PC-briller: akkurat hva du trenger på arbeidsplassen

10 tips for de nye PC-brillene dine

Datamaskiner og mange forskjellige typer elektroniske skjermer blir i større og større grad en integrert del av både vårt arbeidsliv og vårt private liv. De spiller en dominant rolle i så og si et hvert yrke og profesjon i våre dager. Mange mennesker er fortsatt ikke klar over hvilke anstrengelser dette utsetter øynene for. Lær mer om hva som gjør PC-briller eller arbeidsbriller spesielle og hvordan de kan gjøre arbeidet foran en datamaskin enklere. BEDRE SYN gir deg 10 tips om hvilke aspekter du bør tenke på når du kjøper et par PC-briller.

1. Hvordan kan jeg vite om jeg trenger PC-briller?

Normalt er det ikke sløret syn som er det første symptomet på øyeanstrengelse forårsaket av PC-arbeid, men trette øyne, hodepine, nakke- eller ryggsmerter eller sensitivitet ift lys. Øynene dine kan også bli tørre og røde, og du kan oppleve en brennende eller stikkende fornemmelse. Dette er et resultat av konsentrasjon mot dataskjermen i lange perioder, muligens også i en unaturlig stilling. Disse problemene mer sammensatte fordi du har behov å konstant å flytte øynene dine mellom næravstand, f.eks. for å se på dokumenter som ligger på pulten, og mellomlang avstand, f.eks. å se opp for å snakke med kollegaer eller kunder.

Et besøk hos optikeren og en synstest vil avdekke om du trenger spesielle briller for PC-bruk.

2. Hvem blir mest påvirket av synsproblemer på arbeidsplassen?

Hvem blir mest påvirket av synsproblemer på arbeidsplassen?

Fra en viss alder og oppover, vanligvis mellom 35 og 45, blir linsene i øyet sin evne til å tilpasse seg forskjellige avstander - eller akkommodasjon som ekspertene kaller det - mindre. Dette er svært ofte en gradvis prosess. Vi begynner å merke det når vi er nødt til å holde en avis eller noe med liten skrift på en armlengdes avstand for å lese det. Denne tilstanden kalles langsynthet. Mange mennesker skaffer seg da først lesebriller for å bøte på problemet. Å arbeide foran en datamaskin blir også mer og mer anstrengende. Snart så synes vi det er vanskelig å se tallene i Excel-arket og blir nødt til å øke skriftstørrelsen på skjermen. Teksten på smarttelefonen blir sløret og vanskelig å lese. Resultat: Vi skaffer oss lesebriller.

3. Hvilke typer PC-briller finnes?

Det viktigste kravet som PC-briller må fylle er at de er tilpasset nøyaktig den avstanden som trengs for å jobbe foran skjermen. Dette kan variere mye fra en person til en annen.

Hvilke typer PC-briller finnes?

I begynnelsen kan et par lesebriller synes å være en god løsning. Men husk: lesebriller er designet for veldig nære avstander. For å se tekst og bilder klart på datamaskinen må du flytte deg nærmere skjermen. Når du gjør det så er det ikke til å unngå at du inntar en ukomfortabel stilling. Dette kan medføre spenninger i nakke og rygg. Selv den mest ergonomisk korrekte kontorstolen, eller den beste musen som finnes vil ikke hjelpe her.

Hvilke typer PC-briller finnes?

Det neste steget kan være varifokale glass som du kan ha på hele dagen for klart, komfortabelt syn på nært og fjernt. Dette er veldig gode valg i de fleste hverdagslige situasjoner, men de passer bare for arbeid ved en pult eller datamaskin til en viss grad. Progressive glass gjør at du kan se på alle avstander. Den nedre delen av progressive glass hjelper deg å se objekter som er nært deg. Når du arbeider foran en skjerm ser du også igjennom den nedre delen av glasset. For å gjøre dette må du løfte hodet for å kunne se klart. Å innta denne unaturlige stillingen over lengre perioder medfører urimelig stort anstrengelse av nakke og skuldre.

Hvilke typer PC-briller finnes?

Det er akkurat her PC-briller er det perfekte svaret. Synssonene er tilpasset nettopp hvordan øynene dine beveger seg når du arbeider. De kan også tilpasses slik at de møter dine egne, individuelle behov. Disse brillene gir et meget stort synsfelt for optimalt resultat på nære og mellomlange avstander (mellom 50 cm og 4 m). Det betyr at du har gleden av å ha optimalt syn på akkurat den avstanden jobben krever. Hodet og nakken forblir i en naturlig og avslappet posisjon hele dagen igjennom.

Og dette er på ingen måte alt! Der er også forskjellige design å velge mellom, avhengig av de visuelle kravene som gjelder i forhold til jobb eller fritidsaktiviteter.

PC-briller med brilleglasstype "Nær": Med dette designet er den maksimale avstanden som brukeren ser klart på satt til to meter. De gir derfor naturlig syn av høy kvalitet fra leseavstand og opp til en mellomavstand på to meter Disse PC-brillene er ideelle for folk som primært jobber foran en datamaskin eller leser mye.

PC-briller med brilleglasstype "Rom": Med dette brilleglasset er maksimum avstand satt til fire meter, noe som gir brukeren komfortabelt syn fra leseavstand til et typisk romavstand på fire meter. "Rom" versjonen er designet for folk som f.eks. arbeider innimellom med kunder og ved dataskjermen. Når de spaserer rundt vil de ikke merke at de faktisk har på seg PC-briller.

PC-briller med brilleglasstype "Bok": "Bok" har sterkere fokus på leseavstanden og en maksimum distanse på én meter. Sammenlignet med lesebriller som vanligvis er designet for en fast og personlig leseavstand, tilbyr "Bok" et vesentlig større synsfelt og en mer avslappet leseopplevelse.

PC-briller med brilleglasstype "Individuell": Denne versjonen er skreddersydd til de personlige behovene til den enkelte brukeren. Den optimale maksimum synsavstanden i rommet blir definert ned til nærmeste centimeter for hver enkelt bruker. I tillegg blir data om brukerens innfatning, formen på hans eller hennes ansikt og nærdistansen for arbeid, alt sammen tatt med design av brilleglassene.

Optikeren vil hjelpe deg med å finne ut hvilken type brilleglass som passer mest til dine personlige behov.

4. PC-briller for førstegangsbrukere av briller?

Strengt tatt trenger du ikke progressive briller enda, men lesebriller er heller ikke den beste løsningen for arbeid foran skjermen. Men kan du velge PC-briller som dit aller første par briller? Ja, under visse forutsetninger. Noen mennesker som merker de første tegnene til langsynthet trenger i starten kun briller for lesing, men ikke for å se på avstand. Imidlertid er ikke lesebriller nok alene, ettersom de er designet for kun veldig kort avstand. Løsningen kan være PC-briller som er presist optimalisert for de avstandene du trenger. Hvis du går for brilleglasstype "Rom" kan du spasere rundt på kontoret og snakke med kunder uten noen problemer mens du har på PC-brillene. Jo lavere styrke du bruker for nærsyn, jo mindre vil du "merke" at du har på deg briller. Digitale brilleglass kan også være en god løsning her. Optikeren din gir deg gjerne mer informasjon.

5. Hvilken type belegg bør PC-brillene dine ha?

Du bør definitivt velge et belegg av høy kvalitet. På kontorer og på produksjonsfasiliteter må øynene dine normalt håndtere sterkt lys i taket. For å sikre at refleksjoner ikke forringer kvaliteten på synet ditt på arbeid, så bør du velge et godt antirefleksbelegg på brilleglassene dine.

Et hardt beskyttende belegg sikrer at PC-brillene dine også kan motstå slitasje i det daglige arbeidet. Et renhetsbelegg vil avgjort forbedre brilleglassenes egenskaper med hensyn til rengjøring - eller forhindre at de blir skitne i utgangspunktet.

Mer om overflatebehandling av brilleglass

6. Blått lys på arbeidsplassen: hvordan kan du beskytte øynene dine med PC-briller?

Effektene av blått lys blir mye debattert for tiden. Vi trenger blått lys for kroppens helse og vårt generelle velbefinnende, men stråling fra blått lys kan også være farlig. En ting vi vet sikkert, er at vi nå blir eksponert for mer blått lys enn noen gang før på grunn av moderne lyskilder som LED-lys og utstråling fra dataskjermer. Noen mennesker synes dette blå lyset er irriterende og anstrengende. Svaret på dette problemet kan godt være brilleglass med et spesielt belegg: ZEISS brilleglass med DuraVision® Blue Protect. Disse klare brilleglassene har et nytt belegg som inneholder et hardt belegg og renhetsbelegg-teknologi som gjør dem lettere å rengjøre, samtidig som de har et blått filter som svekker blått lys i området fra 390 til 440 nm.

Mer om ZEISS DuraVision® Blue Protect 

7. PC-briller også for hjemmebruk.

Det kan høres rart ut, men PC-briller kan godt være akkukrat det du trenger til din favoritthobby, som for eksempel å lese, se TV, matlaging, surfing og chatting på internett, eller spille et musikkinstrument. De er ideelle for enhver oppgave du utfører på nær avstand eller på nær- til mellomavstand.

PC-briller også for hjemmebruk.

8. Hva er det viktigste å huske når man skal kjøpe PC-briller?

To ting er viktig for å sikre at du har glede av et optimalt syn når du jobber foran en skjerm: for det første er det viktig for optikeren å vite eksakt hvor og til hvilke oppgaver de nye PC-brillene dine skal brukes. Så ikke bli overrasket om han eller hun stiller et spørmsål som i utgangspunktet kan virke som et personlig spørsmål. For det andre må synstest og tilpasningsprosess, så vel som etterfølgende sentering av glassene i innfatningen, utføres med ypperste presisjon. Små detaljer kan innvirke på kvaliteten på det synet du vil få med de nye brillene dine. Jo mer eksakt disse prosedyrene er, jo raskere vil du tilpasse deg de nye brillene dine. Pass på at optikeren tar seg tilstrekkelige god tid til å tilpasse PC-brillene dine. Brilleglass av denne typen skal ikke håndteres som kun et "bi-produkt" av progressive glass.

Lær mer: Ingen ansikter er symmetriske, og ingen har samme avstand mellom øynene.

9. Hva garanterer otimal brukertoleranse for PC-briller?

Dette er ganske enkelt: jo bedre brilleglassene på kontorbrillene dine designes, og jo mer eksakt konfigurasjonen er, jo raskere vil du venne deg til de nye brillene. Dette krever ekspertise og ferdighet av optikeren på den ene siden, og fagkunnskap og ekspertise hos brilleglassprodusenten på den andre.

En annen viktig faktor er at du bør prøve å ha på PC-brillene regelmessig, rett fra dag én, slik at det ikke bare er øynene dine, men også hjernen som får tid til å venne seg til dem. Etter dette er det ingenting som hindrer deg i å nyte godt av bedre syn både på jobb og hjemme.

10. Hvilke synssoner tilbys for de forskjellige arbeidssituasjonene for dem over førti?

Vision after 40

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Briller for ledere – brilleglass i topp kvalitet og gode innfatninger Seriøsitet, eleganse og maksimal funksjonalitet – briller for mennesker i lederposisjoner har mange krav de skal innfri.

16.okt.2017

Tags: Arbeidsplassglass

Alt innenfor synsavstand ved computeren Hvorfor tilpassede lesebriller/multifokale briller kan gjøre arbeidet lettere

16.okt.2017

Tags: Arbeidsplassglass

Bedre syn og komfort på jobben De nye ZEISS arbeidsplassglassene gir deg et mer avslappet syn, uansett om du sitter ved et skrivebord, en datamaskin eller en produksjonsmaskin.

16.okt.2017

Tags: Arbeidsplassglass

Om du er tannlege eller skjønnhetsekspert – dra nytte av perfekt skarpt syn med profesjonelle briller Enkelte aktiviteter krever enestående brilleglass som leverer mer. Avansert teknologi fra ZEISS hjelper deg til å se perfekt, selv på mikroskopisk nivå.

Liknende produkter