Å fotografere med briller

Flotte fotografier og vellykkede spontanbilder er ikke noe problem for brillebrukere.

Under fotograferingen vil enhver fotograf helt naturlig forsøke å se så nært som mulig gjennom okularet for å få det beste bildet. Det er ikke mulig for brillebrukere. Det er likevel ikke noe problem å ta flotte bilder hvis du bruker briller – du må bare være oppmerksom på et par ting.

Noen liker å ta bilder av stemningsfulle landskap, men andre foretrekker portretter og bilder av mennesker. Fotografering er en av de mest populære hobbyene i verden. Som brillebruker må man ofte ta en avgjørelse: Skal jeg ta bilder med eller uten briller? For alle som tar bilder med en smarttelefon eller et enkelt digitalkamera er spørsmålet uaktuelt. Alt de må gjøre er å se på displayet og trykke på utløserknappen. Med moderne digitale speilreflekskameraer er det mulig å ta bilder både med og uten briller.

Kameraer med korreksjonslinse

Med et digitalt speilreflekskamera kan styrken i linsen tilpasses optimalt til fotografens eget syn. Ca. 90 prosent av alle brillebrukere vil da klare seg fint uten briller. Men å kjøpe en såkalt korreksjonslinse er bare verdt det hvis du har sterkt nedsatt syn – med en styrke på over 6. Korreksjonslinsen skrus på linsen og gjør det mulig å se klart uten briller.

Mange digitale speilreflekskameraer er også utstyrt med en såkalt LiveView-funksjon. Displayet bak vil da vise direkte det den digitale sensoren fanger inn og som lagres som bildet når man trykker på utløserknappen. For å sjekke om bildet virkelig er fokusert, kan du zoome inn på motivet med forstørrelsesfunksjonen. Det gir deg tryggheten om at du har fotografert motivet perfekt. Mange kompakte og speilløse systemkameraer har bare et slikt display for å vise motivet. I sterkt sollys vil imidlertid slike displayer være klart dårligere enn en søker. Og bare fotografer som bruker søkeren kan se helt klart og blendingsfritt gjennom objektivet.

For personer med aldersrelatert langsynthet, også kalla presbyopi, er det en klar fordel å ta bilder uten briller. Riktignok kan de ikke lenger se klart på nært hold, og må holde avisen lenger borte for å kunne lese den. Men ettersom at syns styrken i okularet er kalibrert slik at motiver på én meters avstand er i fokus, vil syns problemet jevnes ut. Du kan se klart og skarpt, og det er ingenting som hindrer deg i å ta riktig gode bilder.

Med kamera til optikeren

Hvis du foretrekker å beholde brillene på, vil du trenge litt tid på å venne deg til det. Folk som fotograferer forsøker gjerne å se så nært gjennom okularet på kameraet som mulig, og da vil brillene på et tidspunkt være i veien. Der er også andre problemer som kan oppstå: Ettersom øyet ikke kan komme helt nært, kan synsfeltet være begrenset. Midten er i fokus, men periferien vil være litt uskarpt. En spesialprisme fra en spesialist kan være til hjelp. Den sikrer skarpt syn selv i periferien. Brukere av progressive brilleglass vil også trenge litt øvelse. De må først finne det området i brilleglasset hvor de ser best når de fotograferer. Et tips: Hvis du skal kjøpe nye briller og vil fotografere med dem ofte, bør du ta med deg kameraet når du går til optikeren.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Bedre mineralglass og god overflatebehandling

Hvis du tar bilder ofte med brillene på, bør du huske at overflaten på brillene slites av å komme i kontakt med søkeren. Avhengig av materialet er det mulig at det etter en stund oppstår riper på brilleglasset, spesielt ved plastglass som ikke er tilstrekkelig beskyttet. Mange kameraprodusenter tilbyr spesielle "øyemuslinger" i myk gummi. Som brillebruker bør du være spesielt oppmerksom på dette. Plastglass er mye mer robuste i dag enn de var for noen år siden, men brilleglassene kan likevel bli slitt. Hvis du fotograferer ofte mens du bruker briller, bør du bruke mer robuste mineralbrilleglass eller be en optiker om en god, hard overflatebehandling på brillene.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Maksimum komfort med ultratynne, superlettvekt briller Mindre er mer! Disse tipsene er nøkkelen til å få ultralette brilleglass og innfatinger

16.okt.2017

Tags: Progressive brilleglass

Pene brilleglass med høy brytningsindeks Bedre syn og godt utseende takket være ekstra tynne og superlette glass.

Liknende produkter