Fordeler og ulemper ved UV-lys

Hvorfor er det viktig? Hva er risikoene?

Sterk UV-stråling kan skade øyne og hud – så mye vet vi. Likevel kan kroppen vår ganske enkelt ikke leve uten UV-lys, og vi drar nytte av det på en lang rekke forskjellige måter. BEDRE SYN forklarer: Hvilke forskjellige typer UV-lys finnes? Hva er fordelene og ulempene ved UV-lys? Hvordan drar vi nytte av det? Hvordan kan det skade oss?

Fordelene ved UV-lys

Sommer betyr sol og moro! For mange mennesker er dette den beste tiden av året. De drar ut i finværet, koser seg på fortauskafeer, i parker og svømmebassenger. Når folk nevner UV-lys, snakker de ofte om de skadevirkningene – men vi har nytte av UV-lys på mange vis. UV-lys påvirker mange metabolske prosesser i mennesker, planter og dyr. Men vår digitale livsstil betyr at vi tilbringer mer tid innendørs, og dermed ser vi ikke så mye av dagslyset. Så det er enda viktigere å gå oftere ut og delta i utendørsaktiviteter slik at vi føler oss vel og beholder helsen. Vi må likevel sørge for at vi er tilstrekkelig beskyttet mot solen, og dette gjelder like mye for huden som for øynene. Du kan sikre at du er fullstendig beskyttet ved å følge vår anbefaling om enten å bruke solbriller av høy kvalitet eller klare brilleglass med et integrert UV-filter opptil 400 nm.1 Det er fordi UV-stråling kan skade øynene våre på mange vis, men det finnes enestående måter å beskytte oss selv på også.

Intelligente solbrilleglass som går fra mørke i svakt lys, til enda mørkere i sterkere lys.
Finnes i fire trendy farger: brun, grå, pioneer og blå.


Ulempene ved UV-lys

Hvis du tilbringer mye tid i solen, betyr det at du utsettes for sterk stråling, og dette kan skade hud og øyne hvis du ikke beskytter dem mot solen og bruker solbriller med UV-beskyttelse. Kronisk øyeskade forårsaket av UV-stråling kan ikke behandles. Men hva er egentlig de negative virkningene av UV-lys på øyne og hud?

Øyeskade forårsaket av UV-lys

Når folk tenker på solbeskyttelse, er det først og fremst huden de får i tankene. Men øynene våre er også følsomme overfor UV-stråling, ikke bare når solen skinner, men også i skyggen. Ikke bare midt på dagen, men hele dagen, hver dag. Selv på en overskyet dag kan UV-strålingen være så sterk som 70–75 prosent på bakken på grunn av refleksjon og spredning.2 Vann for eksempel, reflekterer opptil 20 prosent av UV-strålingen, nysnø omtrent 88 prosent, sand opptil 25 prosent og asfaltvei ca. 12 prosent.3

Dess tidligere du begynner med UV-beskyttelse, dess bedre, men husk at det er aldri for sent å begynne!

Barns øyne er spesielt følsomme for UV-stråler. Innen vi fyller 20, har vi allerede blitt eksponert for omtrent halvparten av mengden UV-stråling som en 60-åring er blitt eksponert for. Med andre ord, innen vi fyller 20, har vi absorbert omtrent så mye UV-stråling som vi ville ha gjort mellom en alder av 20 og 60 år!4

Hvis vi ikke beskytter oss selv, vil vi ende opp med å skade øyelokkene og huden rundt øynene, eller til og med utvikle en av mange sykdommer, for eksempel de som rammer hornhinnen. Disse omfatter konjunktivitt og snøblindhet (også kjent som ultrafiolett keratitt). Disse termene henviser til skade på hornhinnen forårsaket av sterk UV-stråling, som du finner oppe i fjellene. I sammenhengende sterkt lys risikerer vi at øyelinsen blir uklar, noe som kan føre til tidlig grå stær. UV-stråling er dessuten mistenkt for å forårsake svulster på øyelokket.

For å beskytte både øyne og huden rundt mot UV-stråling anbefaler vi både solbriller og vanlige, klare brilleglass med full UV-beskyttelse opptil 400 nm. På denne måten er du beskyttet uansett vær, selv når det er overskyet.

Her er et godt råd for brukere av kontaktlinser: Selv om det finnes kontaktlinser med UV-beskyttelse, beskytter de ikke de følsomme øyelokkene dine, spesielt utkantene. Det er grunnen til at vi anbefaler deg å investere i skikkelige solbriller som er i stand til å blokkere innfallende lys.

UV-lysets skadevirkninger på huden

UV-stråling kan også skade huden din. Vi vet at overdrevet soling utendørs og for mye tid på solsengen er årsaken til det økte antallet hudkreft. UV-eksponering er derfor hovedårsaken til hudkreft. En vesentlig risiko er at folk tar vanligvis ikke hensyn til øynene når de tenker på solbeskyttelse. Faktisk omfatter 5–10 prosent av alle hudkrefttilfeller øynene.5 For å sikre at dette følsomme området beskyttes mot UV-stråling anbefaler vi å bruke både solbriller og normale briller med full UV-beskyttelse opptil 400 nm. Dette vil også beskytte området rundt øynene mot for tidlig fotoaldring, som hovedsakelig forårsakes av UV-stråling. Vanlige langtidsvirkninger av overdreven soling er utvidede porer og blodårer, skade på bindevevet, sorte prikker og tørr hud. I tillegg til solforbrenning og rødhet, kan UV-lys forårsake en rekke symptomer som ofte henvises til som “solallergi”. Men innen legevitenskapen, finnes det ikke noe slikt som sol- eller lysallergi. Det som folk i stedet henviser til, er visse symptomer snarere enn en faktisk allergi. Sykdommer som folk ofte kaller solallergi, kan vanligvis spores tilbake til sollys, og spesielt til lysets ultrafiolette del. En utbredt sykdom forårsaket av UV-stråler for eksempel, er polymorf lysdermatose, også kjent som soleksem. Symptomene vises vanligvis når vi utsetter huden for store mengder sol, for eksempel på den første lange turen ute i vårsolen. Ekstremt kløende rødhet, det dannes blemmer eller små knuter i de rammede områdene. Avhengig av personens hud, kan symptomenes alvorlighetsgrad variere sterkt. Hvis man tar visse legemidler samtidig med UV-stråling, kan dette til og med fremkalle en reaksjon som ligner på allergi. På medisinsk fagspråk er denne sykdommen kjent som fototoksisk eller fotoallergisk fotodermatitt.

Acne aestivalis nevnes ofte i sammenheng med skade forårsaket av UV-lys. Huden danner plutselig sviende, røde pletter, flekker, blemmer eller små knuter på huden. Termen “akne” er faktisk misvisende, siden dette ikke er noe skoleeksempel på akne, det er bare symptomene som er de samme. Denne reaksjonen er faktisk en unik form for soleksem. Acne aestivalis forårsakes ikke bare av sterk UVA-stråling, men først og fremst av en allergisk reaksjon på solkrem. Mens den nøyaktige årsaken er ukjent, vet vi likevel at virkningen av UV-stråling på fet solkrem kan forårsake betennelse i hudens fettkjertler. Denne reaksjonen fører til de ovennevnte symptomene.

Råd: I noen tilfeller kan du forebygge Acne aestivalis ved å bruke spesialsolkrem (kjøpes hos spesialforhandlere) som beroliger følsom hud, hvis den påføres jevnlig.

Når du nyter solen på stranden, sørg for at du beskytter øynene dine ved å bruke høykvalitets solbriller med et UV-filter opptil 400 nm og for å påføre nok solkrem regelmessig for å forebygge strålingsskader. ZEISS PhotoFusion fargeskiftende brilleglass gir fullstendig UV-beskyttelse opptil 400 nm.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Hva er egentlig UV-lys? Hvor kommer det fra?

Den største kilden til UV-stråling på jorden kommer fra solen. Folk kaller det som oftest “UV-lys.” Men på fysikkspråket er dette ukorrekt, siden det ikke er lyset i seg selv, men egentlig stråling. Mens lys og stråling begge består av elektromagnetiske bølger og er en del av det som er kjent som det elektromagnetiske spekter, hvor alle typer av disse bølgelengdene føres sammen, er det en forskjell mellom de to: Lys er noe vi er i stand til å oppfatte. “Stråling” er den usynlige delen av bølgelengdespekteret som inkluderer infrarøde stråler, røntgenstråler, mikrobølger og UV-stråler.

Hva er egentlig UV-lys? Hvor kommer det fra?

De forskjellige typene UV-lys

Det finnes forskjellige typer UV-stråler, og hver av dem påvirker kroppen på forskjellig vis. Vi skiller mellom UV-A-, UV-B- og UV-C-stråling.

De forskjellige typene UV-lys

UV-C-stråling

(100–280 nm) trenger knapt inn i huden og netthinnen, men en stor dose kan likevel forårsake rød hud og smertefull øyebetennelse. UVC-stråling ødelegger også celler, noe som er grunnen til at den brukes i kunstige desinfeksjonsmidler. Men selv om UV-C-stråling skulle forårsake skade, behøver du ikke å ta noen spesielle forholdsregler fordi ozonlaget absorberer den fullstendig, selv i de områdene hvor ozonlaget er skadet.

UV-A-stråling/UV-B-stråling

UV-A-stråling (315–400 nm) og UV-B-stråling (280 og 315 nm) har en lignende virkning på kroppen. De kan utløse akutt skade eller skade på middels lang eller lang sikt:

Akutt skade:
UV-A- og UV-B-stråler som nytes med måte, farger huden, men store mengder kan forårsake rødhet, utslett, allergier eller solbrenthet, for eksempel på øyelokkene. UV-B-stråling kan forårsake akutt snøblindhet (også kjent som ultrafiolett keratitt), en type skade på hornhinnen.

Skade på middels lang sikt:
UV-stråling kan føre til konjunktivitt .

Skade på lang sikt:
UVA-stråling kan påskynde hudens aldring (eller fotoaldring) og svekke synsevnen. Den øker risikoen for tidlig aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). UVA-stråling er også mistenkt for å forårsake kreft i øyelokket, noe som utløser farlige endringer på hornhinnen, noe som til og med kan føre til grå stær. 48 prosent av alle tilfeller av blindhet i verden forårsakes av grå stær, og hos cirka 20 prosent forårsaker eller forverrer UV-stråling sykdommen. Det finnes også indikatorer på at UVA- og UVB-stråling kan være delvis ansvarlig for melanoma. Vevsvekst på bindehinnen og på kanten av hornhinnen (f.eks. Pterygium conjunctivae) og Pinguecula er typiske symptomer på overdreven UV-eksponering.

 

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Raskt mørke. Raskt klare: moderne fargeskiftende brilleglass Enten du er ute i solen eller innendørs, kan du nyte utmerket syn 24 timer i døgnet med ZEISS PhotoFusion fotokromatiske glass

16. sep. 2022

Tags: Solbriller

fargeskiftende brilleglass for mer komfortabelt syn, fleksibilitet og beskyttelse 10 tips fra BEDRE SYN: hvem passer ZEISS fotokromatiske briller med styrke ideelt sett for, og når bør de brukes?

16. sep. 2022

Tags: Solbriller

Hvordan desinfiserer jeg brilleglassene og hvordan hindrer jeg at de dugger når jeg bruker munnbind?

1. sep. 2020

Tags: Solbriller

Ikke alle solbriller er like Bedre syn forklarer hva du bør vite om UV-beskyttelse, fargeskifting, speilglass, polariserte glass og mere til, for å finne de rette solbrillene for dine personlige behov.

25. jun. 2019

Tags: Solbriller

Liknende produkter