Arbeidsliv

Progressive glass - små mesterstykker

Briller med progressive glass gir den ideelle løsningen for dem som må se klart på flere avstander.

26 november 2019

Progressive glass er virkelig et av den optiske verdens underverker. Uansett hvilken foreskriving eller visuelle behov du har, hjelper de deg å se klart og komfortabelt på så å si en hver avstand. De er lette å bli vant til, og til forskjell fra bifokale briller er der ingen stygg linje på glassene.

 • Progressive glass - små mesterstykker
Hva er progressive glass?

På tross av sine sofistikert designede funksjoner, ser progressive glass ut som alle andre klare glass. De kan også tilpasses til nesten en hver form og størrelse på innfatningen.

Hva er progressive glass?

Progressive eller varifokale glass er klare glass uten linjer, som har forskjellig forstørrelsesgrad over glassenes overflate. De korrigerer både for nær- og langsynthet og lar brukeren nyte et perfekt syn hele veien, til og med i overgangssonene (mellomdistansene).

Hvis vi ser på trifokale og bifokale glass vs progressive glass, så har de førstnevnte synlige linjer og er begrenset til definerte fokusområder, mens progressive glass er helt sømløse og gir også en sømløs visuell progresjon mellom de forskjellige fokuspunktene i glasset. Det det til slutt dreier seg om er at du blir i stand til å se på alle avstander med ett sett briller.

Hvem passer progressive glass for?

Hvem passer progressive glass for?

De fleste som er 45 år og eldre vil ha fordel av progressive glass. Det er på dette stadiet i livet at aldersrelatert langsynthet eller presbyopi kan begynne å vise seg.

Når vi er unge har øyets naturlige linse evnen til å endre form og fokusere på forskjellige ting. Dette kalles akkomodasjon. På grunn av aldringsprosessen begynner linsen å miste sin fleksibilitet, og dermed også evnen til å tilpasse seg til spesielt nære avstander. Symptomer på langsynthet inkluderer vansker med å fokusere på objekter på nær avstand. Behandling av langsynthet innebærer vanligvis korrigerende briller eller kontaktlinser.

Progressive glass er i virkeligheten designet for å optimalisere synet på forskjellige avstander. Faktisk er progressive glass ideelle for alle som sliter med å fokusere på nær avstand, uavhengig av behovene for syn på lang avstand (dette inkluderer nærsynthet, langsynthet og astigmatisme).

I tillegg til det så kan  høykvalitets progressive glass  også tilpasses helt. Din foreskriving kan individualiseres i henhold til din livsstil, din innfatning, ansiktets anatomi og aldersrelaterte synsbehov. Enten du trenger progressive glass hele dagen, til bilkjøring, eller du skal bruke dem til sport,  snakk med optikeren  om denne allsidige synsløsningen.

Kvalitetsnivå på progressive glass

Brilleglass er omtrent som klær. En dress eller drakt som er designet spesielt etter noens presise kroppsmål vil passe bedre enn en standardstørrelse kjøpt i en butikk. Generelt jo mer brilleglassene tilpasses, jo bedre vil brilleglassene møte dine synsbehov.

Det finnes en rekke variofokale glass som varierer hovedsaklig i nivå av tilpasning. Jo mer glassene tilpasses, jo mer koster det naturligvis. Snakk med optikeren din om hva som passer best for ditt budsjett.

Standard progressive glass: Designet for standard bruk for en teoretisk standard bruker. Hvis brukerens synsbehov ikke passer med dette "standard"-designet, kan det medføre et smalere felt med klart syn. Som resultat kan brukeren måtte nøye seg med redusert synskomfort og at det tar lengre tid å venne seg til brillene.

Tilpassede progressive glass: Disse progressive glassene er tilpasset brukeren og den valgte innfatningen, slik at de tilbyr maksimalt synsfelt. De vil bli laget basert på unike synsbehov, fastsatt av en optiker i en grundig konsultasjon.

Vår synsbehov har utviklet seg drastisk gjennom årene.

Vår synsbehov har utviklet seg drastisk gjennom årene.

Moderne synsbehov

Vår synsbehov har utviklet seg drastisk gjennom årene.  For 20 år siden måtte øynene våre hovedsaklig justere seg i forhold til trykte media som bøker og aviser. Med den digitale æraens ankomst utviklet dette seg gjennom årene til en kombinasjon av trykte og digitale media på jobb og hjemme. I dag må vi ta inn informasjon fra små digitale enheter, så som smarttelefoner, nettbrett og bærbare PC-er, og vi gjør det ofte mens vi er på farten! Denne alltid-oppkoblede livsstilen setter større visuelle krav til øynene våre, og vår visuelle adferd er helt forskjellig fra hva den pleide å være.

Fordi vi må justere blikket så raskt og ofte til forskjellige avstander og retninger, kan høykvalitets progressive glass tilby den ideelle løsningen til vår moderne synsadferd. Spør optikeren din om progressive glass som er spesielt designet for å passe til både dine aldersrelaterte synsbehov og moderne digital synsadferd. Slike foreskrevne glass vil gjøre at du komfortabelt kan veksle blikket mellom dine digitale enheter og verden rundt deg. Det eliminerer også behovet for flere par briller, ettersom de kan innlemme alle   behovene dine i et enkelt par smarte glass.

Å bli vant til variofokale glass

Enten du har brukt det før, eller er helt ny i forhold til progressive glass, så kan det ta litt tid å venne seg til dem. Det er ingen grunn til å unngå variofokale glass. Med de rette målingene og litt trening, så blir du fort komfortabel med de nye brillene. Dette må du gjøre for å få mest mulig ut av de varifokale brillene dine:

 1. Få en profesjonell synstest:  Progressive glass kan kun fungerer optimalt med en presis synstest. Optikeren vil måle hvert øye individuelt, og teste ditt binokluære syn for å bestemme nødvendig styrke i glasset. For sofistikerte glass kan det trenges ytterligere målinger.  
 2. Gi en detaljert beskrivelse av dine synsbehov:  Optikeren din vil stille en rekke spørsmål for å fastslå din daglige adferd. Ikke nøl med å gå i detalj så mye som mulig, of fortell om detaljer du kanskje tror de ikke har fått med seg. Fortell dem hvor mange timer du tilbringer foran PC-en, og om du leser bøker på smarttelefonen mens du er om bord på toget. Alt kan være relevant i forhold til å få den ideelle foreskrivningen og brilleparet
 3. Sentrering:  Hvert par foreskrevne brilleglass må justeres av optikere slik at de passer til størrelse og form på den valgte innfatningen, øynenes posisjon bak glassene og noen ganger innfatningens posisjon på nese og ører. Hvis dette ikke gjøres riktig kan verdifull synsskarphet gå tapt. For progressive glass må alle tre synssoner (nær, mellom, langt) bli justert optimalt. Ideelt sett skal du være i stand til å lese på mobilen gjennom nærsonen, fokusere på en dataskjerm gjennom mellomsonen, og se på objekter langt borde gjennom avstandssonen. Hvis du ikke spontant finner ut av det når du prøver de nye brilleglassene dine, spør optikeren om å ta deg gjennom denne prosessen og forklare deg hvordan du skal bruke dem.  
 4. Ta dem i bruk umiddelbart:  Jo raskere du prøver de nye brillene dine, jo raskere vil øynene tilpasse seg. Hvis det føles ukomfortabelt til å begynne med, ha dem på på kjente steder hvor du føler deg trygg, så som hjemme eller på jobb. Ettersom du gradvis venner deg til dem, prøv dem i det offentlige rommet også.
 5. Gi deg selv tid:  Selv om de fleste fort venner seg til moderne progressive glass, så gi deg selv tid til tilvenning. Gjør en oppfølgingsavtale med optikeren hvis det tar lengre enn 2-3 uker.

Progressive glass: Ofte stilte spørsmål

 • Det gjør at du kan se på alle avstander uten noen synlig definerte områder (så som med bifokale og trifokale glass). Øverst har progressive glass din foreskrivning for syn på avstand og øker i styrke nedover mot bunnen. Det betyr at ettersom du flytter fokus gjennom de forskjellige synssonene er du i stand til å se klart fra nært til fjernt og omvendt.

 • Toppdelen i glasset gir syn på lang avstand og den lille seksjonen mellom de to (overgangs- eller progresjonsområdet) sikrer perfekt syn på alle progresjonsavstander (avstandene i mellom). Som et resulstat av geometri og optikk i et slikt brilleglass blir det uskarpe områder - ofte i de lave kantene - og alvorlighetsgraden vil variere avhengig av kvaliteten på det progressive tillegget og nivået av tilpasning.

 • Prisen på variofokale glass avhenger av flere faktorer, inkludert nivået på tilpasningen. Generelt er variofokale glass dyrere enn standard enstyrkeglass, men man kan argumentere med at dette eliminerer behovet for flere brillepar, og gjør det til en bedre investering for dem som trenger flere brillestyrker.

 • Det er vanligvis mulig å bruke de variofokale glassene mens du kjører, og beholde dem på senere når du hamrer løs på tastaturet på kontoret, så lenge foreskrivningen er oppdatert. Du må imidlertid diskutere med optikeren når du er til konsultasjon, hvordan du planlegger å bruke brillene for å sikre at brillene møter dine synsbehov.

 • Ja. De kan tilpasses som solbriller, og de er også tilgjengelige som fotokromatiske opsjoner for adaptive brilleglass som skifter gradvis fra klare til mørke, eller mørke til mørkere når de eksponeres for sterkt lys. På denne måten kan du beholde hverdagsbrillene på når du går utendørs.

 • Ja, men vær oppmerksom på at ikke alle brilleglassprodusenter lager progressive glass som passer til den bøyde innfatningen som de fleste foretrekker til sport. Når noen brilleglass monteres på bøyde innfatninger kan det resultere i visuell aberrasjon (avvik). Spesialiserte sportsbrilleglass minimaliserer disse aberrasjonene og de er tilgjengelige som progressive glass. Snakk med optikeren for mer informasjon.

 • De fleste optikerne anbefaler at du tar en synstest annenhvert år (avhengig av din medisinske historikk og helse). Optikeren vil teste øynene dine for å se om foreskrivningen skal være som før, eller om den må oppdateres.

 • Jo mer tilpassede de er, jo enklere vil det være å venne seg til de nye brilleglassene dine. Vær forberedt på at det kan ta noe tid å bli vant til dem, men med moderne progressive briller er tiden det tar ofte ganske kort.

 • Som nevnt over, gi det 2-3 uker før du går tilbake til optikeren for en oppfølgingstime.


Del denne artikkelen