Ikke alle solbriller er like

Bedre syn forklarer hva du bør vite om UV-beskyttelse, fargeskifting, speilglass, polariserte glass og mere til, for å finne de rette solbrillene for dine personlige behov.

Solbriller er mer enn bare et motetilbehør – det er viktig at de gir øynene dine full UV-beskyttelse. Dessuten bør solbrillene passe dine behov, om du står på ski, driver vannsport eller ganske enkelt går tur med hunden i parken. Det finnes forskjellige måter å skreddersy solbrillene dine på med forskjellige typer glass og belegg. Her ser du hva du må vite før du kjøper solbrillene dine.

Full UV-beskyttelse

Når det gjelder valg av solbriller, er en stilig innfatning som passer ansiktsformen, førsteprioritet for mange av oss. Utvalget av innfatninger og glassalternativer er endeløst, og det er fort gjort å miste av syne selve årsaken til at du behøver å bruke solbriller i første omgang – dvs. å beskytte øynene dine mot farlig ultrafiolett stråling (UVR).

UV-strålene finnes hele dagen, hver dag, sommer og vinter, og til og med i overskyet vær. Overdreven UV-eksponering kan føre til akutt øyeskade, f.eks. solblindhet (solforbrenning av hornhinnen) og brente øyelokk. Den kan også forårsake kronisk øyeskade, f.eks. grå stær og pterygium (en fold som dekker den hvite delen av øyet over hornhinnen).1,2

I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) forårsakes eller forverres ca. 20 % av alle grå stær-tilfeller av UV-stråling. Grå stær er årsaken til 48 % av tilfeller med blindhet, noe som gjør den til den største årsaken til grå stær over hele verden.3

Solbriller er mer enn bare et motetilbehør – de skal beskytte øynene dine mot UV-stråling.
Solbriller er mer enn bare et motetilbehør – de skal beskytte øynene dine mot UV-stråling.

Av denne grunn er det ytterst viktig å sjekke om de solbrillene du allerede har, eller de du vil kjøpe, gir full UV-beskyttelse på opptil 400 nm. De skal ha CE-merke (som garanterer at brilleglassene tilfredsstiller de grunnleggende sikkerhetskravene i de europeiske retningslinjene), og enkelte brilleglass kan også ha en UV400-merking. Dette er som oftest angitt på glassene med et klistremerke eller en etikett, eller solbrillene kan leveres med en brosjyre med produktinformasjon, men rådfør deg alltid med optikeren for å være sikker på at solbrillene dine gir tilstrekkelig beskyttelse.

Et godt råd: Mange solbriller i den lavere prisklassen har CE-merke og gir egnet UV-beskyttelse, men disse glassene produseres ofte ved bruk av dårligere teknologi. Premium solbrilleglass er kuttet og ikke presset, ettersom dette kan lage streker, bobler eller blærer i glasset som kan påvirke synet ditt og føre til øyetretthet. Slike brilleglass kan forbedre synet ditt utendørs og i skarpt lys for en viss tid, men på lang sikt, kan de gjøre mer skade enn gagn.

Solbriller med styrke

Hvis du har synsproblemer, er ikke alltid briller og kontaktlinser den mest komfortable løsningen, spesielt når du kjører bil eller tilbringer tid utendørs. Klare brilleglass vil ikke minske irriterende blending og skarpt lys, og kontaktlinser kan kjennes tørre og irriterende hvis det er mye vind ute; eller til og med verre, øynene klør og det kjennes som om du har sand i øynene

Heldigvis behøver ikke den korrigerende styrken å være et hinder når du ligger og soler deg ved bassengkanten eller når du er på fjelltur, ettersom det finnes solbriller med styrke for forskjellige typer glass som passer til dine behov. Om du er nærsynt eller langsynt, om du bruker progressive, varifokale eller bifokale glass, vil en anerkjent optiker hjelpe deg å skreddersy solbrilleglassene perfekt til din styrke. Dessuten kan du skreddersy solbriller med styrke enda mer med polariserte filtre, spesialbelegg, speilglass, og gjennomfargede og graderte fargetoner.

Godt råd: Når du skaffer deg solbriller med styrke, er det viktig å gi optikeren flest mulig opplysninger. Fortell optikeren om du skal bruke solbrillene med styrke til å kjøre bil, hvilke idretter og aktiviteter du trenger dem til, og hvor ofte du trenger dem. Dette vil bidra til at du får den aller beste persontilpassede brilleglassløsningen.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Polariserte glass i solbriller

Lysrefleksjoner danner en ubehagelig blendende virkning som ofte oppstår ved vand, våte overflater eller veier. Blending kan være potensielt farlig, spesielt for bilførere og de som driver utendørsidrett, som f.eks. syklister, joggere og skiløpere. Lysbølgene dreier i alle retninger, men når lyset reflekteres fra flate overflater, f.eks. våte veier, rettes lysbølgene inn og dreier bare i én retning (dvs. at de polariseres). Denne virkningen kan brukes til å redusere blending. Enkelte solbrilleglass inneholder polariserte filtre som ikke lar dette reflekterte (og dermed loddrett polariserte) lyset slippe igjennom. Hvis du bruker slike solbriller, vil du kunne være i stand til å se alt uten irriterende gjenskinn. Polariserte glass i solbriller ikke bare forbedrer synskomforten, men de kan også forbedre kontrastsynet og vise mer livlige farger, og dette gjør at de egner seg for mange utendørsaktiviteter. Polariserte filtre finnes for de fleste typer solbriller med styrke, så bare ta kontakt med optikeren din for å få mer informasjon.

Ikke-polariserte glass i solbriller

Ikke-polariserte glass i solbriller

Polariserte glass i solbriller

Polariserte glass i solbriller

Polariserte filtre kan redusere ubehagelig blending drastisk, de kan forbedre synet når du kjører bil eller driver vannsport, når du står på ski, sykler eller jogger.

Et godt råd: Polariserte glass egner seg ikke for alle situasjoner. Du kan ha problemer med å se på visse LCD-skjermer eller dashbord i eldre biler når du bruker disse. Det er viktig at du forteller optikeren din nøyaktig hva du planlegger å bruke de polariserte solbrillene til før du kjøper dem. Du kan også be om å få prøve glassene i konkrete livssituasjoner snarere enn bare å prøve dem inne i en butikk. Ta deg en tur ut, og se på skjermen i bilen med brillene på om mulig.

Spesialfargetoner

De lyse, fargede solbrilleglassene fra nittiårene er kommet tilbake!
Persontilpassede solbriller med styrke kan skreddersys med alle slags fargetoner i glassene, fra lyserødt til blått, gult eller grønt. I tillegg til at de er trendy, kan glass med farge også være nyttig når du driver idrett (dette kan du lese mer om under).

Fargede brilleglass finnes også i mer tradisjonelle nyanser slik som i grått eller brunt, og de fleste fargene leveres i graderte fargetoner som går fra mørkt til lyst, fra den øvre til den nedre delen av glasset; eller doble graderinger som veksler mellom to farger. Slike solbriller er spesielt behagelige i situasjoner hvor de maksimale og minimale lysforholdene varierer, og dette gjør at de er perfekte til bilkjøring. Et brilleglass med mørkere farge i den øverste halvdelen lar bilførere se veien tydeligere, noe som reduserer blendende lys mest mulig, mens lysere graderinger på den nederste delen gjør det enklere å sjekke instrumentpanelene inne i bilen.

Enkelte fargede brilleglass har begrensninger, og du kan ikke nødvendigvis bruke dem til enhver anledning. Du har kanskje lest om eller hørt at optikeren din har snakket om “brilleglasskategorier”. Disse kategoriene varierer fra glass til glass, og her ser du hvordan det fungerer:

Brilleglasskategori Beskrivelse

0

Klare glass eller glass i vernebriller som ikke er farget, og som egner seg best for situasjoner hvor brukeren behøver å se klart.

1

Lyse, trendy fargetoner for en unik stil som primært filtrerer lave lysstyrker.

2

Medium fargetoner for å filtrere medium lysstyrker. Mange solbriller kommer inn under denne kategorien, og de gir vanligvis full UV-beskyttelse (dette bør du alltid få bekreftet av optikeren din).

3

Disse brilleglassene blokkerer enda mer synlig lys enn brilleglass fra kategori 2, og passer utmerket under skarpe lysforhold. Brilleglass i kategori 3 fungerer godt sammen med buede briller (spør spesielt etter sportsbriller) for idrett og vannsport.

4

Brilleglass i kategori 4 filtrerer 92 % eller mer av det synlige lyset. Den egner seg ikke til bilkjøring og er best for spesielle anvendelser og ekstreme forhold som f.eks. isbrevandring.

Et godt råd: Ikke alle fargede glass egner seg til bilkjøring, siden enkelte farger kan påvirke din evne til å se trafikk- eller signallys. Farger med lysabsorpsjon over 25 % (kategori 2 og over) egner seg ikke for kjøring om natten.

Fargeskiftende brilleglass

Du har kanskje hørt om brilleglass som er lystilpassende, fotokromatiske, selvfargende eller med skiftende farge. Alle disse uttrykkene brukes til å beskrive klare eller lett fargede brilleglass som mørkner som en reaksjon på UV-lys. Slike brilleglass er spesielt behagelige for personer med korrigerende styrke, fordi det ikke lenger er nødvendig stadig å veksle mellom briller med styrke og solbriller med styrke.

Solbriller gir bare synskomfort opptil et visst punkt, og med stadig vekslende lys, vil du kanskje synes at glassene blir for mørke i områder med skygge eller for lyse i skarpt sollys. I slike situasjoner kan din naturlige reaksjon være å rett og slett ta av deg solbrillene, og la øynene være ubeskyttet.

Fotokromatisk teknologi har kommet langt og smarte solbrilleglass slik som ZEISS AdaptiveSun er spesielt utformet til å tilpasse fargeintensiteten i forhold til UV-eksponering. Glassene er allerede farget, men de aktiveres i skarpt sollys, og de skifter fra mørkt til mørkere på bare et par sekunder. I skyggen blir brilleglassene lysere igjen slik at du ser bedre, men øynene dine er fremdeles beskyttet mot farlig UV-stråling. De finnes også med polariserte filtre for blendingsreduksjon og ekstra synskomfort.

Et godt råd: Akkurat som for fotokromiske glass, blir AdaptiveSun glass mye mørkere i kalde og solrike omgivelser, og kan begrense sikten i ekstremt kaldt vær. De egner seg ikke bare for å kjøre friluftkjøretøyer, f.eks. konvertible biler, motorsykler, terrengbiler, snøscooter eller når du f.eks. går på ski.

Intelligente solbrilleglass som går fra mørke i svakt lys, til enda mørkere i sterkere lys.
Finnes i fire trendy farger: brun, grå, pioneer og blå.


Solbriller med speilglass

Speilglassbelegg ikke bare ser bra ut – de kan forbedre synet i skarpe lysforhold, og redusere irriterende gjenskinn betydelig.
Speilglassbelegg ikke bare ser bra ut – de kan forbedre synet i skarpe lysforhold, og redusere irriterende gjenskinn betydelig.

Speilbelegg kan påføres foran solbrilleglassene, og de finnes i en rekke metallfarger. I tillegg til at de er trendy, begrenser speilbelegg mengden lys som kommer lengre inn i glasset, så de er ideelle for aktiviteter med svært skarpt lys. Premium speilbelegg slik som ZEISS DuraVision Mirror er også smussavstøtende, så nå er det slutt på sand på brilleglassene når du er på stranden!

Et godt råd: Speilbeleggfargene er rent estetiske, og påføres glasset. Du trenger ikke å bekymre deg om at et speilbelegg vil påvirke synet, men glassfargen kombinert med et spesielt speilbelegg kan påvirke synet og optikeren din vil kunne gi deg råd om egnede kombinasjoner.  

Briller til sport

Med de fleste typer idretter trenger du å kunne se godt for å prestere bra. Dette kan være ganske utfordrende, spesielt ved utendørsidretter, siden skarpt lys, vind, regn og snø kan påvirke synet ditt. Gode sportsolbriller skal beskytte øynene dine mot vær og vind, redusere blending og forbedre kontrast.

Skreddersydde sportbriller kan påvirke syn og prestasjon i betydelig grad.
Skreddersydde sportbriller kan påvirke syn og prestasjon i betydelig grad.

Hvis du er ute etter sportsolbriller, kan du drøfte dette med optikeren din:

Spesifikke fargetoner: Det finnes praktiske fargetoner for spesielle idretter. Golfsolbriller er ofte i en brun, rav- eller kobberfarge, som hjelper golfspillerne til å skjelne den hvite ballen bedre på bakken. Målskyttere og jegere har en tendens til å velge solbriller med gule glass for bedre kontrast, mens solbriller med blå glass kan være nyttige for idretter hvor det finnes gule elementer, som f.eks. tennis og bueskyting (gul ball og gul målskive).

Buede glass: Mange moderne sportsinnfatninger er “buet”, noe som betyr at de krummer seg rundt øynene og hodet for å gi full dekning, og dermed kommer det inn minst mulig lys på sidene. Ikke alle glass egner seg for buede innfatninger, og du kan oppleve synsaberrasjoner med et uegnet valg av glass. En spesiell optisk korreksjon inne i glassene behøves for å oppveie de spesifikke optiske feilene som forårsakes av sterkt buede vinkler. Snakk med optikeren om ZEISS Sports Lenses som gir optimalt syn i buede innfatninger.

Støtbestandighet: Av innlysende årsaker bør, sportsolbriller tilby i det minste en viss grad støtbestandighet avhengig av den idretten du vil bruke de til. Glass i polykarbonat er tilbøyelige til å være det foretrukne glassmaterialet for sportsolbriller.

Solbriller for barn

Krystallinsen i barns øyne er mer transparent enn i et voksent øye, og dette gjør at UV-strålingen kommer inn i øyet. Dessuten inntreffer opptil 50 % av den samlede UV vi eksponeres for innen vi fyller 60, før vi fyller 20. UV-skade er kumulativ, og det er svært viktig for barn at de begynner å bruke solbriller og beskytter øynene helt fra de er små.4

Barns øyne er mer følsomme for UV-stråling og det er viktig å beskytte hud og øyne mot solen.
Barns øyne er mer følsomme for UV-stråling og det er viktig å beskytte hud og øyne mot solen.

De fleste persontilpasningsalternativer som finnes for solbriller for voksne finnes også for barn. Samme standarder for UV-beskyttelse gjelder også for barnesollbriller, og du bør være nøye med å velge glass med høy kvalitet for barna dine. Be om mer informasjon hos optikeren.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Hvordan desinfiserer jeg brilleglassene og hvordan hindrer jeg at de dugger når jeg bruker munnbind?

1. sep. 2020

Tags: Solbriller

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12. mar. 2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

6. jul. 2018

Tags: Solbriller

Hvordan solbriller lages Hvordan lager en solbriller? Lær om hvilke materialer som brukes til å lage solbriller, og hvordan designere gjør om idé til faktisk produkt.

3. jul. 2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter