Riktig brilleglass for optimalt syn

Hva slags brilleglass passer hvilke synssvekkelser?

Nærsynthet, langsynthet, presbyopi – det er mange synsproblemer som kan begrense synet vårt. I de fleste tilfeller kan optimalt tilpassede briller med riktige brilleglass hjelpe deg å se klart igjen. Men hva slags brilleglass passer hvilke synssvekkelser? Brilleglass er den viktigste delen på briller, og utvalget er massivt. BETTER VISION forklarer: Hvilke brilleglass finnes for effektivt å korrigere nedsatt syn, synssvekkelser og synsproblemer?

Klassisk brilleglassløsning

Enstyrke brilleglass – for nærsynthet (myopi) og langsynthet (hypermetropi)

Enstyrkede brilleglass er like kraftige på hele glassoverflaten, dvs. at styrken er identisk på hele brilleglasset. De brukes i avstands- og lesebriller – de to vanligste synsenhetene. Hva er forskjellen? Med lesebriller optimaliseres enstyrkeglass for syn i nærsonen, og tilpasses den langsynte brukerens standard leseavstand. I tillegg til at disse brilleglassene egner seg utmerket til å lese bøker, kan de også brukes til å lese mindre skrift på en smarttelefon eller et nettbrett.

For bedre å forstå langsynthet og nærsynthet, må vi først forklare hvordan vi ser: For å kunne se ting klart, må våre optiske system projisere dem på retina – og ikke foran eller bak – når vi ser på dem. Denne egenskapen er begrenset hos personer med synssvekkelser. Hos langsynte visualiserer øyet gjenstander bak retina, som gjør at nære gjenstander ser tåkete ut. Men med nærsynthet, blir gjenstander på lang avstand uklare fordi det nærsynte øyet fokuserer bilder foran retina i stedet for på retina. Optimalt tilpassede avstandsbriller kan hjelpe deg å se nære og fjerne gjenstander klart igjen.

Enstyrkede brilleglass – for nærsynthet (myopi)

Enstyrkede brilleglass – for nærsynthet (myopi)

Enstyrkede brilleglass – for langsynthet (hypermetropi)

Astigmatisme kan korrigeres med enstyrke-brilleglass. For å oppnå dette bygges det inn ekstra styrke i brilleglasset som jevner ut astigmatismen: Dette er kjent som sylinderkorreksjon («syl» på brilleglasssertifikatet). Disse kalles toriske brilleglass.

Enstyrke-brilleglass – for astigmatisk syn

Enstyrke-brilleglass – for astigmatisk syn

Prismelinser: for hypermetropi

Hos pasienter med hypermetropi, optimaliserer prismelinser samhandlingen mellom øynene. I tilfeller med hypermetropi, også kjent som skjult eller latent skjeling, er ikke øynene til brukeren helt parallelle, noe som begrenser romsynet. Hjernen og øynene prøver konstant å unngå doble bilder som kan være veldig slitsomt for pasientene, og som ofte fører til hodepine. Briller uten prismer balanserer ut dette ujevne synet med en spesiell polering som brukes på minst én av linsene. Dette forbedrer mobiliteten og samhandlingen mellom øynene, og lar brukeren se tydeligere og på en mer avslappet måte.

Bifokale briller: for synsproblemer på kort og lang avstand

Bifokale briller består av to linser, som lar brukeren se gjenstander på nær og lang avstand tydelig. Dette ses klart pga. skillelinjen mellom de to linsene; den nedre er tydelig mindre og ser ut som et lite vindu. Dette er «lese-sonen» for nærsyn, og resten av linsen sikrer optimalt syn på avstand. Linsen har fått navnet etter den doble styrken: På latinsk betyr bi «to» og focal «fokuspunkt». Før ble bifokale linser vanligvis brukt til å korrigere presbyopi. Nå til dags er de ikke førstevalget. Mange brukere synes at den klart tydelige skillelinjen er uestetisk, eller til og med irriterende, for eksempel når de skal gå opp trapper. Hva er løsningen? Moderne progressive briller. De tilbyr en sømløs overgang mellom synssonene og dermed bedre visuell komfort.

Bifokale briller

Trifokale linser: for synsproblemer på flere avstander

Trifokale linser (tri betyr «tre», focal betyr «fokuspunkt») har lignende struktur som bifokale linser, men brukes av personer med presbyopi. I tillegg til optimalisering for nær- og langsynthet, har et annet korrigerende område blitt integrert for mellomlange avstander, f.eks mellom 50 og 150 cm. Trifokale linser har de samme ulempene som bifokale linser: harde overganger mellom synssonene og et tydelig skille mellom linsene – de to grunnene til at flere brukere velger moderne progressive briller.

Progressive briller: for lang- og nærsynthet, astigmatisme og presbyopi

Progressive briller: for lang- og nærsynthet, astigmatisme og presbyopi

Progressive briller har klare fordeler sammenlignet med bifokale og trifokale linser. Progressive briller har styrken til nær-, middels- og langsynte soner – og alt dette i et brilleglass med sømløs overgang og uten skillelinje. Styrken er jevn fra topp til bunn, og går fra langsyn til nærsyn. Progressive briller gir tydelig, avslappet syn på alle avstander og er det perfekte valget for myopi, hypermetropi og presbyopi. De er bra for lesing, arbeid ved datamaskin eller med hendene, eller når du bare vil se på lang avstand.

Progressive briller

Takket være toppmoderne produksjonsmetoder med eksepsjonell visuell komfort, tilpasses progressive briller fra ZEISS etter brukerens personlige behov basert på en rekke faktorer. Noen relevante aspekter er pupillavstand, pantoskopisk vinkel og bakre vertex-avstand – bare for å nevne noen få individuelle ansiktsparametere som det tas hensyn til i produksjonen hos ZEISS.

Tåkete bilder i overgangssonen eller problemer med å gå opp trapper, altså egenskaper ved tidligere generasjoner progressive briller, tilhører nå stort sett fortiden når det gjelder progressive briller. De gir ikke bare klart, naturlig syn, men også raskt fokus på alle avstander og i alle retninger. Det er optimale briller for hverdagsbruk, uansett om dette er de første brillene dine, eller om du vil bytte fra lesebriller til progressive briller, eller om du bare har hatt behov for avstandsbriller fram til nå. Progressive briller er også den ideelle løsningen for personer med vanlig syn som begynner å utvikle presbyopi, eller for personer med astigmatisme som utvikler presbyopi.

Hva enn du trenger, hjelper optikeren din deg gjerne med å finne de rette progressive brillene som passer deg.

Spesielle brilleglass for spesifikke anvendelser

Briller må være like unike som personen som bruker dem. Avhengig av livsstil, hobbyer eller karriere, må brillene kunne møte en rekke behov. Derfor er det viktig å få en omfattende analyse av visuelle behov hos optikeren, slik at de kan anbefale riktige brilleglass for deg. I tillegg til de «vanlige» brilleglassalternativene, finnes det også spesielle typer brilleglass som kan hjelpe deg å oppnå optimalt syn. For eksempel:

Brilleglass for en digital livsstil: for å bekjempe digital belastning på øynene

Bruk av digitale teknologier som smarttelefoner og e-boklesere stiller store krav til øynene våre hver eneste dag. Øynene våre må venne seg til et nytt nærsynsområde for å tilpasse seg den kortere avstanden som vi holder digitale enheter på, i sammenlikning med en avis eller bok. Og dermed må øynene våre stadig veksle mellom forskjellige avstander. Dette kan føre til hodepine og nakkesmerter, og sviende eller trette øyne, spesielt når vi blir eldre. En løsning kan være avstandsbriller med spesiell støtte for øynene dine på nært hold, som ZEISS digitale brilleglass. De er skarpt fokusert på bruk av digitale enheter som e-boklesere og smarttelefoner, og gjør det det lettere å fokusere på langt og nært hold. ZEISS digital innendørs teknologi er også tilgjengelig for progressive briller.  

ZEISS digitale brilleglass

Brilleglass for god sikt uten blending når du er ute og kjører

En forutsetning for sikker kjøring er å se godt fordi øynene dine arbeider overtid: Vi må stadig skifte fokus mellom veien, GPS-en, førerspeilet og sidespeilene. Trasig vær og vanskelige lysforhold gjør det ofte vanskelig å se godt. Brilleglass som er spesielt optimalt utviklet for spesielle situasjoner som man møter under kjøring (f.eks. ZEISS DriveSafe brilleglass, tilgjengelig som enstyrke-brilleglass og progressive brilleglass), reduserer synsbelastningen under kjøring, og gjør det lettere for førerne å se. For personer som er sensitive ovenfor refleksjoner, kan DriveSafe brilleglass hjelpe mot blending.  

ZEISS DriveSafe brilleglass

Brilleglass til jobb

De fleste merker forandringen ved fylte 40 eller eldre: Arbeid på en dataskjerm og blikk som veksler fra tastaturet til skjermen eller fra kalenderen til telefonen, blir plutselig mer belastende for øynene. For å se klart på forskjellige avstander antar de ofte ubevisst en ukomfortabel stilling, for eksempel ved å lene seg framover eller løfte hodet. Rygg- og nakkesmerter, i tillegg til tørre eller rennende øyne, er bare noen av de mulige konsekvensene. ZEISS kontorbrilleglass bidrar til å forebygge denne typen synsstress: De er spesialtilpasset dine spesielle synsbehov mens du er på jobb, og i motsetning til progressive brilleglass er de optimalisert for alle nødvendige avstander når du arbeider foran en dataskjerm. Lesebriller og progressive briller er derimot ofte ikke den beste løsningen for arbeid på datamaskinen, fordi de relevante områdene i brilleglasset ikke er optimalisert for kontorarbeid. Med lesebriller for eksempel, får du optimalt syn kun på kort avstand, og denne avstanden er for kort til å arbeide på datamaskinen eller til å se ned på skrivebordet. Med progressive brilleglass, ser brukeren på skjermen gjennom det mellomliggende området på brilleglasset og må vippe hodet oppover for å se skjermen klart. Begge typene brilleglass fremmer en unaturlig sittende stilling, som muligens kan forårsake muskelspenninger i nakke og skuldre og gi hodepine.

ZEISS kontorbrilleglass

Fargeskiftende brilleglass: effektiv solbeskyttelse uten å måtte bytte briller

Enten du er på jobb eller hjemme, kan spesielle solbrilleglass forbedre den visuelle komforten i mange situasjoner. Visste du at alle brilleglass kan være fargeskiftende? De gir UV-beskyttelse og optimalt syn i ett brilleglass og eliminerer dermed problemet med å bytte briller. Og disse brilleglassene leveres med alt du forventet deg: forbedret kontrastoppfatning, mindre blending og antirefleksbelegg på toppen av alt. Brilleglassene farger seg avhengig av UV-strålenes intensitet, fra lett farget og opptil den intense skyggen du får fra solbriller. Glassene blir mørke på et par sekunder og blir klare igjen på et par minutter.

Fargeskiftende brilleglass

Det er en rekke tilgjengelige brilleglass, så du kan være helt sikker på å finne de som passer best for deg. Hvilke brilleglass er best for deg? Finn svaret på en rask og enkel måte ved å ta «Min synsprofil»-testen nå. Husk: En omfattende analyse av dine synsbehov er alt du trenger for å finne brilleglassene som passer perfekte til deg!  

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

For sterke, for svake eller dårlig tilpasset: hva kan feil brilleglass gjøre med øynene dine? Flere plager kan skyldes trøtte øyner

Forstå syn 20.mai.2019

Tags: Hos din optiker

Øyenbryn lyver ikke Hva øyenbrynene sier om oss

Forstå syn 23.apr.2019

Tags: Grunnleggende om syn

Hvordan fremstilles brilleglass? Fra glass- til plastbrilleglass fra ZEISS – alt du ønsker å vite om produksjon av brilleglass

Forstå syn 28.mar.2018

Tags:

Gjenkjenne synsproblemer Nærsynthet, langsynthet, astigmatisme, osv.: Hvilke synsproblemer finnes og hvordan kan vi korrigere dem?

Liknende produkter