Helse + Forebygging

Hva er den riktige måten å rengjøre og behandle brillene på?

Tips for å ta vare på brillene dine

20 oktober 2022
 • Hva er den riktige måten å rengjøre og behandle brillene på?

Krystallklare brilleglass - brillebrukere elsker den flotte følelsen når de tar på seg briller etter de er rengjort og nyter uhindret syn igjen. Ville det ikke vært fantastisk hvis brillene våre alltid var rene og flekker, streker og fingeravtrykk var ukjente? Riktig brilleglasspleie sikrer ikke bare bedre syn. Det forlenger også levetiden til brillene dine. Feil rengjøring kan også skade moderne brilleglass, selv om de har et hardt belegg mot riper. BEDRE SYN gir noen tips om hvordan du rengjør brillene dine: Hvordan kan du rengjøre brilleglasset ditt raskt, grundig og likevel forsiktig hjemme og når du er ute.

Det viktigste rengjøringstipset for optimalt syn

Selv om de ofte brukes som siste utvei, er ikke papirtørkler eller skjorteermer den beste løsningen. Klesplagg og papirtørkler legger igjen ofte partikler av støv eller skitt på brilleglasset, og det forårsaker små riper. Dette forringer gradvis kvaliteten på brilleglasset, og synet ditt lider som følge av dette. Riper kan ikke fjernes fra plast- eller brilleglass. Selv om feilen bare ser ubetydelig ut, kommer det lys gjennom den bitte lille ripen, og dette irriterer øyet. Dette betyr at du ofte må kjøpe nye briller.

Rengjør brillene dine riktig - hva du skal gjøre

Følgende regel gjelder både for grundig rengjøring av brillene hjemme og for rask, men effektiv rengjøring når du er ute: du bør begynne å gni en mikrofiberklut eller en brettet rengjøringsserviett forsiktig over overflaten for først å fjerne grove skittpartikler.

 • Rask rengjøring - også for de som er ute

  Hvis du må rengjøre brilleglassene dine raskt, må du ikke være fristet til å bruke skjorten, skjerfet, osv. For å rengjøre brilleglassene dine når du ikke er hjemme, er ZEISS rengjøringsservietter den perfekte løsningen - de tar nesten ingen plass og er umiddelbart klare til bruk. Alt er uten skadelige tilsetningsstoffer.

  Om nødvendig vil en enkel mikrofiberklut også passe, men tørre kluter er ikke alltid ideelle, spesielt når det gjelder å fjerne fettstoffer.

 • Grundig rengjøring hjemme

  Mange brillebrukere holder brillene sine under rennende vann for å rengjøre dem. Dette kan ta mer tid enn å bruke profesjonelle rengjøringsmidler, men det har definitivt den ønskede effekten. For å gjøre dette, gni en dråpe pH-nøytral oppvaskmiddel mellom fingrene og deretter rengjør brilleglassene dine. Skyll deretter linsene under rennende, lunkent vann og tørk dem forsiktig, men grundig med en mikrofiberklut.

  Bortsett fra ZEISS sine fuktede rengjøringsservietter, er ZEISS rengjøringsspray i kombinasjon med en mikrofiberklut en utmerket løsning for rengjøring av brillene hjemme. Det er like effektivt som en grundig rengjøring under rennende vann - men det er mye raskere. Påfør sprayen på mikrofiberkluten, ikke på selve brilleglasset. Brilleglass uten rammer har borehull, mens linser i standardrammer har skruehull. Hvis væske stadig kommer inn i disse hullene, kan dette ha en negativ effekt med tiden. Derfor er det bedre å påføre rengjøringsmiddelet på vaskekluten. Dette sikrer at brillene dine ikke blir skadet, men det er nok fuktighet til å fjerne smuss, sminke eller fett effektivt.2

 • Rengjøring av brillerrammer - hva anbefaler ekspertene?

  Feil behandling kan også føre til skade på rammene dine. Følgende tips vil sikre at rammene dine er like attraktive som de var dagen du kjøpte dem:

  • Lunken, rennende vann gir gode rengjøringsresultater. Hold alltid brillene dine på siden av rammene du rengjør. Dette bidrar til å unngå vridning eller, enda verre, ødeleggelse av rammene.
  • Av hensyn til hygiene anbefales det også å rengjøre sidene av rammene av og til. Dette forbedrer også tilpasningen av brilleglasset, da fjerning av fettstoffer hindrer glide.
 • Gi brillene en og annen behandling: Den spesielle behandlingen som tilbys av en ultralydrenser

  Bruken av ultralydrenseren (tilgjengelig på nettet og fra spesialforretninger) hjemme eller av optiker er din beste garanti for grundig og praktisk rengjøring. Dette er den mildeste og mest effektive måten å fjerne smuss på. Det tar kun et par minutter til å gjenopprette brilleglassene og rammene til deres tidligere storhet.Viktig: ikke glem å bytte vannet i renseren regelmessig.

  Hvis du ikke ønsker å investere i din egen enhet, vil optikerne gjerne rengjøre brilleglassene dine i sin ultralydrenser - ideelt hver sjette måned. Dette er en del av optikerens standardutstyr disse dager.

Den riktige måten å oppbevare brillene på

Den riktige måten å oppbevare brillene på

Brilleglassene dine trenger et hjem! Oppbevar dem i et hardt brilleetui når du ikke bruker dem. Hvis du ikke har med deg brilleetuiet, må du sørge for å legge dem på et sikkert sted med brilleglassene vendt opp. Det er også viktig å sikre at brillene ikke blir utsatt for ekstrem varme. Temperaturer på over 80 grader kan skade selv de tøffeste brilleglassene eller rammene. Spesielt brilleglass av plast bør ikke bli utsatt for høye temperaturer. Dette kan ha en ugunstig effekt på brilleglassbeleggets holdbarhet (f.eks. det anti-reflekterende belegget). Ekstreme temperatursvingninger kan føre til overflatesprekk grunnet de forskjellige strukturene av basisbrilleglasset og belegget. Derfor bør ikke etuiet eller brillene dine stå lenge i en badstue eller på bilens dashbord om sommeren.   

 • Slik holder du briller rene og ripefritt lenger
 • Slik holder du briller rene og ripefritt lenger
 • Slik holder du briller rene og ripefritt lenger
 • Slik holder du briller rene og ripefritt lenger

Slik holder du briller rene og ripefritt lenger

Perfekt behandling av brilleglass sørger for optimalt syn, men også selve brilleglasset. Spesielle brilleglassbelegg med et hardt beskyttende lag og en beading-effekt (som DuraVision® Platinum fra ZEISS) gjør brilleglasset ekstremt motstandsdyktig mot riper og sikrer at smuss, støv og fuktighet kun kommer seg til overflaten med vanskelighet. Fordelen: Brilleglassene dine holder seg smussfrie lenger, og dette gjør at de er betydelig enklere å rengjøre. Dette betyr at du også trenger mindre tid til å ta vare på brillene dine - og de vil ha en lengre levetid.

Brilleglassene mine dugger. Hvordan kan jeg forhindre dette?

Her anbefaler vi ZEISS AntiFOG. Etter rengjøring påføres sprayen på den vedlagte kluten som deretter gnis over begge sider av brilleglassene. Dette forhindrer irriterende duggdannelse - i opptil 72 timer.


Del denne artikkelen

 • 1

  Hvorfor anbefaler optikere å bruke vaskekluter?
  Når de først kom på markedet, inneholdt brillerengjøringskluter ofte materialer som kunne skade brilleglasset (f.eks. små treverk). Dette problemet har siden blitt løst. ZEISS fuktede rengjøringsservietter er laget av mikrofine cellulosefibre, er milde på brilleglassene dine, gir strekfrie resultater og, viktigst, inneholder ikke andre kjemiske stoffer. Forresten er de også ideelle for rengjøring av smarttelefonen eller nettbrettet - helt uten streker.

 • 2

  Merk:
  Mikrofiberkluten skal også vaskes regelmessig - ideelt i vann ikke varmere enn 40° C og uten mykemiddel. Ellers kommer kluten til å lage streker neste gang du tørker av brilleglassene med den.