Livsstil + mote

Hvordan får du øynene dine til å smile?

Enten du bruker briller eller ikke, er øynene dine en viktig faktor når du kommuniserer. Her er våre 3 beste tips for hvordan brillebrukere får øynene til å smile.

16 oktober 2020
  • Hvordan får du øynene dine til å smile?

En god latter forlenger livet – ikke minst fordi en god latter aktiverer så mange som 100 muskler i kropp og ansikt. Øyekontakt og smilende øyne forenkler også vår kommunikasjon med andre mennesker. Men hvordan får vi øynene til å se bra ut? Hvordan kan brilleglassene hjelpe øynene når man smiler?

Blikket er et av våre viktigste kommunikasjonsmidler. Øynene våre reflekterer følelsene overfor personen vi snakker med, spesielt når vi liker eller misliker noen. Dette skjer svært fort, og involverer i stor grad underbevisstheten. Øyekontakt er en brobygger i konversasjonen som gjør det enklere å formidle informasjon.

I mange hverdagssituasjoner, som på jobben eller når du blir kjent med nye mennesker, er det viktig å gjøre et sympatisk inntrykk. Vi vil gjerne skape en behagelig atmosfære under samtalen. Øynene våre spiller en viktig rolle i dette. Hvis vi kan få dem til å smile på en avslappende måte, vil vi lett overvinne ubehagelige og pinlige situasjoner.. Men dette er slett ikke enkelt, særlig ikke i stressede situasjoner. Du har imidlertid muligheten til å trene det opp: Skyv til side stress og bekymringer i det minste for en liten periode, og konsentrer deg om å få øynene til å smile. Kommunikasjonstrenere råder også folk til å øve på dette foran et speil.

Genuint smilende øyne

Er ethvert smil virkelig genuint? Den amerikanske forskeren Paul Ekman har studert hvordan folk smiler. Han observerte hvilke ansiktsmuskler som er aktive i hvilke smil, og definerte deretter 19 ulike typer smil. Men kun én av de 19 smilende ansiktsuttrykkene er helt genuine, og ikke kun et resultat av høflighet, forlegenhet eller til og med engstelse. Faktisk er muskelen med navnet orbicularis oculi den virkelige stjernen når det gjelder et ærlig smil. Orbicularis oculi-muskelen får oss til å knipe øynene sammen, og får frem smilerynker rundt øynene. I løpet av forskningen ga Ekman dette smilet et eget navn: Duchenne-smilet – etter nevrologen Guillaume Duchenne, som var den første som undersøkte denne muskelen i 1862. Kanskje verdt å ta en nærmere titt på?

Hva betyr dette for brillebrukere?

Folk kan lese våre sanne følelser ut fra ansiktet – helt instinktivt. Et sympatisk smil formidles ikke bare via munnens stilling, også øynene er helt avgjørende. Samtidig kan personen vi snakker med se på øynene våre om smilet er ærlig, og dermed vite om vi faktisk føler oss lykkelige.

Som brillebruker er dette en utfordring, ettersom vår gamle venn brillene er plassert i veien for øyekontakten.

Her er 3 gode tips for hvordan brillebrukere får øynene til å smile:

1. Briller med antirefleksbelegg for klart syn

Brilleglassene spiller en avgjørende rolle for smilet vårt – og ikke på grunn av hvordan innfatningen ser ut, slik man kanskje skulle tro. Personen vi snakker med må kunne se øynene våre så tydelig som mulig. For eksempel må ikke brilleglassene ha noen ubehagelig speileffekt. Vårt tips: En antirefleks overflatebehandling er svært viktig for oss for å kunne vise øynene så naturlig som mulig til personen vi snakker med.


2. Tynne, slanke brilleglass for et flott utseende

Svært sterke brilleglass kan ha stor betydning for hvordan øynene ser ut. Vanligvis trenger man tykkere og tyngre brilleglass jo større grad av synshemning man har. Langsiktige personer som bruker positivbrilleglass har gjerne tykke brilleglass som buer utover. Det gjør at øynene ser større ut. Kortsiktige personer bruker derimot negativbrilleglass som før øynene til å se mindre ut. Begge disse effektene kan være en ulempe for brukerne. Resultatet er at smilet ikke virker så naturlig som det kunne ha gjort. Vårt tips: brilleglass i god kvalitet og et optimalisert design kan gjøre brilleglassene lette, tynne og behagelige. Det forhindrer uønskede effekter og størrelsen på øynene vil virke mer naturlig for andre.


3. Solbriller dreper kommunikasjonen:

De er et kult, moteriktig tilbehør og et komfortabel og effektivt middel mot å bli blendet av sterkt sollys: Alle vet at solbriller er et viktig hjelpemiddel for å beskytte øynene mot sterkt sollys. Til gjengjeld legger de en real demper på kommunikasjonen i viktige samtaler. Personen vi snakker med kan ikke lenger registrere viktige signaler fra øyekontakten og uttrykket i øynene våre. Det kan være ubehagelig for samtalepartneren. Vårt tips: Under viktige samtaler er det best å stille seg i skyggen og skyve solbrillene elegant opp over øyenbrynene eller legge dem tilbake i etuiet.

Men hva hvis du ikke har med deg dine "vanlige" briller? Vi har noe som kan hjelpe deg. For alle som trenger briller, men som ikke vil ha med seg to par briller overalt, kan fargeskiftende brilleglass, som de nye ZEISS PhotoFusion X , være til stor nytte. Disse brilleglassene skifter fra lyst til mørkt og tilbake igjen enda raskere enn tidligere.

Smil og latter er en av kroppens mest naturlige reaksjoner. Ikke bare i morsomme og underholdende situasjoner, men også for å uttrykke lettelse etter å ha overvunnet et problem eller som en svært effektivt forsvarsmekanisme når konflikter truer. En god latter forlenger livet!


Del denne artikkelen