Polariserte glass i solbriller: Komfortabelt syn uten distraherende blendende lys

BEDRE SYN forklarer hvordan polariserte glass reduserer irriterende blendende lys for optimalt syn.

Enten du er en vintersport-entusiast, vannsport-junkie, eller rett og slett bare liker å tilbringe mye tid udendørs - polariserte glass i solbriller kan signifikant redusere refleks og blendende lys, og hjelpe deg til å se bedre.

Hvordan kan polariserte glass støtte synet ditt?

Blendende lys reflektert fra transperante eller våte overflater er ikke bare irriterende og distraherende - kan også påvirke synet ditt. Polariserte glass kan støtte og forbedre synet ditt i følgende tilfeller: 
 
 • Generelt sensitiv for lys. De som er sensitive overfor sterkt lys vil dra fordel av disse glassene, så vel som UV-beskyttelsen de tilbyr (hvis glassene tilbyr full UV-beskyttelse).
 • Hvis du elsker å fiske, row, vær i båt, eller utøver annen vannsport vil polariserte sportssolbriller gjøre at du ser bedre det som er under vannets overflate. Dette kan være nyttig når du skal sveive inn den storfisken, eller det er hindringer under vann som kan være potensielt farlig for båten eller kanoen.
 • Kjøring. Når vi er på veien, blir vi ofte distrahert av blendende lys, forårsaket av sollyset som blir reflektert av våte veier, frontruter og panser.
 • Vintersport. Når de kombineres med tradisjonelle rosa og gule fargenyanser i skibriller, kan polarisasjonsfiltre redusere det distraherende sterke sollyset som reflekteres fra snøen. Snakk imidlertid med optikeren før du kjøper polariserte skibriller eller bruker dem til skikjøring fordi de kan påvirke foreskrevet kontrast.
 • Etter operasjon. Du kan oppleve at øynene dine er mer sensitive for lys et par måneder etter øyekirurgi som for eksemel fjerning av grå stær. Å bruke polariserte glass kan få deg til å føle deg mer komfortabel og kan hjelpe deg til å se kontraster bedre.
Uten polarisasjonsfilter Med polariseringsfilter
Uten polarisasjonsfilter
Med polariseringsfilter

Polariserte glass kan drastisk redusere sterkt sollys fra vann og forbedre overordnet syn.

Hva betyr egentlig polarisert?

Naturlig lys går i alle retninger, så det beskrives som "upolarisert". Når lysstråler blir reflektert av en overflate som vann, snø, våte veier eller vinduer vil de reflekterte strålene bli samlet. Dette betyr stort sett at lysstråler som vanligvis reflekteres i forskjellige retninger i hovedsak reflekteres i én enkelt retning, så de er polarisert

Det meste av dette lyset er horisontalt polarisert, det vil si de er ordnet horisontalt.
Tilsvarende er den molekylære strukturen i en spesiell filmteknologi brukt i polariserte glass fra ZEISS være samlet horisontalt slik at de former et tett nett. De horisontale bølgene blir da absorbert av den svært effektive nettstrukturen. Som resultat blir distraherende og potensielt farlige refleksjoner praktisk talt eliminert av polariserte glass. I tillegg vil din oppfattelse av farger bli mer livfull. Høykvalitetsglass vil også beskytte deg fullt ut mot skadelige UV-stråler.

Upolarisert lys går i forskjellige retninger og blir vertikalt blokkert av polariserte glass som nesten eliminerer de distraherende effektene av blendende lys og refleksjoner.

Kan jeg bruke mine polariserte glass i en hver situasjon, hele tiden?

Selv om de kan forbedre synet drastisk, er det tilfeller hvor du faktisk kan gjøre synet dårligere, og det er ikke ideelt å bruke dem under alle forhold.

Polariserte sportssolbriller kan ha noen fordeler og ulemper for vintersport-entusiaster, men de er ikke egnet til utforkjøring. Mens de vil redusere solrefleksene fra snøen, kan de gjøre detaljene i skyggene mørkere. Når skiløpere ikke kan skille mellom issvuller og hindringer kan det være potensielt farlig.

Skjermen på LCD-skjermer kan også ofte bli vanskelig å se, ettersom polarisasjonsfiltre kan redusere synligheten. Selv om de fleste moderne biler ha forbedret skjermene og disse kan ses kart gjennom polariserte glass i solbriller, kan de som kjører eldre modeller slite med å se viktige meldinger eller varsellys. Tilsvarende kan også piloter og båtførere slite med å se LCD-skjermer.

Konsulter alltid optikeren før du kjøper et produkt med polariserte glass.

I hvilken grad kan polariserte glass bli tilpasset?

Med moderne teknologi er det mulig å bruke polarisasjonsfiltre på så godt som alle typer brilleglass. Dette inkluderer solbriller med styrke for tilstander som nærsynthet, langsynthet eller astigmatisme.

Polarisering virker også veldig effektivt sammen med dynamiske solbrilleglass så som ZEISS AdaptiveSun. Denne spesielle typen solglass virker med fotokromatisk teknologi og kan tilpasse seg intensiteten til skiftende lysforhold. Disse glassene blir veldig møre i intenst sollys, og går tilbake til moderat mørkhet i skygge eller når solen blir svakere.

Intelligente solbrilleglass som går fra mørke i svakt lys, til enda mørkere i sterkere lys.
Finnes i fire trendy farger: brun, grå, pioneer og blå.


Hva skal jeg se etter når jeg kjøper polariserte glass i solbriller?

Glassene bør definitivt gi full UV-beskyttelse, og du må være klar over at UV-beskyttelse ikke er standard på alle glass. For å beskytte øynene dine fra UV-stråler som er skadelige for øynene dine og huden omkring, bør glassene som minimum blokkere stråler opp til 400 nm. Optikeren kan fortelle hvorvidt det merket du velger tilbyr passende beskyttelse. Husk også å spørre om klare glass som tilbyr full UV-beskyttelse, slik at du alltid er beskyttet, til og med på en overskyede dager.

Du kan også forbedre solbrillene med at antirefleksbelegg på baksiden av glasset for å eliminere refleksjoner bakfra.

When buying polarised sunglasses, what should I look out for?

Få det meste ut av solbrillene dine ved å sikre at du velger en passende fargetone. Hvis du er en løper, golfer, utøver vann- eller vintersport, nevn dette til optikeren før du velger polariserte sportsbriller.

Tilpassede polariserte glass i solbriller er ofte dyrere enn normale solbriller - men av god grunn. Disse brlleglassene vil bli tillpasset til din foreskrevne brillestsyrke og behov, og du er sikret beskyttelse og komfort.

Full UV-beskyttelse også i klare glass

UV er alltid tilstede. Selv når det er overskyet. UV-stråling representerer en helsefare for øynene dine og huden rundt øynene. Beskytter du alltid øynene dine når du er utendørs? Nå kommer helt klare glass fra ZEISS med full UV-beskyttelse!

De spesielle egenskapene til glassene filtrerer ut skadelige UV-stråler, og gir øynene dine varig beskyttelse.  

Ofte stilte spørsmål om polariserte glass i solbriller

Hva er fordelene med polariserte glass i solbriller?

Fordeler

Ulemper

 • Overlegen reduksjon av blendende lys, også når du kjører
 • Det er initielt en større investiner enn glass uten polarisering
 • Gjør det lettere å se under overflaten av vann, noe som er ideelt for vannsport-entusiaster og fiskere
 • Kan påvirke hvordan du ser LCD-skjermer, noe som bør tas i betraktning av sjåfører, piloter og skippere
 • Fungerer godt i sol og skygge, og du vil fortsatt være i stand til å se fargekontrast i skyggepartier utendørs
 • Gjør det vanskelig å skille mellom forskjellige nyanser av hvitt, noe som kan påvirke synet for skiløpere og snøbrettkjørere
 • Passer til alle årstider - spesielt i land om har snø i vintermånedene
 • Hvis frontruter og vinduer er forsterket med gitter kan du være i stand til å se disse gjennom polariserte glass. Du kan oppleve det samme gjennom visiret på en motorsykkelhjelm, så test brilleglassene med hjelm for å se om de er kompatible.
 • Kan redusere mysing og potensiell belastning på øynene som følge av sensitivitet for lys

 

 • Tilgjengelig i et utvalg av farger

 

 • Solbrillene dine kan tilpasses til omtrent enhver brillestyrke med polarisert glass

 

Hvordan kan du se at solbrillene er polarisert?

Finn en overflaate eller objekt som gir blendende lys. Det er lettest å bruke et håndspeil. Hold brillene i hånden, horisontalt, og se igjennom dem. Hvis du roterer brillene til omtrent 90 grader, vil refleksjonene fra speilet begynne å forsvinne. Hvis glassene ikke er polarisert vil de se like ut,eller til og med se lysere ut.

En annen enkel måte å test polarisering på er å bruke andre polariserte gjenstander som for eksempel LCD-skjermer, PC-skjermer, eller et ekstra par solbriller med polariserte glass. Hold brillene foran skjermen eller brilleglassene, snu dem til omtrent 90 grader, og legg merke til om de blir helt mørke eller sorte. Hvis de gjør det, så er brilleglassene polariserte.

Hvis du fortsatt er usikker, spør nærmeste optiker om å sjekke brilleglassene.

Mister brilleglassene polariseringsfilteret over tid eller blir det svakere?

Nei. Polariserte glass mister ikke sin funksjonalitet over tid, med mindre glassene sprikker, splintrer eller blir ødelagt. Hvis du føler at øynene dine er mer sensitive til lys og du tror at det skylles brilleglassene, kan det være andre faktorer som må vurderes. Dine solbriller med styrke kan være for svake eller ikke passe lenger, eller du kan ha en annen bakenforliggende tilstand som forårsaker sensitivitet for lys. Hvis du opplever dette, book en konsultasjon med optikeren og ta med deg brillene.

Er polariserte glass tilgjengelige i alle farger?

Ja, de er tilgjengelige i et utvalg farger, men du må være klar over det faktum at mørkere farger gir høyere polarisering.

Husk at enkelte fargede brilleglass har begrensninger, og du kan ikke nødvendigvis bruke dem til enhver anledning. For eksempel kan enkelte farger hindre at du ser trafikklys når du kjører.

Polarised lenses are available in almost any colour you can think of, but speak to your eyecare practitioner about what you intend to use your tinted glasses for before choosing a shade.
Polariserte glass er tilgjengelige i så og si alle farger du kan tenke deg, men snakk med optikeren om hva du har til hensikt å bruke de fargetonede brilleglassene til før du velger en nyanse.

Er polariserte glass i solbriller skadelige for øynene?

Absolutt ikke. Faktisk, fordi det reduserer blendende lys, så reduserer det automatisk belastningen på øynene og du kan være utendørs alle årstider. Du vil oppleve at du myser mindre, og ser fargekontraster bedre når du har på deg polariserte glass.

Kan du bruke polariserte glass i solbriller når du kjører?

Ja. De kan faktisk forbedre synet ditt når kjører, ved å redusere det irriterende blendende lyset som reflekteres fra objekter på instrumentbordet gjennom frontruten, våte veier, snø, hvite fortau og metall. Bare vær klar over det faktum at det kan være vanskelig å se LCD-skjermer i enkelte biler.

Hva er best, polariserte eller ikke-polariserte glass i solbriller?

Ingen andre glass på markedet kan redusere blendende lys bedre enn polariserte. Likevel, når alt kommer til alt, så er det hva du skal bruke solbrillene til som bestemmer hva du skal velge.

Før du gjør en endelige beslutning, ta hensyn til ulempene som er listet over, og få råd fra en optiker.

Har alle polariserte glass i solbriller UV-beskyttelse?

Selv om de fleste polariserte glass også gir UV-beskyttelse, husk at det er forskjell mellom full UV-beskyttelse og polarisering. Pass på at øynene dine er fullt beskyttet for skadelige UV-stråler ved å kjøpe glass som blokkerer opp til 400 nm.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Relaterte artikler

Forbedre resultatene dine med høykvalitets sportsbriller med styrke Optimalt syn for idrettsutøvere

26.mar.2020

Tags: Sport og fritidsbriller

Ikke alle solbriller er like Bedre syn forklarer hva du bør vite om UV-beskyttelse, fargeskifting, speilglass, polariserte glass og mere til, for å finne de rette solbrillene for dine personlige behov.

25.jun.2019

Tags: Solbriller

De beste solbrillene for idrett Hvilke utfordringer møter atleter når de bedriver favorittsporten sin?

29.jun.2018

Tags: Sport og fritidsbriller

Bedre syn for sportsutøvere Sportsutøvere, både profesjonelle og amatører, nyter godt av spesielle sportsbriller.al and amateur athletes benefit from special sports eyeglasses

01.nov.2017

Tags: Sport og fritidsbriller

Relaterte produkter