For sterke, for svake eller dårlig tilpasset: hva kan feil brilleglass gjøre med øynene dine?

Flere plager kan skyldes trøtte øyner

Mange som bruker briller kjenner til dette: før eller siden blir brillene for svake, og øynene må anstrenge seg mer enn vanlig. Brilleglass som ikke er skikkelig tilpasset kan også få øynene til å jobbe ekstra. Resultatet er ikke behagelig. Men medfører virkelig brilleglass som er for sterke, for svake eller på andre måter "feil" varig skade på øynene dine? Vil manglende korreksjon av synsproblemer nødvendigvis skade øynene? Og hva skjer hvis øynene dine blir tvunget til å anstrenge seg ekstra, når de for eksempel må lese i dårlig lys? BEDRE SYN gir en oversikt.

Har du noengang spurt deg selv om feil brilleglass kan skade øynene dine? Dette er ikke et enkelt spørsmål å svare på. Brilleglass som ikke gir optimal korreksjon kan absolutt påvirke en persons syn og livskvalitet, men der er få tilfeller hvor dette medfører varig, irreversibel skade. Mens feil korreksjon for nærsynthet faktisk kan gjøre en person enda mer nærsynt, så er der ingen bevis for at dette skjer ved langsynthet. Uansett så må øyet anstrenge seg mer, og noen ganger gjøre hardt arbeid for å få klart syn. Grunn: for liten eller for stor korreksjon betyr at brilleglasset ikke gir optimal støtte. For noen med aldersrelatert synstap som langsynthet kan brilleglass som ikke er skikkelig tilpasset få dem til å føle seg dårlig når man for eksempel går i trapper, fordi synsfeltet blir sløret.

Synet vårt er ekstremt fleksibelt: det lærer å fokusere korrekt på forskjellige avstander og justerer seg så godt som mulig til forskjellige situasjoner - avhengig av synsproblemer.

Du ser ofte at personer myser når de ikke lenger kan lese klart ordene på mobiltelefonen, eller de inntar en ukomfortabel stilling for å kompensere for synsproblemer som ikke er korrigert. Alt dette kan lett unngås med brilleglass som hver for seg er tilpasset.

Hvordan påvirkes du av brilleglass som ikke er tilpasset?

Årsaken til de fleste plager hos brillebrukere er ufarlige og er ikke permanente, hvilket betyr at de forsvinner så snart personen får optimalt syn igjen. Et typisk symptom på brilleglass som ikke er skikkelig tilpasset er at man ikke ser klart selv om man bruker briller. Dette resulterer i trette øyner ettersom synet må arbeide mye hardere for å få et klart bilde. Overkorreksjon betyr at brilleglassene er for sterke for brukeren, mens underkorreksjon betyr at de er for svake. For mange brillebrukere kan dette føre til overanstrengelse av øynene, så vel som hodepine, nakkesmerter og svimmelhet. Billige, standardiserte brilleglass som ikke er tilpasset har ofte denne effekten. Det gir mening å gå for standardbriller i spesielle situasjoner eller nødstilfeller. Men siden disse ikke i det hele tatt er tilpasset brukeren kan det medføre stressede øyner med tilhørende bi-effekter. I dette tilfellet anbefaler vi at du går til en optiker eller øyelege slik at de kan gjøre en synstest for å fastslå om synet er svekket eller om du fortsatt har briller som gir optimal korreksjon.

Kan feil progressive brilleglass skade øynene dine?

Begynnelsen på aldersrelatert synstap (kalt langsynthet, starter vanligvis når en person er i midten av 30-årene til midten av 40-årene) krever et skifte fra enstyrkeglass eller kontaktlinser til progressive glass. Der er to grunner til at mange har vansker med denne endringen. For det første tror man at progressive glass er noe som bare eldre folk bruker, og dernest så må man gjerne "lære på nytt" hvordan man skal se. Progressive glass krever vertikale øyebevegelser fordi synssonene i glassene for nær- mellom- og langdistanse er arrangert den ene over den andre. Uten briller, eller når vi kun har enstyrkeglass, så beveger vi hovedsakelig øyner og hode horisontalt.

Når man bytter til progressive glass på grunn av langsynthet er der to grunnleggende råd man kan følge: jo raskere man starter, jo enklere blir det å tilpasse seg, fordi det er mindre anstrengende å starte med "lett" progressive glass, og synet er bedre i stand til å lære hvordan man skal se med de nye brilleglassene. I tillegg må briller for langsynthet alltid tilpasset den enkelte brukeren - synssonene i standardbriller gir ikke optimalt syn.

Briller med progressive glass som ikke er skikkelig tilpasset kan medføre store anstrengelser for synet, og de resulterende symptomene er ikke bare forstyrrende, men kan påvirke brukerens helse. I tillegg til uklart syn kan symptomene inkludere svimmelhet, hodepine, trettet eller kvalme, som for eksempel når man går i trapper, fordi synsfeltet blir uklart. Men hvis man har forskjellige synsfelt i de progressive glassene - for nær, mellom og distanse, som er perfekt tilpasset brukerens synsprofil vil det umiddelbart forbedre brukerens tilvenning, og er også en avgjørende faktor for hvor godt en person kan se med sine nye progressive glass. Husk at progressive glass kun oppnår sitt fulle potensial når brilleinnfatning og glass er presist tilpasset brukeren, øynene og livsstil. De forskjellige synssonene i glasset krever presis tilpasning. Du bør gå til din optiker og få en ny synsprøve hvis du mistenker at du har feil brilleglass, altså at nærsonen er for svak ved lesing, eller at det er vanskelig å se klart når du gjør utfordrende oppgaver som for eksempel å kjøre bil.

Barn trenger gode briller

Barns øyne er under utvikling og gjennomgår flere endringer: en synsskarphet på rundt 50 prosent i det første leveåret går vanligvis til 100 prosent når de når treårsalderen. Rom-synet er ferdig utviklet når barnet blir ni år, mens synsfeltet fortsetter å utvikles til de er omtrent tolv år. Selv da er ikke denne utviklingsprosessen ferdig, fordi en persons øyne fortsetter å utvikles til personen blir voksen. Derfor er det viktig at barnets syn testets regelmessig. En øyelege eller optiker bør sjekke regelmessig om brilleglassene fortsatt er optimale, ettersom det kan kan endre seg raskt, spesielt for barn. Å beskytte barns øyne mot skadelig UV-stråling er også veldig viktig, og barns briller må også tilfredsstille spesielle kriterier som det å være spesielt robuste.

Briller som ikke er optimalt tilpasset kan påvirke øynene til både barn og voksne som er nærsynte eller langsynte. Briller som ikke er fullt tilpasset vil ikke skade et barns øyner, men det kan hindre at synet deres blir fullt utviklet. Heldigvis kan briller som er perfekt tilpasset ha motsatt effekt: det hjelper til å få et optimalt syn. For barn med en form for nærsynthet som er spesielt vanlig i Asia, kalt progressiv nærsynthet, kan spesialtilpassede brilleglass hjelpe med å endre progresjonen av brytningsfeil. Briller kan også hjelpe med å forebygge synsproblemer som har årsak i forskjellige typer skjeløydhet. Spedbarn og små barn bør derfor sjekkes regelmessig, slik at de kan få behandling så raskt som mulig. Du finner mer informasjon om de forskjellige typer av skjeløydhet og tilhørende behandlingsmuligheter her.
 

Barn trenger gode briller
ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Skader lesing i dårlig lys eller i talgelys øynene dine?

Folk har ofte sagt at lesing i dårlig lys eller i talgelys skader øynene dine. Som med andre myter som at "hvis du krysser øynene dine så kan de bli sittende fast", så er der ikke noe vitenskapelig grunnlag for denne påstanden. Uansett, i dårlig lys eller med feil brilleglass må øyet anstrenge seg mer for å oppnå godt syn. Utenom at det raskt trøtter ut øyemusklene og kan gi en midlertidig synsreduksjon, så er det ikke påvist noen skadelig effekt.

Den største helserisikoen for øynene dine kommer fra naturlig sollys. UV-strålingen som finnes i sollys utgjør både på kort og lang sikt en risiko hvis du ikke beskytter øynene dine tilstrekkelig. For full beskyttelse er det nødvendig med solbrilleglass som har skikkelig UV-filter eller klare brilleglass som har høykvalitets UV-beskyttelse. Du finner mer informasjon om dette her.

Skader lesing i dårlig lys eller i talgelys øynene dine?

For å oppsummere: der er ikke noe bevis for at feil eller dårlig tilpassede brilleglass kan gjøre permanent skade på ens øyne. Videre, så langt som man vet, er lesing i dårlig lys eller bruk av skjermer med sterkt lys mer ubehagelig enn skadelig. Siden barns øyne er under utvikling bør alle synsproblemer alltid korrigeres optimalt. Og alle bør beskytte sine øyne mot skadelig UV-stråling.

Når det kommer til "dårlig syn" kan våre øyne tåle mye. Men uansett kan briller som er godt tilpasset ikke bare forebygge bi-effektene ved ukorrigert syn, men også gi brukeren bedre komfort og livskvalitet.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Ikke alle solbriller er like Bedre syn forklarer hva du bør vite om UV-beskyttelse, fargeskifting, speilglass, polariserte glass og mere til, for å finne de rette solbrillene for dine personlige behov.

25.jun.2019

Tags: Solbriller

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Hvordan solbriller lages Hvordan lager en solbriller? Lær om hvilke materialer som brukes til å lage solbriller, og hvordan designere gjør om idé til faktisk produkt.

03.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter