Sport + fritid

Våre 10 beste tips for sportsbriller.

Hva bør du huske på når du kjøper briller til sport? Lær mer om hvordan du kan forbedre dine sportsprestasjoner samtidig som du beskytter øynene dine.

16 oktober 2019
 • Mennesker på stranden som spiller strandvolleyball

Det er noen få faktorer du må huske på slik at du får mest mulig ut av sportsbriller, inkludert en passende fargetone og en tettsittende, komfortabel passform. Hyllevare sportsbriller er ofte nok - men for visse typer sport eller spesielle synshemminger kan individuelt tilpassede briller og linser gjøre det langt bedre, spesielt hvis ikke kontaktlinser er et alternativ. Men hva bør du være oppmerksom på når du kjøper briller til sport? Og hvordan skiller du mellom briller til sport og vanlige briller? BEDRE SYN har 10 tips som hjelper deg å gjøre det riktige kjøpet.

 • Her er en oversikt over alle kategoriene - de fem forskjellige nivåene av beskyttelse for briller til sport.

  Her er en oversikt over alle kategoriene - de fem forskjellige nivåene av beskyttelse for briller til sport.

  Vanligvis skiller man mellom fem forskjellige nivåer av beskyttelse med fargede brilleglass: Følgende tabell vil gi deg en oversikt over de forskjellige mulighetene og hvordan de passer til hver kategori.

  Kategori 0

  Enten lyse eller veldig lyse

  Lysabsorsjon:
  0-20 %

  Ideelle for beskyttelse mot insekter eller vind

  Kategori 1

  Lyse til semi-lyse

  Lysabsorsjon:
  20-57 %

  Ideelle for overskyet himmel og noe sollys; forsterker kontraster

  Kategori 2

  Mørk

  Lysabsorsjon:
  57-82 %

  Ideelle for vanlig sollys, for eksempel om sommeren

  Kategori 3

  Veldig mørke

  Lysabsorsjon:
  82-92 %

  Ideelle for vintersport, tilbringe tid i fjellet eller på stranden

  Kategori 4

  Veldig mørke og/eller med et reflekterende belegg

  Lysabsorsjon:
  92-97 %

  Ideelle for lysforhold på en isbre, på vannet eller i ørkenen (men ikke egnet for kjøring!)

 • Hva er det beste materialet?

  Det viktigste når du kjøper briller til sport er å velge det riktige materialet for både brilleglass og innfatning. Skader når du driver med sport kan medføre alvorlige skader på øyet, men briller til sport kan hjelpe. Selv om typen sport bestemmer hvilke sportsbriller som passer best for deg er de generelle prinsippende de samme.

  Brillerne skal være så slitesterke og lette som mulig, med en fin men komfortabel tilpasning. Brillene dine skal være nære nok øynene slik at det ikke kommer inn lysstreif - samtidig som øyevippene ikke skal komme borti glassene. Materialet må ikke splitre og være så slitesterkt som mulig, samtidig som det er føyelig og fleksibelt. Disse egenskapene reduserer faren for skader, dvs når man faller, fordi briller og glass "gir etter" i stedet for å knuses. Å velge det rette materialet har også stor innvirkning på brukerens komfort.

  Her er en tommelfingerregel: jo lettere brillene og glassene er, jo mer komfortabelt sitter de på nesen. Av denne grunnen, og fordi det reduserer sjansen for skader, bør briller og brilleglass av plast (slik som polykarbonat og polyamid) være førstevalget: sammenlignet med linser laget av glass kan de produseres opp til 50 % lettere.

  Merk: når du velger innfatning, pass på at de ikke inneholder elementer som kan skade deg, slik som glass eller metalldeler. I tillegg: et hardt belegg på plastglassene er alltid en god ide for å beskytte dem for riper.

 • Hvilke farger finnes? Og hvilken farge er best for hvilken type sport?

  Hvilke farger finnes?

  Først av alt: farger reduserer ikke bare intensiteten på lyset som treffer øyet, men de endrer også den spektrale sammensetningen på grunn av fargenes egenskaper. Sensitivitet for farger varierer fra person til peron og hver av oss oppfatter farger forskjellig. Å velge den rette fargen er derfor et veldig personlig valg, og ikke alle brillebrukere vil føle seg komfortable med en hver farge. Når du velger farge, ta deg god tid og prøv ut forskjellige muligheter hos optikeren.

  Men uansett hvilken farge du velger, pass på at den ikke er for mørk. Intensitet og farge må passe til typen sport og den lysstyrken som kan forventes. De forskjellige nivåene av beskyttelse kan gi deg en oversikt (se 1//). Mengden av solar stråling er vanligvis høyere når du går på ski eller utøver vannsport, enn den er med mange andre typer utendørsaktiviteter. Av den grunn bør fargen være litt mørkere. I tillegg anbefales også et speilbelegg. Vannsportsentusiaster, så vel som fiskere kan ha fordel av et polarisasjonsfilter i glassene. Det spesielle belegget reduserer irriterende reflektert lys, dvs. når sollyset når en våt vei, snø, vann eller metalloverflater. Resultat: Færre irriterende gjenskjær i brilleglasset, og dermed får du et spesielt klart, behagelig syn – selv i skarpt sollys. En spesiell farge som ZEISS Skylet kan gi enda bedre visuell komfort: solbrilleglassene gir bedre kontrast og oppfatning av farge. Dette gjør det enklere å se, spesielt i utfordrende synssituasjoner slik som på fjellet eller på vannet.

 • Å drive med sport krever ofte tilleggsutstyr som f.eks. en hjelm. I slike tilfeller bær du ta med deg utstyret når du besøker optikeren. På denne måten kan de vurdere situasjonen og finne den ideelle løsningen for deg. Brukerens positur når de brukes er ekstremt viktig for design av glassene og den etterfølgende tilpasningen. Et visuelt punkt som ikke er optimalt kan bety at du ikke nyter godt av et utmerket syn med de nye brillene. Skyttere, golfere, jegere og bueskyttere bør ideelt sett få brillene tilpasset på stedet, altså på skytebanen eller golfbanen, etterfulgt av en tur til optikeren for de siste justeringene.

  Merk: progressive glass, noen ganger også kalt varifokale glass, er et godt valg for de fleste typer sport, inkludert sykling og seilflyging. De passer imidlertid ikke for golf. Progressive glass er tilpasset for å fungere i en helt spesiell posisjon, men å spille golf krever at du endrer blikket når du gjør deg klar til slaget, altså at hodet flytter seg og holdningen din endrer seg.

 • Beskytte brilleglassene fra riper, gjøre dem lettere å rengjøre og gi UV-beskyttelse - nyttige belegg.

  Beskytte brilleglassene dine

  Briller til sport har større sjanse for å bli ødelagt fordi de utsettes for mye mer slitasje enn et vanlige briller med korrektive glass. Briller til sport utsettes for forskjellige omgivelser og må tåle og bli transportert i en gymbag - alt dette setter materialet på prøve regelmessig. Derfor er et passende belegg for å beskytte mot riper et must for sportsbriller. Husk: Hvis brillene er ripet bør du bytte dem ut straks - derfor er det en god ide å unngå riper i utgangspunktet. Et hardt belegg, så som ZEISS DuraVision Platinum beskytter ikke bare glassene mot skade, men avstøter også skitt og vann og gjør det lettere å ta vare på glassene i det daglige. Dermed holder glassene seg frie for skitt lenger og de blir lettere å rengjøre. En annen ting du må ha: 100% UV-beskyttelse mot UV-A og UV-B stråling. De fleste brilleglass og solbrilleglass sies å ha UV-beskyttelse, men dessverre er det alltid noen som ikke er av god kvalitet. Optikeren kan sjekke hvor pålitelig UV-beskyttelsen i realiteten er. Dette er ikke et problem med kvalitetsprodukter (som f.eks. fra ZEISS). Spør optikeren om hvilke løsninger som passer for deg - de hjelper gjerne.

 • Enda viktigere, briller som dugger kan raskt bli en risiko og medføre konkurransemessige ulemper i en kamp eller konkurranse. Når du kjøper briller til sport, pass på at de gir effektiv sirkulasjon av luft. Dette forhindrer at glassene dugger. Et spesielt belegg kan også sikre at glassene forblir klarere lenger.

 • Buede briller og glass: de gir effektiv all-round beskyttelse mot skitt, sollys eller små støvpartikler i luften, samtidig som de gir knivskarpt syn, til og med i de perifere sonene.

  Men legg merke til: på tross av den buede formen må synssvekkelsen din fortsatt bli perfekt korrigert for å unngå visuell forvrenging. Til og med med store diametre på brilleglassene og sterkt buede innfatninger bør brillene dine for sport være flate og stabile (f.eks. med ZEISS Cosmetic Edge®).

 • For å sikre at du har glede av dine briller til sport i lang tid,så er der noen grunnleggende regler du skal huske på. Akkurat som med andre briller så liker ikke briller til sport å bli utsatt for ekstrem varme i en lengre periode. Høye temperaturer eller temperaturvariasjoner kan skade innfatning og belegg. Derfor er det anbefalt at du alltid oppbevarer dine briller for sport i et etui når du ikke bruker dem. Og unngå å la dem ligge i bilen på en varm sommerdag.

  Alt koker ned til dette: jo bedre du tar vare på dem, jo lenger vil du kunne nyte godt av dine briller for sport. Bruk det riktige tilbehøret - disse gjør rengjøring enklere og hjelper med å sikre at brillene dine varer i lang tid fremover.

 • Det er ikke alltid nødvendig å kjøpe sportsbriller i tillegg til de du bruker til hverdags. For ski- og vannsport for eksempel kan endagslinser eller sportsbriller med din styrke være et praktisk alternativ. Visste du at du for eksempel til og med kan bruke endagslinser uten problemer når du svømmer? Vakumet sikrer at kontaktlinsene sitter godt på øyet. Imidlertid skal man være litt forsiktig - kontaktlinser gir ikke tilstrekkelig beskyttelse mot UV-stråling fordi de dekker kun en del av øyet. Derfor bør brukere av kontaktlinser alltid ha et godt par solbriller som gir beskyttelse for UV-A og UV-B lett tilgjengelig.

 • Det finnes tre viktige egenskaper som påvirker brukerkomforten for kontaktlinser: Linsens kvalitet, en profesjonell tilpasning og omhyggelig stell med høykvalitets rengjøring, oppbevaring og rensemidler. Det spiller ingen rolle hva slags kontaktlinser du velger, de bør tilpasses av optikeren din, akkurat som med brilleglassene. Optikeren vil fastsette synsresultatet ditt, måle øyets hornhinneoverflate og undersøke tårevæsken din for å kunne anbefale de perfekte kontaktlinsene for deg.

  Renhet er alfa og omega for alle linsebrukere! Dårlig hygiene eller manglende stell kan føre til øyeinfeksjoner forårsaket av mikrober, virus eller bakterier. I tillegg til at de kan være smertefulle og redusere brukerkomforten, kan de også påføre varig skade på øynene dine. Linsebrukere må være kompromissløse når det gjelder renhet.

Trenger du briller til sport? Har du en spesiell forespørsel?

Optikeren din er bare glad for å hjelpe hvis du trenger spesielle briller til sport eller har spesielle krav til synet. Mange ZEISS-optikere er spesialister på briller til sport og kan tilby omfattende erfaring med briller til sport - bare spør!


Del denne artikkelen