineralbelegg fra ZEISS.

Imidlertid var de praktiske testene viktigere for oss, ettersom brilleglass må overleve daglig bruk og ikke bare tester i laboratoriet. Vi går ut fra en levetid på to til tre år, som vi simulerte i denne testen for å demonstrere slitestyrken til vårt nye belegg. Vi brukte "vanlig smuss" (som også brukes i f.eks. støvsugerbransjen), dekket en pusseklut med det og "pusset" brilleglass med et konvensjonelt belegg og det nye DuraVision®  Platinum-belegget 600 ganger hver med et bestemt trykk. Resultatene ble deretter analysert i detalj under mikroskopet. Resultatet: Brilleglass med DuraVision® Platinum-belegg viste nesten ingen skader, mens produktet vi brukte til sammenligning fikk tydelige riper i denne testen.

BEDRE SYN: Imponerende. Men dette er vel ikke noe man vanligvis bør gjøre med brilleglass?

René Stanke: Nei, ikke kopier testene våre. Til tross for alt moderne brilleglassbelegg kan gjøre, bør du håndtere brillene dine forsiktig. Over tid kan et stort antall småriper gjøre brilleglass uklare, gjøre dem vanskeligere å se gjennom eller redusere antirefleksbelegget. Ikke rengjør brilleglass med klær, stoff eller lignende. Vi anbefaler lunkent vann eller ZEISS rengjøringsspray og en pusseklut i mikrofiber som er spesielt beregnet på briller til den daglige rengjøringen. Fra tid til annen kan du bruke en fuktet rengjøringsklut fra ZEISS, som ikke ødelegger belegget. Et annet tips: Ikke la briller ligge i bilen. Varmen kan skade brillene dine. Ikke bruk brillene dine i badstuen, og ikke legg dem fra deg med glassene ned. Følger du disse enkle rådene, vil det øke levetiden på brillene dine.

Til tross for alt moderne brilleglassbelegg kan gjøre, bør du håndtere brillene dine forsiktig.

René Stanke

Produktsjef for ZEISS DuraVision Platinum

BEDRE SYN: Det ville vært synd hvis individuelt tilpassede progressive glass ikke varte så lenge som de burde.

René Stanke: Nettopp. Dessverre kan ikke skader som riper poleres vekk fra plastglass, og man kan heller ikke legge på et nytt belegg. Dette betyr at brilleglasset er permanent skadet, og du må ha et helt nytt et for at brillene skal bli like gode som før.

BEDRE SYN: Hva har imponert deg mest rent personlig med utviklingen av DuraVision® Platinum fra ZEISS?

René Stanke: Det jeg liker best? Det er faktisk to ting. For det første at vi skapte et plastbrilleglass med minst like god hardhet som et mineralglass, og for det andre at vi klarte å forbedre antirefleksbelegget i betydelig grad.

Slik får ZEISS presisjonsbrilleglass den nye DuraVision® Platinum-overflaten:

  1. For det første bearbeides det delvis ferdige plastproduktet, slik at det får de optiske egenskapene og den slitasjeevnen som kreves for å gi brillebrukeren den beste visuelle opplevelsen. Dette etterfølges av vending og fresing. Plastglasset poleres deretter for å gi optimal sikt.
  2. Glasset senkes så i et hardlakkbad og herdes fullstendig i en slags ovn. Dette gir glasset en grunnleggende hardhet, og lakken gir en optimal kobling mellom baseglasset og antirefleksbelegget.
  3. Prosessen med det individuelle antireflekterende belegget starter deretter i et system med høyt vakuum. I alt blir åtte ultratynne lag dampbelagt. Metalloksider og semi-metalloksider legges vekselvis på overflaten på det harde mineralglasset.
  4. I løpet av denne prosessen "skytes" ioner med høy energi, dvs. ladde partikler, mot brilleglassene, basert på en helt spesiell metode. Disse ionene avgir energi når de treffer overflaten. Dermed komprimeres de enkelte lagene. Dette øker hardheten til hele belegget. Kombinert med hardlakk gir dette skreddersydde belegget den nødvendige robustheten til glasset.
  5. I tillegg påføres det antistatiske laget, patentert av ZEISS. Til slutt kommer laget som støter vekk vann og olje fra brilleglasset og gjør det lett å rengjøre.
  6. Etter at glasset er dyppet i hardlakk, tar dampbeleggingen av de enkelte lagene rundt tre kvarter i systemet. Men dette gjelder bare belegget på den ene siden av brilleglasset. Glasset vendes, og den andre siden får samme behandling. Hele beleggprosessen må utføres under støvfrie renromsforhold. Ved selv den minste kontaminasjon (f.eks. et lite støvkorn), blir brilleglasset avvist.

Del denne artikkelen