Livsstil + mote

Avstandsbriller og lesebriller

Hva er det viktig å huske på når du velger enstyrkeglass?

16 oktober 2021
 • Avstandsbriller og lesebriller

Lese- og avstandsbriller er den vanligste måten å forbedre synet på. Så hva er det som gjør disse enstyrkeglassene så spesielle? Og hva er det viktigste å huske når når du det beste paret for deg?

Enstyrkeglass - de aller mest brukte brillene

Enstyrkeglass er brilleglass som kun har én dioptisk styrke gjennom hele glasset. De kan brukes til å korrigere synsproblemer når man ser enten på kort eller lang avstad, og derfor er enstyrkeglass basis for både avstandsbriller og lesebriller. I tillegg til å tilby forskjellige styrker skiller disse to populære brilletypene seg også ved sitt utseende: enstyrkeglass for langsynte er litt tykkere ved senter av glasset, mens enstyrkeglass for nærsynte er noe tykkere i kantene.

Men uansett hva som er foreskrevet for deg vil moderne ZEISS teknologi kunne produsere usedvanlig flate og lette glass, selv for glass med høy styrke. Og med et valg mellom fire forskjellige rekker av kvalitetsytelser kan du finne den løsningen som passer best til dine individuelle behov og lesevaner. Det betyr at du kan dra nytte av briller med enstyrkeglass som gir deg et perfekt syn - og et perfekt utseende!

Lesebriller - det beste svaret for trøtte øyne

Når folk når 40-års alderen har synet deres en tendens til å svekkes, og lesing kan bli en utfordrende oppgave, med ord som blir uklare og flyter sammen på siden. Da hjelper det med lesebriller. Lesebriller lages ved å tilpasse enstyrkeglass til brukerens individuelle leseavstand, som vanligvis er mellom 30 og 40 cm. I tillegg til å gjøre livet lettere for folk som liker å krølle seg opp i godstolen med en bok, kan de også brukes til å lese de små skriftstørrelsene man ofte finner på smartelefoner og lesebrett. Siden de er justert i forhold til hver enkelt brukers visuelle vaner og typiske leseavstand, kan de gjenopprette folks mulighet for å nyte et avslappet syn på korte avstander, uten å bli trette, uansett foreskrivning.

 • Avstandsbriller og lesebriller

Hvorfor standardiserte lesebriller bør unngås

Vel er de billige, men det er også omtrent det eneste som taler til deres fordel. Standardiserte lesebriller er nå tilgjengelige i et utall supermarkeder og andre butikker, men disse standard lesebrillene kommer ikke i nærheten av de standarder som kreves av et par skikkelige briller. De er kun tilgjengelige i diopter-trinn på 0,25 - og med samme styrke for begge øynene - og de er ikke tilpasset brukerens unike visuelle behov, noe som betyr at de ikke tar hensyn til faktorer som for eksempel avstanden mellom personens øyne. Det kan gi en prismatisk effekt og i noen tilfeller også medføre en ytterligere svekkelse av brukerens syn, og til slutt føre til overanstrengte øyne, hodepine, svimmelhet og til og med migrene. Faktum er at lesebriller som er hyllevare kan aldri gi deg optimal korreksjon av synet ditt, slik du typisk vil forvente av en optiker. Der er ingen tvil om at det er verdt å investere i profesjonelt tilpassede lesebriller - ikke bare for å ha glede av ditt fulle visuelle potensiale, men også for å forbedre din overordnede følelse av velvære.

Langsynt øye

Hvordan kan jeg vite om jeg trenger avstandsbriller?

Det framgår av navnene at de gjør brukerne i stand til å se gjenstander på avstand klarere. Folk starter vanligvis å bruke dem før de når 40-års alderen. Etter dette tidspunktet er øyets evne til å endre fokus fra én distanse til en annen, kjent som tilpasningsamplitude, ikke lenger god nok til å se klart på alle avstander. Dette resulterer i en svekket evne til å fokusere på nære objekter, en tilstand ekspertene kaller presbyopi. For disse motstridene behovene kreves det forskjellige løsninger, enten å bytte mellom avstandsbriller og lesebriller, eller gå over til bifokale eller progressive glass.

Nærsynt øye

ZEISS' portfolio av enstyrkeglass

Med fire forskjellige klasser kvalitet og ytelse tilgjengelig - Sfærisk - Asfærisk - Optimal og Individuell - kan du være sikker på å finne det enstyrke-produktet som passer til dine synsbehov, enten for syn på avstand eller lesing. Hvert ytelsesnivå inkluderer alle fordelene med forutgående nivåer.

 • Dette ytelsesnivået består av enstyrkeglass med et sfærisk glassdesign som er et populært valg for enstyrke lesebriller. ZEISS introduserte de første sfæriske brilleglassene med et design kjent som punktfokal bildeframstilling - ZEISS Punktal® – i 1912. De er tilgjengelige både i plast og glass, og kan benyttes til både lav og høy brillestyrke. Den optimaliserte overflaten sikrer presis bildegjengivelse - slik at også på dette basis kvalitetsnivået kan du være sikker på å få et fremragende syn.

  Enstyrkeglass i plast er den perfekte måten å oppnå komfortabelt syn for folk som trenger lav brillestyrke, som er typisk for lesebriller. Enstyrkeglass i plast er derfor spesielt hensiktsmessige for lav til moderat myopi (nærsynthet) og lav hypermetropi (langsynthet). Disse sfæriske enstyrkeglassene gir perfekt syn og er designet for å minimalisere uskarphet i periferien. Brukerne drar også nytte av moderne produksjonsmetoder som gjør disse glassene eksepsjonelt lette av vekt. Enstyrkeglass i plast kan redusere vekten på brillene med opp til 40 prosent, sammenlignet med glass. Plastglass tåler også svært mye før de knuses, noe som gjør dem til det perfekte valg for briller til barn og sportsaktiviteter.

  For folk som er veldig nærsynte er imidlertid enstyrkeglass laget av glass fortsatt det beste valget. Avhengig av hvilken brytningsindeks som kreves, er det nå mulig å produsere ekstremt tynne og estetisk tiltalende glass også for høye brillestyrker. I tillegg gir et antirefleksbelegg en signifikant reduksjon av stygge "styrkeringer" som forekommer ved høye brytningsindekser, noe som gjør at brukerens øyne ser mye mer naturlige ut. Omhyggelig valg av riktig innfatning, størrelse og form har også innvirkning på glasstykkelsen og dermed den totale vekten på brillene. Det er som alltid best å søke ekspertråd fra optikeren din.

 • Enstyrkeglass på dette ytelsesnivået har et asfærisk design og er best egnet for glass i plusskategorien, med andre ord for brillebrukere som er langsynte. Fordelen disse har i forhold til det sfæriske designet er at asfæriske glass er typisk opp til 20 prosent lettere og tynnere enn deres sfæriske motstykke med samme styrke, og har en signifikant flater kurvatur i fronten, samtidig som de gir den samme fremragende visuelle ytelsen. Resultatet er at brukerens øyne blir mindre forstørret enn ved konvensjonelle glass. Asfæriske enstyrkeglass er et godt valg for brillebrukere som trenger høy styrke og vil ha visuelt tiltalende briller som gir et ypperlig syn.

 • Klarhet som vil forbløffe deg! Enstyrkeglass i denne ytelsesgruppen blir produsert med den aller ypperste ZEISS friform-teknologien, og oppnår enda større visuell komfort over hele glassets overflate, og eliminerer så godt som all forvrengning i glassets periferi, slik man ellers finner i konvensjonelle enstyrkeglass. Enstyrkeglass i denne kvalitetsklassen tar hensyn til flere faktorer i den individuelle brukerens synsparametre i produksjonsprosessen, inkludert sfære, sylinder, akse, prisme og prismebase. Glassets design er ekstremt tynt og flatt, og alt fremstår klarere og mer naturlig.

 • Hvis du er ute etter det aller beste, så er dette ytelsesklassen for deg! Enstyrkeglass i kvalitetsklasse 4 tilbyr den ultimate opplevelsen for øynene dine. Den tar hensyn til alle måleparametre som optikeren din har registrert og bruker det aller ypperste av produksjonsmetoder. Disse glassene gir helt fantastisk klarhet i alle retninger, helt ut til kanten av glasset - selv ved stor styrke. Samtidig sikrer disse høyst individualiserte glassene eksepsjonelt høy toleranse hos brukeren, selv med høye spesifikasjoner på sylinder og prisme. Denne ytelsesklassen anbefales spesielt til brukere med en tilstand kalt assosiert heterofori, som krever en høy prismestyrke. Denne kvalitetsklassen tilbyr det ultimate innen individuell tilpasning av glass.

  Ikke glem: ZEISS plastglass i alle fire kvalitets- og ytelsesgrupper kommer alltid med hardt belegg, for å sikre at du kan nyte et perfekt syn gjennom ripefrie glass i lang tid fremover! I tillegg kan du få enstyrkeglass av både plast og glass med vår i.Scription® teknologi som gir bedre nattsyn, forsterket kontrast og rikere farger! Ta kontakt med en optiker for å få mer informasjon. Finn ut mer ...

Å velge mellom brilleglass i plast eller glass - hva er fordelene og ulempene?

Å bestemme hvilket materiale som passer best for deg, avhenger av en rekke faktorer som hvilken styrke du trenger, dine brukervaner, og din personlige smak innen design av innfatninger. Nå for tiden velger imidlertid de fleste brillekjøpere plastglass. Glass har blitt unntaket, selv om de forsetter å ha trofaste brukere som velger dem på grunn av noen spesielle egenskaper.

Brilleglass laget av glass - eller "mineralglass" som det noen ganger kalles - er spesielt verdsatt for deres eksepsjonelle motstand mot riper. En annen fordel med brilleglass i glass er at de er relativt tynne ved høye brillestyrker, og klarheten de har på grunn av minimal fargespredning (høyt Abbe-tall).

Brilleglass laget av plast, også kjent som "organisk glass", passer for alle typer briller og er spesielt populere for sport og barnebriller. De er ekstremt lette og derfor komfortable å ha på seg, de splintres ikke, og de tåler veldig mye før de blir kunst - opptil hundre ganger mer motstandsdyktige enn glass, avhengig av hvilket materiale som er brukt. En ulempe er at plastglass er mindre motstandsdyktige mot skraper enn brilleglass av glass. Imidlertid kan dette delvis kompenseres med et hardt belegg på brilleglassene - noe ZEISS tilbyr som som standard på alle sine brilleglass! Plastglass ligger også litt foran når det kommer ti stil: brilleglass av glass kan bare lages i et lite antall forskjellige farger og er relativt vanskelige å gi fargetone, mens plastglass kan produseres i nærmest hvilken som helst farge. Så hvis du er ute etter briller med farget glass som et motetilbehør, så er plast definitivt det du skal gå for! Plastglass er tilgjengelige med spesielle kontrastforsterkende farger (ZEISS Skylet®) enten med eller uten polarisasjonsfilter og i fargeskiftende versjoner (ZEISS PhotoFusion X). Finn ut mer om brilleglass i plast og glass...

Som alltid er optikeren den som best kan gi deg detaljert informasjon om hvilket brilleglassmateriale som passer best for deg.

Tips til sjåfører: Når det gjelder valg av briller for bilkjøring er plastglass alltid det beste valget, fordi de er mer motstandsdyktige mot knusing og splintrer ikke. Det betyr at det er mindre sannsynlighet for at de vil gjøre skade ved utforutsette hendelser, som for eksempel at en airbag utløses.


Del denne artikkelen