Helseproblem: Rennende øyne

Hvis dine øyner er rennende konstant kan årsaken være en øyelidelse

Når vi ler eller gråter er det helt normalt: tårekanalene åpner seg og tårene flommer. Men når øynene dine begynner å renne tilsynelatende uten noen grunn, kan en øyelidelse være årsaken. Der er imidlertid ingen grunn til bekymring, ettersom disse problemene vanligvis kan løses raskt.

Å gråte av glede, sinne, raseri, av å bli rørt eller bekymret - dette er normale menneskelige reaksjoner. Tårer har også en rensende effekt. Der er et enzym i væsken som virker hemmende på bakterier og stopper infeksjoner. Spesielle dunster, så som damper som stiger når man kutter løk, kan også forårsake tårer. Men hvis øynene dine er rennende og der ikke er noen innlysende grunn for hvorfor, da kan årsaken være noe annet.

Der er mange årsaker til rennende øyne

En av de vanligste årsakene til rennende øyne er øyekatarr. Dette er en irritasjon eller infeksjon i bindehinnen, eller det hvite området i øyet. I slike tilfeller vil et typisk symptom, i tillegg til rennende øyne, være en tydlig synlig rødfarging. Leger skiller mellom smittsomme og ikke-smittsome varianter. Smittsom øyekatarr forårsakes av et virus eller en bakterie, mens årsakene til ikke-smittsom øyekatarr inkluderer allergier, irritasjon fra veldig skarpt lys, fremmedlegemer eller kjemikalier. I begge tilfeller rådes du til å raskt ta kontakt med en øyelege og beskrive symptomene. Siden sykdommen er smittsom vil du raskt få en avtale.

Antibiotika hjelper ved bakterielle infeksjoner. Ellers er det vanligvis nok å unngå de utløsende årsakene. Et ekstra tips: for å tørke de rennende øynene dine bør du bruke mykt papir. Det anbefales også at du vasker hendene dine regelmessig. På denne måten kan du forhindre at infeksjoner blir overført. I tillegg bør personer som har fått infeksjon unngå å bruke kontaktlinser; de bør bruke brillene sine.

En annen vanlig årsak til rennende øyne er et dårlig korrigert synsproblem, som forårsaker øyet til å jobbe mye hardere for å være i stand til å se skikkelig. Optimal og individuelt tilpasset foreskrivning av brilleglass, som ZEISS Progressiv Individuell 2 glass, kan være til stor hjelp.

Rennende øyne kan også noen ganger være forårsaket av dårlig sammensetning av tårevæsken. I tillegg til en stor mengde vann er tårene våre også sammensatt av proteiner og et beskyttende lipid-lag på det øvre laget av tårefilmen. Det resulterer i at tårefilmen ikke kleber skikkelig til øyets overflate og renner av nedover. I slike tilfeller kan øyelegen din hjelpe med spesielle øyedråper.

Andre årsaker til rennende øyne er skader på hornhinnens overflate som følge av fremmedlegemer eller riper. Som en refleks produserer kroppen vesentlig mer tårer. Noen personer kan også ha øyelokk som er galt posisjonert. Ekspertene snakker da om et entropium, et øyelokk som er snudd nedover, eller et ektropium, et øyelokk som er snudd oppover. Avhengig av hvor alvorlig problemet er kan en korrigerende operasjon vurderes.

Tørre øyne kan også forårsake rennende øyne

Det høres ut som et paradoks, men øyne som er for tørre kan også være årsaken til rennende øyne. Grunnen er at etter lange faser hvor øynene dine er for tørre, begynner de ofte å produsere for mye tårevæske. Medisin kan hjelpe mot dette problemet. 

Tørre øyne kan også forårsake rennende øyne
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

10 tips for sunne øyne Hvordan forhindre tørre øyne og øyeanstrengelse.

18.apr.2019

Tags:

Glaukom – alt du trenger å vite om den nest viktigste årsaken til blindhet Glaukom er en alvorlig øyelidelse som påvirker øyetrykket.

14.mar.2019

Tags:

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter