Arbeidsliv

PC-briller: Beskytt øynene dine mens du jobber

Hvordan håndtere datasyn-syndrom

16 oktober 2017

Den største delen av en gjennomsnittlig arbeidsdag brukes bak PC-en. Under COVID-19-pandemien har skjermtiden vår økt enda mer med videosamtaler, nettmøter og webinarer. Det krever mye av musklene og øynene og påvirker til slutt produktiviteten vår. BEDRE SYN gir tips og informasjon om briller til PC, og forebyggende tiltak for datasyn-syndrom (CSV).

 • PC-briller: Beskytt øynene dine mens du jobber

Datasyn-syndrom eller digital belastning på øynene

Begrepet datasyn-syndrom (CSV) brukes for å beskrive problemer som skyldes langvarig bruk av datamaskin, nettbrett, e-leser og smarttelefon. Det omtales også som digital belastning av øynene (DES), fordi symptomene ikke er begrenset til tid brukt ved datamaskiner.

Når du bruker en hvilken som helst digital enhet, stiller det et unikt krav til øynene dine, forskjellig fra enhver annen visuell aktivitet. Du må enten fokusere lenge på en skjerm, eller endre blikket mellom en enhet som telefonen eller nettbrettet og miljøet rundt deg. Det kan belaste øynene, noe som gjør det vanskeligere å tilpasse seg (endre fokus mellom ulike avstander). Av den grunn opplever personer som bruker digitale enheter mye, ofte syns- og holdningsrelaterte problemer.

Ifølge American Optometric Association er de vanligste symptomene på DES anstrengte øyne, hodepine, tåkesyn og tørre eller brennende øyne, samt nakke- og skuldersmerter.1 Selvfølgelig, hvis du er eldre enn 40 år, kan tilpasningsproblemer også være et resultat av det gradvise tapet av evnen til å fokusere på nærliggende objekter som følger med aldring (presbyopi). Mye skjermtid kan forverre ubehaget enda mer.

Få det beste arbeidsstasjonsoppsettet

Med flere og flere som jobber hjemmefra, har det blitt veldig viktig å ha en skikkelig, dedikert plass til et hjemmekontor. En ergonomisk sittestilling ved skjermen og riktig brillestyrke kan forbedre komforten og synet ved en dataarbeidsstasjon.

Få det beste arbeidsstasjonsoppsettet

Stol og skrivebord

En ny stol eller bare en justering av stolinnstillingene kan ofte bidra til å gjøre arbeidet mindre anstrengende. Sørg for at den naturlige kurven til korsryggen støttes av stolen, slik at du komfortabelt kan holde øvre rygg rett.

Som en tommelfingerregel bør du kunne plassere en knyttneve mellom toppen av lårene og bunnen av skrivebordet. Hvis det ikke er plass mellom bena og skrivebordet, er skrivebordet ditt for lavt, og du bør enten justere stolen eller gjøre skrivebordet litt høyere ved å sette det på blokker eller bøker. Hvis det er for mye plass mellom skrivebordet og bena, juster stolen slik at den blir litt høyere.

Pass på at føttene er flatt på bakken, og at bena danner en 90º vinkel med kroppen. Hvis du er kort, kan du prøve en fotstøtte for å se om den forbedrer sittestillingen din.

Skjerm og tastatur

Sørg for at skjermen din har høyest mulig oppdateringsfrekvens og bildestabilitet. Juster skjermen slik at bildet er rikt på kontrast og skarpt. Juster også skriftstørrelsen slik at du kan lese teksten enkelt og komfortabelt.

Toppen av skjermen skal være litt under horisontal øyehøyde og ca. 50 cm unna øynene dine. Test avstanden slik at den er mer eller mindre en armlengdes avstand.

Å få riktig avstand og høyde kan være litt vanskeligere med bærbare PC-er. Ved å legge til eksterne elementer som du kan koble til den bærbare datamaskinen, som mus, tastatur og skjerm, kan du øke komforten. Det finnes også ulike ergonomiske stativer for bærbare PC-er som kan justeres til en behagelig lese- og skrivehøyde, og mange av disse kan også legges sammen slik at du kan ta den med deg uansett hvor du skal.

Når du setter opp tastaturet, bør du kunne hvile underarmene eller albuene på stolens armlener mens du skriver, uten å måtte bøye skuldrene. Det samme gjelder bruk av styreflate eller mus.

Brillestyrke

Hvis du stadig opplever symptomer på DES, er det viktig å ta en synsprøve, eller oppdatere din nåværende brilleseddel. Det er mulig at du ganske enkelt har en ukorrigert brytningsfeil, og at de riktige brilleglassene kan korrigere dette og forbedre den opplevde belastningen på øynene.

Du kan finne ut at en ny brille faktisk kan forbedre måten du jobber på, ettersom forskning viser at ukorrigerte brytningsfeil faktisk har en innvirkning på økonomisk produktivitet.2

Briller til PC

Når dine vanlige briller eller lesebriller ikke forbedrer belastningen på øynene, kan det være på tide å vurdere PC-briller.
PC-briller kan være svaret hvis du trenger forbedret synskomfort

PC-briller kan være svaret hvis du trenger forbedret synskomfort

Hvorfor spesielle PC-briller?

Énstyrke eller progressive glass er generelt ikke optimalisert for kontorarbeid. Lesebriller gir optimalt syn som er for nært for PC-arbeid. Progressive glass krever at du ser gjennom det nedre området av linsen, så du vil unaturlig vippe hodet oppover for å se skjermen. Hvis du bruker denne typen brilleglass for kontorarbeid, er sjansen stor for at du sitter i en unaturlig stilling, noe som fører til hodepine og muskelspenninger.

Øynene dine trenger støtte i mellomsonen når du jobber ved et skrivebord til daglig. Dette refererer til avstanden mer eller mindre der skjermen din er plassert. Det er litt lenger unna enn nærsyn (en bok eller å sjekke telefonen), og nærmere enn avstandssyn (ser på noe i det fjerne eller kjører). Når vi fokuserer på denne avstanden over lengre tid, har øynene våre en tendens til å konvergere, og dette kan være ganske slitsomt for øyemusklene.

PC-briller er optimalisert for den mellomliggende synssonen. I tillegg kan den korrigere eventuelle ekstra brytningsfeil du måtte ha, for eksempel presbyopi eller astigmatisme med individuelle styrker.

Hva du må se etter når du kjøper PC-briller

 • Som du vil se her, er det forskjellige typer PC-briller. Det er viktig å diskutere med optikeren din nøyaktig hva du skal bruke brillene til, slik at resepten din kan skreddersys til dine behov.

 • Jo mer nøyaktige disse prosessene er, jo raskere vil du tilpasse deg de nye brilleglassene dine. Sørg for at du konsulterer en anerkjent optiker som foreskriver brilleglass fra en pålitelig leverandør.

 • Antirefleks eller antirefleksbelegg (AR) påføres brilleglassene for å eliminere irriterende refleksjoner fra fronten og baksiden av brilleglassene. Synsutfordringer som gjenskinn eller refleksjoner kan redusere brukerens synskomfort og kan bidra til symptomene på DES. Diskuter alternativer brilleglass med antirefleks med optikeren din.

 • Noen brilleglass som filtrerer blått lys produserer en synlig blå/lilla refleks. Dette er spesielt tydelig under videosamtaler, og det er vanligvis tilfellet med blått lysbelegg på linseoverflaten. Hvis utseende står høyt på listen din, se heller etter brilleglass med blålysteknologi i materialet, for eksempel ZEISS BlueGuard-brilleglass. Beskyttelsen mot blått lys er integrert i selve glasset, slik at synlige refleksjoner minimeres.

Forskjellige typer kontorbriller

Det er forskjellige brilleglass for PC-briller å velge mellom, avhengig av de visuelle kravene til jobben din.

Det er generelt tre typer kontoroppsett:

 1. En innendørs arbeidsstasjon med en datamaskin, og litt kontakt med annet personale.
 2. En innendørs arbeidsstasjon hvor personen leser mye trykt materiale og ser på skisser (for eksempel arkitekter).
 3. Et innendørs kontoroppsett med mye kontakt med øvrige ansatte og kunder, samt noe dataarbeid.
 4. Avhengig av dine personlige behov, vil din optiker tilpasse resepten din med en av følgende typer brilleglass:

Avhengig av dine personlige behov, vil din optikeren tilpasse resepten din med en av følgende typer brilleglass:  

Nær
Med dette designet får du naturlig syn fra en nærleseavstand, opptil to meter. Det er ideelt for intenst dataarbeid og lesing.

Rom
Komfortabelt syn spenner fra en leseavstand på nært hold til en typisk romavstand på rundt fire meter. Det er ideelt hvis du jobber ved en datamaskin og kommuniserer med kunder, siden du ikke trenger å ta av deg brillene når du reiser deg fra skrivebordet og går rundt.

Bok
Disse brilleglassene har en maksimal avstand på én meter, men sammenlignet med lesebriller vil de gi deg et betydelig større synsfelt for en behagelig leseopplevelse.

Individuell
Disse PC-brilleglassene er helt skreddersydd til dine personlige behov. Synsavstanden tilpasses til nærmeste centimeter, og innfatningsdata, ansiktsform og nær-arbeidsavstand er integrert i designet.

Briller med blålysfilter

Nesten alle moderne enheter sender ut blått lys, og det kan øke de opplevde symptomene på digital øyeanstrengelse.
Nesten alle moderne enheter sender ut blått lys, og det kan øke de opplevde symptomene på digital øyeanstrengelse.

Hva er blått lys?

Synlig lys er den delen av det elektromagnetiske spekteret som er synlig for det menneskelige øyet. En del av dette synlige lyset faller i det blå/fiolette båndet, og beskrives som høyenergi synlig lys (HEV). Solen er den sterkeste kilden til blått lys. En del av blålysspekteret er bra for oss på dagtid, da det bedrer oppmerksomhet, humør og reaksjonstid.

Moderne digitale enheter som smarttelefoner, fjernsyn, dataskjermer, e-lesere og nettbrett sender ut blått lys. Selv energisparende LED-pærer avgir blått lys.

Hvorfor kan det få øynene til å føles slitne og ukomfortable?

Om natten kan overeksponering for blått lys påvirke kroppens døgnrytme, og føre til søvnløshet og tretthet.

Det menneskelige øyet kan ikke blokkere blått lys. Faktisk passerer alt synlig blått lys gjennom linsen og hornhinnen, og når til slutt netthinnen. Hvis du bruker mye tid på å jobbe med digitale enheter, kan du oppleve anstrengte øyne og tåkesyn. For mye eksponering mot blått lys om natten kan også gjøre det vanskelig å sove og forverre søvnløshetsmønstre.

Bør jeg kjøpe briller som blokkerer blått lys?

Det er viktig å merke seg at ikke alle PC-briller har brilleglass som blokkerer blått lys. Briller for datamaskiner er ganske enkelt designet for å forbedre synskomforten i mellomsonen, og de har ikke nødvendigvis beskyttende egenskaper mot blått lys.

Du kan imidlertid tilpasse PC-brillene eller andre brilleglass med et spesialbelegg mot blått lys. Slike belegg påføres brilleglass, og inkluderer et blått filter som reduserer blått lys. Det vil forbedre din visuelle komfort, uten å miste sine fordelaktige effekter.

Kan du bruke blålysglass selv om du vanligvis ikke bruker briller?

Hvis du ikke har resept for en brytningsfeil, kan du likevel bruke blålysglass. Optikeren vil kunne gi deg råd om alternativene dine.

Tips til avslapning for øyne og rygg

 • Ta pauser
  Reis deg opp fra skrivebordet når du får sjansen og gå en rask spasertur. Ta et glass vann eller lag en kopp kaffe eller te, bare for å sikre at du får ro i øynene og at kroppen ikke forblir i samme posisjon for lenge.

 • Hvil øynene
  20-20-20-regelen gjelder her. Hvert 20. minutt, se mot en avstand på minst 20 meter unna, i minst 20 sekunder. Dette vil sikre mindre belastning på øynene fra å fokusere i mellomsonen hele tiden.

 • Blunk ofte
  Vi har en tendens til å glemme å blunke når vi jobber med digitale enheter. Blunk dypt og hardt når du husker det, og når du tar pauser, gjør også en bevisst innsats for å blunke. Dette vil smøre øynene og forbedre symptomene på tørre øyne.

 • Ta hensyn når du setter opp arbeidsstasjonen
  Følg disse retningslinjene når du setter opp arbeidsstasjonen.

 • Tren og strekk
  Prøv å trene eller gå minst tre ganger i uken, og strekk ut de ømme og slitne musklene gjennom dagen. Legg til en 10 minutters tøyningsøkt etter en spesielt lang arbeidsdag.

Snakk med optikeren din hvis du opplever økt belastning, tørrhet og uklart syn fra enheter som sender ut blått lys.


Del denne artikkelen

 • 1

  American Optometric Association. Computer vision syndrome. 2017. https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome?sso=y (accessed 21 September 2020).

 • 2

  Smith, T S T et al. “Potential lost productivity resulting from the global burden of uncorrected refractive error.” Bulletin of the World Health Organization vol. 87,6 (2009): 431-7. doi:10.2471/blt.08.055673