Sport + fritid

Briller for vannsport

Enten du liker seiling, surfing, dykking eller svømming, hva er hemmeligheten bak å velge et par gode vannsportsbriller?

16 oktober 2017
  • Briller for vannsport

Vannsprut og saltvann, ekstreme refleksjoner og stadig skiftende lysforhold er bare noen av de utfordringene designere av brillerstår ovenfor i sin søken etter å skape et perfekt synsfelt for personer som liker vannsport og vannbaserte aktiviteter. Så hva er egentlig fordelene med vannsportbriller? Og hva er de beste modellene for surfere, seilere, svømmere og andre vannsportsentusiaster?

Grunnleggende krav til vannsportsbriller

Enten du liker seiling, dykking eller surfing, skal det brillene du velger for vannsport gi 100 prosent beskyttelse mot skadelige UV-A- og UV-B-stråler. For solbriller uten reseptbelagte linser, se etter CE-merket og merket EN 1836:1997 for å sikre at du er ordentlig beskyttet. For å oppnå et synsfelt fritt for gjenskinn, anbefaler eksperter et integrert polarisasjonsfilter og velegnede belagte glass som er så slitesterke og bruddsikre som mulig. Innfatningen skal også være slitesterk og robust, og helst laget av et sterkt, lett og splintfritt materiale. Solbriller med ZEISS Skylet® -glass er et godt valg for nesten alle typer vannsport. De leveres med et bredt utvalg fargetoner og funksjonelle designtyper som er nøye tilpasset aktiviteter som svømming, surfing og seiling, og er et ideelt grunnlag for vannsportbriller.

Hva er de beste vannsportsbrillene for seiling og surfing?

Sollys danner blendende refleksjoner på vannoverflaten, noe som kan føre til redusert synsevne for surfere og seilere. Derfor er vannsportsbriller med profesjonell gjenskinnsreduksjon et godt valg for disse aktivitetstypene. Med sin attraktive brune fargetone er ZEISS Skylet® Sport solbeskyttelseslinser spesielt utformet for å imøtekomme utforderende synsforhold i forbindelse med seiling og surfing. Vannsportsentusiater verdsetter løsninger som gir et fullstendig klart synsfelt med med sterkt forbedret fargekontrast i middels til intenst sollys. Men det er ikke bare lys og vann som er en påkjenning for øynene - sterke vinder kan også gi problemer. Noen innfatninger for vannsportbriller inneholder en uttaksbar indre innfatning som er spesielt utformet for å beskytte brukeren mot vind, vanligvis laget av et materiale som vanntett skumgummi. Så vel som å være mer komfortabelt, gir dette også langsiktig beskyttelse av øynene mot smertefull inflammasjon av bindehinnen og hornhinnen.

Tips: Ved valg av innfatning og linser for vannsportsbruk, er ekspertene enige om at omsluttende beskyttelse er best, da dette blokkerer skarpt lys og gjenskinn som kan komme inn i øynene fra siden eller nedenfra. Det er også viktig å velge en justerbar rem som gjør at solbrillene for seiling eller surfing sitter tett og sikkert uten å gi ubehag. For intense sporter som krever solbriller som sitter enda bedre, kan neseputer av gummi eller tinningsbeskyttere være nyttig tilleggsutstyr. Mange av de nyeste modellene av vannsportsbriller for surfere og seilingsentusiaster, har også flytende innfatning som gjør at brillene alltid holder seg på overflaten og ikke synker. Noen modeller har til og med en spesiallås som gjør at du kan skifte ut gummiremmen med sidearmer ved å trykke på en knapp - perfekt for å omgjøre vannsportsbriller til fridtidsbriller, og en stor fordel for brillebrukere som eller ville ha måttet ta med seg ekstrabriller.

Svømmebriller med reseptbelagte linser

Svømmebriller gir en rekke fordeler ved vannbaserte aktiviteter. De beskytter øynene mot klor og saltvann og holder bakterier ute når man svømmer i innsjøer eller i havet. Men der er noen viktige ting du bør huske. Det viktigste rådet er kanskje å velge beskyttelsesbriller som sitter tett og behagelig hele veien rundt, slik at ikke vann slipper inn selv under de mest anstrengende aktiviteter. Justerbare remmer er nøkkelen til optimal komfort, slik at du kan justere strammingsgraden etter behov. Når det gjelder glassene i svømmebriller kan en fargetone gjøre stor forskjell. Svømmebriller tilpasset brukerens egen brilleresept kan også skaffes. De fleste modeller kan skaffes med standard reseptbelagte linser - be din optiker om mer informasjon.

For dykkere: kontaktlinser eller dykkerbriller med reseptbelagte glass?

Om du er på jakt etter et synshjelpemiddel for noen få dager med vannsport - i neste ferie for eksempel - kan kontaktlinser for endagsbruk være den beste løsningen. Dette reduserer frustrasjonen om du mister dem, og det betyr at du alltid har et ekstra par for hånden. Dykkere som bruker briller skal alltid bruke linser som samsvarer med resepttypen, da øynene er like viktige for å opprettholde balansen under vann som på land. Å ikke korrigere mangelfullt syn kan føre til tap av balanse - noe som er spesielt farlig for dykkere. Vær imilertid oppmerksom på at bruk av kontaktlinser under dykkerbriller kan ta litt tid å vende seg til, særlig i situasjoner der dykkerbrillene fylles med vann. Om du driver med jevnlig dykking kan det være bedre å velge dykkerbriller med linser som samsvarer med dine reseptbelagte linser for å korrigere synet under vann. En ZEISS-optiker hjelper deg gjerne med å avgjøre hvilket alternativ som er best for deg.


Del denne artikkelen