Livsstil + mote

Selvfargende brilleglass: comfortabelt og avslappet syn for alle

BEDRE SYN spurte Volker Gahr - Senior produktsjef hos ZEISS, ansvarlig for ZEISS PhotoFusion - om å beskrive de viktigste egenskapene med moderne fotokromatiske glass

16 oktober 2018

Som enhver brillebruker vet, så er det ideelle scenariet at du ikke engang merker at du har på briller fordi de tilpasser seg så godt til enhver situasjon. Så det å måtte bytte frem og tilbake mellom vanlige briller og solbriller kan være veldig irriterende. I noen ukomfortable øyeblikk er synet ditt ikke perfekt, når du bytter briller og legger dem du ikke trenger tilbake i etuiet - en besværlig prosess som kaster bort verdifull tid. Selvfargende glass kan være en god løsning på dette problemet. Men hvordan går du frem for å velge et godt par med selvfargende eller "fotokromatiske" glass? For å finne ut mer om dette emnet har BEDRE SYN snakket med Volker Gahr, Senior produktsjef hos ZEISS som er ansvarlig for ZEISS PhotoFusion.

BEDRE SYN: Selvfargende glass har eksistert lenge. Måten de skifter fra klart til mørkt virker nesten som magi, men mange brukere oppfatter dem fortsatt som gammeldagse og ikke så attraktive. Hva har siste generasjon av selvfargende glass å tilby? Hvordan er de en forbedring i forhold til eldre modeller?

Volker Gahr: Før vi startet med utviklingen av ZEISS fotokromatiske glass, kjent som PhotoFusion, bad vi brillebrukere om å beskrive eksakt hvordan deres ideelle selvfargende glass skulle se ut, og hvilke kvaliteter og egenskaper de burde ha.

Det brukerne nevnte som topp prioritet var glassenes evne til å reagere raskt på sollys og skifte tilbake igjen fra mørkt til klart innendørs. I det øyeblikket jeg går utendørs i solen skal glassene bli mørke, og så snart jeg kommer inn igjen skal de bli klare igjen så fort som mulig. Det er vanskelig å beskrive hvor ubehagelig det er å gå inn i en butikk, for eksempel, og så bli kastet inn i mørket!

Når det gjelder den andre påstanden din - at selvfargende glass er ansett som umoderne eller ikke på moten - så henger dette i hovedsak sammen med problemene man opplevde med tildligere generasjoner av selvfargende glass. Når disse skulle gå fra mørkt til klart så virket det som om de brukte en evighet i en slags mellomtilstand. Dette gjorde at de brune variantene av disse eldre glassene så ut som de var gulaktige når de var klare, hvilket ikke ble ansett som attraktivt rent kosmetisk.

Derfor synes dagens brillebrukere at det er så viktig å ha selvfargende glass som blir helt klare når man er innendørs, slik at de ser ut som et vanlig par briller. Dette var det andre hovedpunktet som brukerne sa var viktig, i tillegg til glassenes evne til å reagere hurtig på skiftende lysforhold.

Det forventes også at moderne selvfargende glass gir samme grad av beskyttelse mot UV-stråler og blending som vanlige solbriller.

Dette var de grunnleggende egenskapene som kundene ønsket og som gav oss basis for utvikling av PhotoFusion. De utgjør også nøkkelkriteriene som brillebrukere bør se etter og sammenligne med når de kjøper selvfargende glass.

BEDRE SYN: Hvordan får man brilleglass til å reagere raskere til skiftende lysforhold?

Volker Gahr: Hemmeligheten ligger i spesielle fotoaktive molekyler som er innebygget i glassene, og som reagerer med høyenergi-UV-lys. Når sollys treffer glasset så øker overflateområdet på disse molekylene, og gjør glasset mørkere. Jo sterkere sollys eller UV-lys, jo mørkere blir glasset. Når UV-lyset forsvinner så minker disse molekylene til sin opprinnelige størrelse.

Fotoaktive molekyler er ganske enkelt en spesiell kjemisk blanding som vi har optimalisert for PotoFusion-glass for å sikre at de gjør jobben sin så raskt som mulig.

BEDRE SYN: Når det gjelder UV-lys, gir ZEISS selvfargende glass samme høye nivå på beskyttelse mot UV som ZEISS solbrilleglass? Kan jeg til og med bruke dem i ekstremt sterkt sollys på fjellet, for eksempel?

Volker Gahr: På lik linje med våre solbrilleglass, gir PhotoFusion-glass 100 % UV-beskyttelse1 slik at du kan være sikker på å ha den best mulige beskyttelsen. UV-filter effekten med PhotoFusion er fullt aktiv til og med når glassene er klare. Sollys er spesielt sterkt på fjellet fordi UV-strålingen blir mer og mer intens jo høyere opp du går. Så ved å velge PhotoFusion kan du være sikker på at du ikke tar unødvendig risiko. Men UV-beskyttelse er ikke den eneste nøkkelen til avslappet syn: Du trenger også beskyttelse som takler blendende sollys. Derfor kan folk som utøver mer ekstreme aktiviteter i høye høyder ha fordel av glass designet for spesielle forhold. Dette kan inkludere sidebeskyttelse, en mørkere farge og speilbelegg, hvis man tenker på aktiviteter som å klatre på isbreer eller gå på lange turer i snøen. Snø reflekterer lys som et speil, og det øker intensiteten enda mer.

Volker Gahr

På lik linje med våre solbrilleglass gir PhotoFusion-glass 100 % UV-beskyttelse* slik at du kan være sikker på å ha den best mulige beskyttelsen. UV-filter effekten med PhotoFusion er fullt aktiv til og med når glassene er klare.

Volker Gahr

Senior Produktsjef hos Carl Zeiss Vision

BEDRE SYN: Hvem har etter din mening fordel av å bruke selvfargende glass?

Volker Gahr: Selvfargende glass visiongir komfortabelt og avslappet syn. Enten du er innendørs eller utendørs så sikrer de at synet ditt er som det skal. Så jeg vil si at selvfargende glass er en utmerket løsning for alle som bruker mye tid på å gå inn og ut av bygninger, og som synes det å bytte mellom to brillepar er slitsomt. Naturligvis er de et spesielt godt valg for folk som er sensitive mot lys, fordi det å måtte presse øynene hele tiden kan være veldig trøttende og kan i mer ekstreme tilfeller til og med medføre hodepine.

BEDRE SYN: Og mot rynker...

Volker Gahr: Muligens. Men vår hovedfokus hos ZEISS er naturligvis å oppnå optimalt, avslappet syn. Hvis det også resulterer i færre rynker så er det naturligvis en tilleggsbonus!

BEDRE SYN: Hvor lenge er molekylene som brukes i PhotoFusion i stand til å gjøre jobben sin?

Volker Gahr: De blir aldri trette! Evnen deres avtar ikke i noen merkbar grad i løpet av glassenes levetid. Når det er sagt, så er selvfargende glass en "optisk ting" i samme kategori som kikkerter, mikroskop og kameralinser, så de trenger en viss grad av stell Krystallklare fordeler for brillebrukere) og beskyttelse. Det er ingen tvil om at en god overflatebehandling som omfatter et  hardt belegg med ypperlige antirefleks-egenskaper vil øke levetiden på glassene og gi enda bedre komfort.

Selvfargende glass en "optisk ting" i samme kategori som kikkerter, mikroskop og kameralinser, så de trenger en viss grad av stell og beskyttelse.

Volker Gahr

Senior Produktsjef hos Carl Zeiss Vision

BEDRE SYN: Der er mye diskusjon rundt det å bruke selvfargende glass når man kjører. Passer PhotoFusion glass for sjåfører?

Volker Gahr: Du kan absolut kjøre mens du bruker PhotoFusion glass fordi de er designet for å være en løsning som kan brukes over alt, og takle de synsbehovene du har til hverdags. Men som jeg nevnte tidligere, reagerer PhotoFusion glass på UV-lys, og det betyr at de ikke vil bli fullt så mørke i bilen som de vil bli i friluft, ettersom frontruten vil absorbere deler av UV-lyset. Det betyr at du får noe mindre beskyttelse mot blending. Så for lange kjøreturer i solskinn kan det være mer komfortabelt å bruke solbriller. Optikeren kan fortelle deg om det er tilrådelig å ha et ekstra brillepar for denne typen situasjoner.

BEDRE SYN: Kan du kombinere PhotoFusion med alle typer brillestyrker og ZEISS brilleglassbelegg?

Volker Gahr: Det er veldig viktig for oss at kundene våre har så mye fleksibilitet som mulig når det gjelder å kombinere ZEISS produkter. Så i prinsippet kan PhotoFusion kombineres med alle våre typer brilleglass, alle våre forskjellige typer belegg, alle brillestyrker og alle typer innfatninger. Det betyr at absolutt alle kan oppleve fordelen med den økte komforen som PhotoFusion-glass gir.

BEDRE SYN: Markerer PhotoFusion slutten på utviklingen av selvfargende glass, eller kan de utvikles enda lenger?

Volker Gahr: Zeiss har allerede bak seg over 100 år med innovasjon og utvikling av brilleglass. Med PhotoFusion har vi oppnådd et høyt nivå av ekspertise på feltet fotokromatiske glass, og det er selvfølgelig noe vi ønsker å bygge på i fremtiden. Det blir litt på samme måte som med sport, i betydningen at vi alltid har som mål å konstant forbedre ytelsen vår. Akkurat nå har vi ledelsen og det er der vi ønsker å bli værende!


Del denne artikkelen

  • 1

    *UV-stråling er delt inn i tre grupper, selv om bare UVA og UVB faktisk når jordens overflate. UV-stråling med kort bølgelengde og høy energi (100 - 280 nm) absorberes nesten helt inn mot jordens atmosfære. Uttrykket solens UV-stråling brukes bare for å referere til UVA- og UVB-komponentene som kommer til oss på jordens overflate. UVA- og UVB-stråling absorberes av øynene i ulik grad, med mindre det blokkeres av brilleglass.