Forståelse for synet

Ti tips for valg av riktig overflatebehandling

BEDRE SYN med ny overflatebehandling – for lengre levetid og mer komfort

24 mars 2022
  • Ti tips for valg av riktig overflatebehandling

Belegget setter den perfekte finishen på glassene. Det forvandler brillene i et teknologisk mesterverk som gir enestående synskomfort. Glass med riktig styrke for dine behov er ikke nok for å garantere optimalt syn. BEDRE SYN har nå 10 nyttige tips til temaet overflatebehandling – hvilke passer best for deg, og hvilke aspekter bør du ta hensyn til når du kjøper nye briller?

1. Antirefleks (AR)-belegg – et must for alle brilleglass. Hva utgjør et godt AR-belegg

Alle glassoverflater reflekterer lys – en uunngåelig fakta i livet som kan vise seg å være svært irriterende. Men løsningen eksisterer. Et høykvalitets AR-belegg garanterer ikke bare en bedre utstråling ved å gi bedre syn på øynene dine, men det eliminerer også de mest distraherende refleksjonene. AR-belegg forenkler nattkjøring eller lesing betraktelig. Og de som ser på deg har også en fordel av AR-belegget: fordi det er nesten er ingen refleksjon på glassets fremre overflate, har de uhindret sikt til øynene dine. Et høykvalitets AR-belegg består av forskjellige lag som er tilpasset hverandre for å gi optimal effekt. å denne måten minimeres refleksjoner som dannes av lys med forskjellige bølgelengder, og fra forskjellige retninger, og reduseres også øyets tretthet.

Et tips: Ny overflatebehandling fra ZEISS kan gi deg bedre syn. Ved hjelp av den innovative teknologien reduserer DuraVision® Platinum-belegget irriterende refleksjoner med ytterligere 20 prosent.

2. Hvilke fordeler tilbyr harde belegg?

I dag er plastglass svært populære hos kundene. Men disse glassene er ikke like harde som glasslinser, og de er mindre solide og mer mottakelig for riper. Derfor anbefales et spesielt hardt belegg for å øke glassets levetid. På denne måten er det ytre glasset mindre mottakelig for riper som kan redusere synet.

Det nye ZEISS DuraVision® Platinum-belegget er en kombinasjon av et antirefleksbelegg og et ekstremt solid, hardt belegg. Dette belegget beskytter AR-behandlet plastglass ved å gjøre dem så harde at egenskapene er lik, eller til og med bedre en glasslinser: forskning har vist at glass med DuraVision® Platinum-belegg er inntil tre ganger hardere enn aktuelle generasjoner av plastlinser*!

3. Gir disse glassene enda større fordeler enn en forbedret synskomfort og lenger levetid?

Ja. Glass med DuraVision® Platinum-teknologi består av ni ultratynne lag. Disse lagene skal oppfylle fire krav: først, får basismaterialet et hardt belegg, fulgt av forskjellige antirefleksbelegg og til slutt et såkalt Clean Coat-lag. Det øverste sjiktet forsegler brilleglasset og skaper en perfekt, glatt overflate. Resultatet er at smuss og fuktighet preller av overflaten, og glassene holder seg rene lengre. Og når de må rengjøres, kan dette gjøres på en mye enklere og mer praktisk måte.

4. Betyr dette at moderne belegg med antistatiske og vannavvisende egenskaper også gjør det enklere å rengjøre glassene?

Ja. For det første har glass med slike belegg fremragende antistatiske egenskaper, og dette betyr at det tar mye lengre tid før det samler seg smuss på dem, og de trekker til seg betraktelig mindre støv og andre partikler. For det andre sikrer det vann- og oljeavvisende laget enkel rengjøring: glassene kan rengjøres praktisk med ZEISS lens wipes – eller du kan enkelt holde dem under rennende, lunkent vann, og deretter riste av vanndråpene. Som regel trenger du ikke en gang å gni dem med en mikrofiberklut fordi væsker enkelt preller av overflaten, et fenomen du sikkert kjenner igjen fra lotusblader.

5. Hvilken måte er best for å rengjøre glass med overflatebehandling?

Du må ikke bruke T-skjorten, skjortekanten eller et lommetørkle for å rengjøre glassene –  små smusspartikler kan forårsake riper. Resultatet: et klart syn sier takk for seg! Et stort antall små riper kan gjøre glassoverflaten uklar. Derfor må du ikke rengjøre glassene med klesplagg, papir, lommetørkler, e.l.

Vi anbefaler rennende, lunkent vann eller
ZEISS-rengjøringsspray og en pusseklut i mikrofiber som er spesielt beregnet på daglig rengjøring av brillene. En gang i blant kan du bruke ZEISS lens wipes, som ikke skader belegget. Disse linseklutene er pakket separat, til enhver tid klare for bruk og har vedvarende effekt: de sikrer både bedre syn og lengre levetid for glassene.

6. Finnes det andre ytre faktorer som kan skade brillene?

Ja, det finnes mange! Hvis brillene faller ned og får riper på grunn av upassende behandling, eller hvis de utsettes for ekstreme lave eller høye temperaturer, kan glassene skades. For eksempel er varmen som dannes i en bil på en varm sommerdag også noe du bør unngå. Det samme gjelder for bruk i sauna eller dersom du legger dem på en ovn hjemme: brillelinser er enkelt ikke laget for å tåle dette. Brukere undervurderer ofte faren fra smusspartikler som har samlet seg på selve glasset, eller på lommetørkler eller klæsplagg som brukes for å rengjøre den. Alt dette kan forårsake riper. Et moderne, hardt belegg er løsningen på problemet: dette gjør glassene mer motstandsdyktig og forlenger levetiden.

7. Hva med barn? Trenger glassene deres noe spesielt?

AR-belegg er svært viktig for barn – spesielt når de begynner på skolen. Disse beleggene er svært rimelige i pris. Spør din optiker hvis du vil vite mer. Og selvfølgelig er et hardt belegg et absolutt must for barnebriller. Kun på denne måten kan de tåle støt og en grovere behandling som hører til et barns hverdag. Viktig: Du bør velge en optiker som har erfaring i å forholde seg til barns spesielle behov. En god optiker utfører en fullstendig, barnevennlig undersøkelse av din sønns eller datters øyne for å sikre at de får akkurat de brillene de trenger for sine individuelle behov.

8. Sett litt farge på omgivelsene: må solbrilleglass alltid være brune?

Brun, grønn, grå – fargene som vanligvis assosieres med solbrilleglass er ikke akkurat spennende. Men verden er jo så fargerik! I forhold til hvilken sammenheng brillene skal brukes i, kan en subtil fargetone forbedre synskvaliteten, løfte sinnet og skape en unik, elegant stil. Navn, som "Spicy Red" og "Pretty Pink" sier alt! Eller kanskje du trenger noe mer elegant? Den eksklusive "Black tint" tilbyr inntil 95 prosent lysabsorpsjon og en rekke forskjellige absorpsjonsnivåer som er designet for å supplere en moderne stil. På forespørsel kan din optiker tilby glass i alle farger for enhver stilretning – med enkel, gradert eller moteriktig gradert fargetoning. Det er viktig å fortelle optikeren i hvilken sammenheng dine fargede glass skal brukes: for hverdagsbruk, som solbriller eller for spesielle (sports)-aktiviteter? Optikeren hjelper deg gjerne.

9. Brilleglass med farge fra ZEISS er tilgjengelige i alle regnbuens farger. Hvilke aspekter bør du ta hensyn til?

Fargede glass har mange fordeler: de gir ikke bare utstrålingen din et svært personlig preg, men forbedrer i tillegg kontrastopplevelsen, løfter sinnet, reduserer blending som forårsakes av kunstig lys, hjelper å skjule rynker og forbedrer synskomforten generelt I tillegg må de passe til din hårstil, eventuell sminke og klær. Hvis du ikke er spesielt begeistret for sterke farger, er pastellfarger tingen for deg. Et tips: Brillene må først og fremst harmonere med hårstilen og ansiktsformen - og deretter med klærene. Nesten alle fargetoner er egnet for lyst og mørkt hår. Rosa og fiolett er perfekt for rødt hår. For ikke å snakke om ansiktsfargen – den er også svært viktig. Kraftige farger er best for bleke ansiktsfarger.

Ta også hensyn til at fargen på glassene og rammen ikke kommer i bakgrunnen pga. svært dominerende sminke. Eyeliner og mascara er utmerkede alternativer, selvsagt for å aksentuere øynene dine. Leppestift er absolutt et must for å sikre at munnen og øynene er perfekt avstemt. På denne måten gir fargede glass deg akkurat den utstrålingen du leter etter – om det skal være eksotisk eller elegant. En generell regel er: mer påfallende briller supplerer en enklere klesstil best. Med andre ord bør du være sparsom ved bruk av smykker og annet tilbehør når du bruker fargede glass! Du kan også bestille glass i enhver farge hos optikeren. Du kan enkelt gi dem en fargeprøve (f.eks. din favorittveske), og de bestiller deretter passende glass. Mer informasjon om ZEISS sitt utvalg av farger…

10. Fargeskiftende glass – hvordan fungerer disse og hvem passer de til?

Fargeskiftende glass for mange forskjellige situasjoner i hverdagen. Hvis du bruker styrkeglass og ofte skifter mellom innendørs og utendørs omgivelser under vanlige solforhold, kan du kanskje dra en fordel av å skifte til en alternativ solbeskyttelsesløsning i form av moderne fargeskiftende glass, som ZEISS PhotoFusion X. Disse reagerer betraktelig raskere på lysendringer enn tidligere generasjoner av fargeskiftende glass, tilpasser seg sin mørkeste fargetone i sollys blir klare igjen etter kun få sekunder når du går inn i en bygning. Hastigheten brillene bruker for å bli klare igjen er spesielt viktig, for eksempel slik at du ikke blir satt "i mørket" når du går inn i en butikk når det er lyst solskinn ute. PhotoFusion X-glass garanterer også 100 prosent UV-beskyttelse ved alle fargenivåer og tilbyr akkurat samme høye standarder for optisk kvalitet. ZEISS Photofusion®  X-fargeskiftende glass er tilgjengelig i alle farger og konsepter som folk i moteverdenen med sikkerhet kommer til å bruke denne sesongen! Om det skal være hverdagslig, moteriktig, elegant eller for barn. Mer informasjon om de nye fargeskiftende glassene fra ZEISS…

Har du tatt deg selv i å myse i rom med moderat belysning? Fargeskiftende glass anbefales også for slike situasjoner. De tilpasser seg jevnt alle tenkelige lysforhold og sikrer et avslappende, komfortabelt syn til enhver tid.


Share this article