Bedre syn for sportsutøvere

Sportsutøvere, både profesjonelle og amatører, nyter godt av spesielle sportsbriller.al and amateur athletes benefit from special sports eyeglasses

Uansett om man løper langrenn eller maraton, spiller tennis eller golf, sykler, jogger eller ligger på stranden, er det ingen vei utenom et par gode solbriller. Hvis man ønsker et optimalt syn når man dyrker sport eller andre fritidsaktiviteter er gode solbriller viktig. Ofte er solbriller også viktige når man slapper av. Briller av en høy kvalitet beskytter ikke bare øynene; de gir også et klart og godt syn.

Sportsutøvere, både profesjonelle og amatører, nyter godt av spesielle sportsbriller.al and amateur athletes benefit from special sports eyeglasses

Øynene er våre viktigste sanseorganer. Vi oppfatter 80 % av alt det som skjer rundt oss gjennom øynene. Ved aktiviteter spiller synet en enda større rolle. Et nedsatt syn betyr ikke kun at man ikke treffer ballen eller scorer et mål; det øker også risikoen for å komme til skade.

I nesten alle sportsgrener er det viktig å kunne bedømme avstand og oppfatte bevegelser samt raskt å kunne fokusere på forskjellige motstandere, lagkammerater og utstyr. Det krever et par ekstra briller da alminnelige briller ikke er egnede til disse formål. Sport og solbriller gir mer enn bare UV-beskyttelse.

Det sier seg selv at sportsbriller skal korrigere for et svekket syn like godt som alminnelige briller. Korrigerende brilleglass skal tilpasses til brukerens behov av en optiker. Det finnes også sportsbriller med klips til de korrigerende brilleglass og utskiftbare vindskjermer på sidene. Med andre ord er det mulig at få det perfekte par briller til alle synsbehov.

Et annet alternativ er kontaktlinser kombinert med sportsbriller. I dette tilfellet er sportsbrillenes primære funksjon å beskytte øynene og øke kontrasten. Selvfølgelig ser de også bra ut.

Hva du burde vite

Hva du burde vite

Det er umulig å finne et par sportsbriller som passer perfekt til all slags sport. Allikevel kan man finne det perfekte par til nesten enhver sportsdisiplin. Man bør ta to viktige faktorer i betraktning ved valget av briller. For det første skal brillene sitte fast og godt. For det andre skal brillene være bruddsikre. Dette er en av grunnene til at brilleglassene skal være laget av sterkt og motstandsdyktig plast.

Spesielt plastglass gir optimal synskorreksjon i tillegg til å være usedvanlig robuste. Det er veldig viktig at glassene er fremstillet i et antireflekterende materiale og er bruddsikre. Naturligvis kan man også få dem med metallinnfatning.

Vær oppmerksom på at det med metallinnfatning er viktig å velge en bøyelig legering som ikke går så lett i stykker. Man kan få hjelp med dette hos optikeren.

Et par gode sportsbriller skal oppfylle følgende betingelser:

 • Behagelige og sikre å ha på.
 • Brillestenger som passer til sportsgrenen. En brillestang som går hele veien rundt øret er ideell til jogging og mange ballsporter. En liten brillestang er bedre til sykling eller lignende da de sitter bedre under en hjelm.
 • Myke neseputer.
 • Det kan av og til være praktisk med et elastisk bånd rundt hodet.
 • Briller med hodebånd skal ha en myk ansiktspolstring og god ventilasjon.
Et par gode sportsbriller skal oppfylle følgende betingelser

ZEISS Enstyrke Sport er et glass som passer til krumme sportsbriller men anvendes også til designerbriller og solbriller. Clarlet Loop gir en optimal synskorreksjon som er tilpasset brukeren og har et ultramoderne tettsittende innfatning. Takket være disse egenskaper er det slutt på å ha dårlig syn og overanstrengte øyne.

Fordelene ved ZEISS Enstyrke Sport er:

 • Stor bruddstyrke
 • Lettvektsglass i plast

ZEISS Enstyrke Sport er derfor ideell til:

 • Krumme solbriller
 • Tettsittende sportsbriller
 • Korrigerende briller med dyp krumning
 • Sportsbriller med innvendige klips

Der anbefales en lang rekke andre briller avhengig av sportsaktiviteten.

Vannsport
Svømmebriller er best egnede til vannsport. De beskytter øynene mot bakterier, klor og saltvann. Det er selvfølgelig også viktig at de sitter godt. Hudvennlig silikonemateriale og justerbar sidebeskyttelse og rem gir en fremragende komfort. Bruker man kontaktlinser bør man absolutt bruke svømmebriller. Noen svømme- og dykkerbriller kan fås med styrke for optimal synsskarphet.

Ballsport
I ballsport sørger brillene for en optimal avstandsbedømmelse og bevegelsesoppfattelse, samt den beste beskyttelse. De fleste skader innenfor ballsport forårsakes av flyvende gjenstander, f.eks. under tenniskamper og av squashballer, som kan nå en hastighet på opp mot 200 km/t.

Vintersport
Undersøkelser har vist at et dårlig syn er skyld i 80 % av alle skiskader. Dette er neppe overraskende når vi vet at snø reflekterer 95 % av lyset. Alt dette lyset har en tendens til å overanstrenge øynene.

Det menneskelige øye er naturlig innstilt til en lysstyrke på 10.000 lux. I snødekte områder skal øyet lynraskt klare å tolke 10 ganger den lysmengden. Derfor skal glassene i sportsbriller ha et fremragende UV-filter og et tredjekategoris nyansenivå (spør optikeren). Et såkalt polariseringsfilter er også nyttig.

Utendørs sport

Ved for eksempel mountainbike-sykling gir de beste sportsbriller en ideell beskyttelse mot vind, UV-stråler, insekter og småstein. Alminnelige briller er normalt helt uegnede til dette formål fordi de klemmer, glir ned og kan gå i stykker ved et fall. Det er også viktig at sportsbrillene er korrekt tilpassede. Brillestengene må ikke klemme under hjelmen. Brilleglassene skal beskytte mot UV-stråling og ha en kontrastøkende fargenyanse.

Sist, men ikke minst: flyvning og golf

Naturligvis spiller sikkerheden en ekstrem viktig rolle i luften. Derfor anbefales det også spesielle brilleglass til piloter: Skylet sport. Disse brilleglassene er ideelle under forhold som krever større blokkering og beskyttelse mot blendende lys.

Hvis spillet, som i golf, går ut på å lokalisere og treffe et presist mål, skal man sørge for å velge et par av de perfekte sportsbrillene som i dag finnes til det bruk. Golfspillere sjeneres ofte av blendende sollys når de er på greenen. Dansende skygger og skiftende lysforhold kan også ødelegge for synet, noe som ikke er godt for en golfentusiasts handikap.

I dag kan man få egne solbeskyttelsesglass og filterglass til golfspillere som er presist laget til sportens behov: ProGolf.

Sportsbriller til barn

Sportsbriller til barn

Selv små rakkerunger har bruk for dem. Barn har bruk for samme støtte og beskyttelse av synet som voksne når de svømmer, står på ski eller spiller fotball. Faktisk er barnas øyne betydelig mer følsomme.

Derfor skal sportsbriller til barn også passe anatomisk korrekt til hodet. De bør være fremstilt av bruddsikkert materiale og ha myke neseputer og brillestenger. Sørg for at det ikke er noe som kan ødelegge for gleden. Mørke brilleglass av høy kvalitet med et godt UV-filter er ideelle fordi barnas øyne er veldig følsomme for UV-stråling.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Forbedre resultatene dine med høykvalitets sportsbriller med styrke Optimalt syn for idrettsutøvere

26.mar.2020

Tags: Sport og fritidsbriller

De beste solbrillene for idrett Hvilke utfordringer møter atleter når de bedriver favorittsporten sin?

29.jun.2018

Tags: Sport og fritidsbriller

Kun det beste synet er godt nok når man skal stå på ski Hvem har vel ikke opplevd å kjører i blinde ned bakken når man står på ski?

16.okt.2017

Tags: Sport og fritidsbriller

Sportsbriller for en ny generasjon løpere: Nike Vision Vaporwing solbriller for løping To sterke partnere, Nike Vision og ZEISS, har gått sammen for å lage sportssolbriller for løpere som vil gå den ekstra milen.

16.okt.2017

Tags: Sport og fritidsbriller

Liknende produkter