Gjenkjenne synsproblemer

Nærsynthet, langsynthet, astigmatisme, osv.: Hvilke synsproblemer finnes og hvordan kan vi korrigere dem?

Nærsynthet, langsynthet, presbyopi: Synssvekkelser kan anta mange former. De berørte personene merker det ofte bare gradvis, men noen ganger helt overraskende: Synet er ikke det det engang var, og denne svekkelsen blir en enda større belastning. Nærsynte synes det er vanskelig å se ting som er langt unna, mens langsynte har problemer med å se gjenstander på nært hold. Digitalt syn og å det se på smarttelefoner, bærbare datamaskiner, osv. har alle en innvirkning på oss og har endret synsvanene våre. Derfor klager et økende antall personer over digital øyebelastning eller vansker med å se mens de kjører. BEDRE SYN forklarer: Hvilke synssvekkelser finnes, hva forårsaker dem – og hva hjelper oss få optimalt syn igjen?

Det er en rekke synsutfordringer vi kan støte på i løpet av livet. De fleste er for det meste harmløse, og kan korrigeres ved hjelp av briller: nærsynthet, langsynthet, presbyopi og astigmatisme for å nevne noen. Denne artikkelen fokuserer på disse «vanlige» synsproblemene Men det er spesifikke tilfeller der bare operasjon kan hjelpe. Klikk her for å se alt du trenger å vite om de vanligste øyesykdommene…

Hvordan et friskt øye fungerer

For bedre å forstå langsynthet og nærsynthet, må vi først forklare hvordan vi ser: For å kunne se ting klart, de må projiseres på retina, og ikke foran eller bak. Flere faktorer er involvert i denne prosessen, inkludert øyeeplets lengde og øyelinsens og hornhinnens kurve. Hvis samspillet mellom disse elementene ikke lenger virker som det skal, vil man bli lang- eller nærsynt.

Nærsynthet (myopi)

Hvordan manifesterer nærsynthet seg?
Hos nærsynte er gjenstander langt unna tåkete, mens nære gjenstander er helt tydelige.  

Hva er årsakene til myopi?
Det finnes faktisk en del. Den vanligste årsaken er et uvanlig langt øyeeple (aksemyopi). Innkommende lys samles ikke på, men foran retina. Sluttresultatet? Synet blir tåkete. I sjeldne tilfeller fører det til refraktiv myopi. Med denne typen myopi har øyeeplet en vanlig lengde, men hornhinnen eller linsen kurver for mye, og dette er grunnen til at bildet vises på og ikke foran retina, og dermed sees som tåkete. Visste du at ordet myopi kommer av the greske ordet myops, som beter «mysende ansikt»? Uten briller er det mange nærsynte som myser når de ser på ting langt unna, derav utrykket.

Øye med normalt syn

Nærsynt øye

Hva hjelper om du er nærsynt?

Vanligvis vil optimalt tilpassede brilleglass for langsyn eller kontaktlinser hjelpe deg til å se klart når du ser på gjenstander som er langt unna. Optikeren din kan utføre en synsundersøkelse for raskt å finne ut om du er nærsynt og tilby deg riktig synshjelpemiddel. Laseroperasjon er en annen måte du kan korrigere myopi, hypermetropi og astigmatisme på.  

Langsynthet (hypermetropi og hyperopi)

Hvordan manifesterer langsynthet seg?
Det er slitsomt å se ting på nært hold. Langsynte ser vanligvis nære gjenstander som tåkete. Når man bruker mye tid på lesing, oppgaver på nært hold eller stirrer på en skjerm, kan det ofte føre til hodeverk. Mens langsynte kan se gjenstander langt unna klart, trenger de ofte litt tid til å tilpasse seg fra nære gjenstander til gjenstander som er langt unna.  

Hva forårsaker langsynthet?
Den vanligste – og neste alltid genetiske – årsaken til langsynthet er at øyeeplet er for kort (aksehyperopi). Et avslappet, langsynt øye kan derfor ikke se nære gjenstander på retina, men heller bak – derfor ser de tåkete ut. Refraktiv hyperopi er mye sjeldnere: Det er når øyeeplet har vanlig lengde, men hornhinnen eller linsen er ikke kurvet nok til å se nære gjenstander. Det samme skjer hvis øyelinsen mangler. Dette kan være genetisk, men kan også komme av ulykke eller sykdom.

Øye med normalt syn

Langsynt øye

Hva hjelper om du er langsynt?
Generelt sett kan langsynthet korrigeres med enstyrke-briller, lesebriller eller tilpassede kontaktlinser for å la deg se ting tydelig på nært hold igjen. Optikeren din kan raskt foreta en synsundersøkelse for å se om du er langsynt, og tilby deg synskorreksjon med briller.

Presbyopi

Hvordan manifesterer presbyopi seg?
Liten tekst er en stor utfordring og tekst må holdes lengre unna for å kunne leses. Lesing i dårlig lys blir veldig slitsomt, symboler og tekst på telefonskjermer ser tåkete ut, og det blir vanskeligere og vanskeligere å skifte mellom å se på gjenstander som er nære og langt unna. Selv om symptomene til presbyopi likner på de til langsynte, rammer den bare personer fra 40 år og oppover ettersom det er da øyemusklene begynner å eldres. Noen merker dette tidlig, mens andre merker det først når de er eldre. Langsynthet og kortsynthet er nesten alltid arvelig.  

Presbyopi

Hva forårsaker presbyopi?
Presbyopi oppstår naturlig ettersom øyet eldres på en naturlig måte, vanligvis fra rundt 40 år og oppover: Linsen taper elastitet og kan dermed ikke lenger fokusere klart på gjenstander ved forskjellige avstander. Dette gjør lesing, spesielt på nært hold, mye vanskeligere.  

Synet etter 40

Hva hjelper om du har presbyopi?
Personer som lider av presbyopi, som ikke har andre synsproblemer enn nær- eller langsynthet, kan vanligvis bruke enstyrke-brilleglass for å se gjenstander enten på nært hold eller lengre unna, og dermed nyte optimalt syn. For personer som lider av presbyopi som er nær- eller langsynte og bruker briller, er det derimot som regel bedre med progressive briller: De har korrigerende områder med forskjellige styrker, som dermed gir sylskarpt syn på alle avstander, uansett hvor nært eller langt unna de er. Multifokale kontaktlinser og/eller progressive brilleglass kan brukes for å korrigere presbyopi. Optikeren din kan utføre en synstest for å finne ut om du har presbyopi og vil tilby deg briller eller kontaktlinser for å korrigere synet.  

Astigmatisme

Hvordan manifesterer astigmatisme seg?
Gjenstander på kort eller lang avstand oppfattes som forvridd og tåkete, det kan være vanskelig å se detaljer, og punktlyskilder ser ut som en tynn strek. Mange synes også det er vanskelig å bedømme avstander nøyaktig.  

Hva forårsaker astigmatisme?
Astigmatisme er vanligvis genetisk. Det forårsakes av at hornhinnen kurver seg i forskjellige retninger i forskjellige intensitetsgrader, som begrenser «konsistent», ikke-forvrengt syn. I de fleste tilfeller oppstår nær- eller langsynthet sammen med astigmatisme.

Astigmatisk øye

Hva hjelper om du har astigmatisme?
Astigmatisme kan korrigeres med briller, kontaktlinser eller operasjon. Brilleglass for de som lider av astigmatisme, har en «sylinder». Du kan se om brilleglassene dine har en av disse sylindrene ved å se på styrken din: Sylindre merkes med forkortelsen «syl». En sylinder utligner det tåkete bildet, slik at du kan få normalt syn igjen. Avhengig av astigmatisme kan det være mulig å bruke myke eller harde kontaktlinser, eller toriske kontaktlinser. De har også en sylinder som sikrer at de utligner den kurvede overflaten. De er også kjent som astigmatiske eller sylindriske kontaktlinser. Også i dette tilfellet har optikeren din ekspertisen og det nødvendig utstyret for å gi deg den perfekte synsløsningen. Hvis det ikke er mulig å korrigere synssvekkelsen din med briller eller kontaktlinser, kan også astigmatisme korrigeres med operasjon. Avhengig av diagnosen, kan optikeren anbefale det beste kirurgiske inngrepet for deg.  

Digital belastning på øynene

Digital belastning på øynene

Hvordan manifesterer digital øyebelastning seg?
Digital øyebelastning, også kjent som Computer Vision Syndrome, inntreffer fra 30-års alderen og oppover i form av hodepine og nakkesmerter, samt sviende eller overtrette øyne, enten under bruk eller etter bruk av digitale enheter.

Bruk av digital teknologi (som smarttelefoner, e-boklesere og nettbrett) krever mye av øynene våre. Vi ser mye nærmere på disse enn det vi ville gjort med f.eks. en bok. Samtidig, på bare brøkdelen av et sekund, flytter øynene våre seg fra nært til langt unna: fra små skjermer – med liten tekst, tettpakket med informasjon – og tilbake igjen. Det er en stor belastning for ciliærmuskelen og øyets linse, som konstant må tilpasse seg forskjellige avstander, for å sørge for at det vi ser på er i fokus.

Hva hjelper om du lider av digital øyebelastning?
For de som lider av digital øyebelastning, kan én løsning være avstandsbriller med spesiell støtte for øynene dine på nært hold, som ZEISS digitale brilleglass. ZEISS Precision progressive brilleglass har også denne teknologien som standard. Begge brilleglasstypene er spesielt utviklet for digitale enheter som e-boklesere og smarttelefoner: Spesiell optimalisering av nærsonen tar hensyn til øyets typiske bevegelser og den kortere leseavstanden som kreves av disse enhetene. Dette designet støtter ciliærmuskelen optimalt, og gjør det derfor lettere for brukeren å fokusere synet i nær- og fjernområdet.  

Synsproblemer når du kjører

Synsproblemer når du kjører

Hvordan manifesterer øyebelastning seg mens du kjører?
Det å se klart mens man kjører, anses for å være ekstremt slitsomt. Å kjøre hele natten under dårlige lysforhold eller i dårlig vær sliter ut øynene våre. Det samme gjør refleksjoner, f.eks. fra våte veier eller frontlyktene til møtende kjøretøy. Dette kan få deg til å føle deg utrygg mens du kjører, og du sitter igjen med overtrette øyne etter en lang kjøretur.

Blikket vårt må flytte seg ofte, som f.eks. mellom veien, GPS-en, speilene og dashbordet. Trasig vær og vanskelige lysforhold gjør det ofte vanskelig å se godt. I tillegg har man irriterende blending, f.eks. fra frontlyktene til møtende biler, gatelykter eller refleksjoner fra våt veibane. Hvis brilleglassene dine ikke er ordentlig tilpasset dine behov, vil du bare få enda større øyebelastning. Denne effekten forverres av dehydrering, feiljusterte bilseter og irriterende ting som luftforurensning og varmevifter.

Hvordan redusere øyebelastning under kjøring?
Spesielle kjørebriller kan redusere det visuelle stresset som forårsakes av kjøring, f.eks DriveSafe brilleglass, tilgjengelige som enstyrke-brilleglass og progressive brilleglass. De hjelper deg å vurdere avstander og kjøresituasjoner raskere, forbedre synet ditt om natten, redusere forstyrrelser fra reflektert lys og sørger for at du raskt kan justere fokuset på kjøreomgivelsene dine.  

Har du klart syn?

Her er din helt egne kjappe synstest:

 • Symptom: Ser du gjenstander og tekst klart kun når du holder de opp foran deg?
  Årsak: Du er mest sannsynlig nærsynt.
 • Symptom: Kan du se kollegaene dine klart, men synes det er vanskelig å lese ord på en skjerm?
    Årsak: Du kan være langsynt.
 • Symptom: Punktlyskilder ser avlange ut i stedet for å være runde. Gjenstander ser forvridde ut. Gatelykter har ingen klar glorie, men ser frynsete og forlenget ut.
  Årsak: Du kan ha astigmatisme.
 • Symptom: Synes du plutselig det er vanskelig å skifte fokus mellom gjenstander på nært hold og på avstand, og motsatt?
  Årsak: Du kan ha presbyopi.
 • Symptom: Ser teksten du leser tåkete ut på nært hold? Må du holde ting lengre unna for å se dem tydelig, f.eks. bøker eller smarttelefonen din?
  Årsak: presbyopi.
 • Symptomer: Du bruker smarttelefoner regelmessig. Svir øynene dine om kvelden, eller får du ofte hodepine og nakkesmerter?
  Årsak: Du lider antakelig av digital øyebelastning pga. at du belaster ciliærmuskelen din for mye.
 • Symptom: Kan du ikke se vegskilt klart lenger, og blir du desorientert av blendende lys når du kjører?
  Årsak: Dette kan være symptomer på nærsynthet, eller presbyopi kombinert med øyebelastning fra kjøring.
 • Symptom: Blir du mer trett enn vanlig når du kjører, spesielt om natten? Føler du i blant at du ikke ser like godt som du pleide å gjøre?
  Årsak: Det er svært sannsynlig at øynene er under belastning når du kjører. En rekke forskjellige synssvekkelser kan forårsake dette, som f.eks. nær- eller langsynthet, eller presbyopi. Astigmatisme reduserer også synet ditt.  
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

For sterke, for svake eller dårlig tilpasset: hva kan feil brilleglass gjøre med øynene dine? Flere plager kan skyldes trøtte øyner

Forstå syn 20.mai.2019

Tags: Hos din optiker

Øyenbryn lyver ikke Hva øyenbrynene sier om oss

Forstå syn 23.apr.2019

Tags: Grunnleggende om syn

Hvordan fremstilles brilleglass? Fra glass- til plastbrilleglass fra ZEISS – alt du ønsker å vite om produksjon av brilleglass

Forstå syn 28.mar.2018

Tags:

Rød-grønn fargemangel, rød-grønn-blindhet og fullstendig fargeblindhet Hva er de forskjellige typene fargeblindhet? Og hvordan kan du gjenkjenne dem?

Forstå syn 29.nov.2017

Tags:

Liknende produkter