Forståelse for synet

Hva er forskjellen på individualiserte brilleglass og briller som er "hyllevare"?

Hvordan briller kan hjelpe deg å få tilbake et naturlig syn.

16 mai 2019
  • Hva er forskjellen på individualiserte brilleglass og briller som er "hyllevare"?

Du kan ikke si om brilleglass er individualiserte eller om de er hyllevare kun ved å se på det. Så hva er forskjellen? Hvilke brillebrukere har mest å vinne på skreddersydde og individuelt optimaliserte brilleglass? BEDRE SYN stilte dette spørsmålet til Volker Gahr, Senior Produktsjef hos Carl Zeiss Vision.

BEDRE SYN: Hr Gahr, hva er det som gjør individualiserte brilleglass forskjellige fra vanlige glass?

Volker Gahr: Vel, naturligvis er til og med konvensjonelle brilleglass til en viss grad individuelt skreddersydde til brukeren. Det er fordi du egentlig følger en foreskrivning, med andre ord får den rette styrken på glasset i den riktige posisjonen i den valgte innfatningen, noe som gir brukeren bedre syn. Hvis en annen bruker skulle tatt på seg mine briller, er det lite sannsynlig at han vil ha optimalt syn. Når vi snakker om individuelt "optimaliserte" glass så snakker vi egentlig om å ta med i beregningen annen relevant informasjon om brukeren i det optiske designet ved å kalkulere den ideelle linseoverflaten til deres bruk.

Som en regel vil optikeren eller øyelegen utføre en brytning og foreskrive brilleglass.

Hvilke brilleglass kreves?

  • Enstyrkeglass for syn på lang avstand
  • Enstyrkeglass for syn på nær avstand (f.eks. lesebriller)
  • Progressive glass
  • Hvilken diopterstyrke, spesielle sylindre...

Det neste steget for brukeren er å velge en innfatning. Men det er i grunnen så langt som den konvensjonelle metoden går. En optiker som foreskriver hyllevareglass vil selvfølgelig måle det visuelle punket på begge øynene posisjonert i den valgte innfatningen for å sikre korrekt polering av glassene som han eller hun til slutt bestiller fra et selskap som ZEISS. Men den ultimate posisjoneringen av glassene foran brukerens øyne - som bestemmes av den typen innfatning som velges - vil ikke ha blitt tatt med i beregningen når glassene kalkuleres.

Volker Gahr - Senior Produktsjef hos Carl Zeiss Vision.

Når vi snakker om individuelt "optimaliserte" glass så snakker vi egentlig om å ta med i beregningen annen relevant informasjon om brukeren i det optiske designet ved å kalkulere den ideelle linseoverflaten til deres bruk.

Volker Gahr

Senior Produktsjef hos Carl Zeiss Vision

BEDRE SYN: Så den største forskjellen med individuelt optimaliserte glass er hvordan de er skreddersydd til innfatningen...?

Volker Gahr:  Det er absolutt en sentral forskjell, men dog ikke den eneste. Jo mer ZEISS forstår hvordan en brillebruker ser igjennom glassene med den innfatningen som er valgt, jo mer nøyaktig kan glassene lages, slik at brukeren til slutt ser igjennom dem på så naturlig og optimalt vis som mulig. Det betyr at de får et perfekt optimalt synshjelpemiddel som er skreddersydd nøyaktig til deres individuelle behov. Men for å oppnå dette må optikeren bestemme andre viktige individuelle parametre, i tillegg til punktet som brukeren ser igjennom når han ser rett igjennom glasset - og disse parametrene må være nøyaktige ned til en tiendedels millimeter!

For eksempel: hvilken avstand er øynene vanligvis fra en bok eller en dataskjerm? Eksakt i hvilken høyde ser de igjennom glassene med den innfatningen de har valgt? Hvordan påvirker innfatningens bøyning brukerens syn? Det er noe som ikke bare er avhengig av innfatningen, men også av personens ansikt. Hva er den bakre avstanden til issen, altså avstanden fra baksiden av glassets overflate til fronten av hornhinnen? Hvordan er kurvaturen på innfatningen? Det må gjøres presise målinger av dimensjonene på innfatningen og høyden og bredden på glassene.

Briller som er tilpasset til deg

1.5

0%

1.5

0%

1.6

20%

1.6

20%

1.7

35%

1.67

40%

1.9

40%

1.74

50%

Jo mer nøyaktig optikeren kalkuleer alle parametrene, jo mer presist kan optikken, altså glassdesignet, optimaliseres av ZEISS. For å sikre at innfatningen og glassene ikke ender opp i en annen posisjon på brukerens nese, vil posisjonen til innfatningen på nesebroen justeres av optikeren før de kalkulerer de øvrige dataene.

BEDRE SYN: Det må da ta virkelig lang tid å måle alle disse parametrene? Og hvordan kan det virkelig bli så eksakt?

Volker Gahr: Det er her teknologi kommer inn i bildet. i.Terminal®2 - det er ZEISS' sentreringssystem - bruker et høyteknologisk kamera som tar objektive bilder av brukeren og innfatningen fra både front og fra siden. Så måler programvaren alle nøkkeldata om sentrering og lagrer det på en fil. i.Terminal®2 gir nøyaktighet ned til en tiendedels millimeter, allikevel er hele måleprosessen gjennomført på veldig kort tid, selv om den leverer veldig nøyaktige data for alle nøkkelparametre.

BEDRE SYN: Så hvordan ender man opp med individuelt tilpassede glass?

Volker Gahr: Optikeren samler alle måledata fra brytningen, sentreringen og i noen tilfeller fra de objektive målingene i i.Profiler®. Så snart alle egenskapene er klare - slik som type og materiale i glassene, type belegg og eventuelt farge og skygge som trengs - blir alle dataene sendt til ZEISS. Der blir brilleglassene kalkulert individuelt i henhold til optikerens spesifikasjoner og produsert med en høyteknologisk teknologi kjent som friform-teknologi. ZEISS var en av pionerene bak utviklingen av denne teknologien, og selv i dag gjør vi stadig vårt beste for å gjøre denne metoden for produksjon av glass enda bedre.

Takket være friform-teknologi kan glassene produseres til perfekte spesifikasjoner for brillebrukeren og den innfatningen han eller hun har valgt. Dette gjenoppretter det mest naturlige synet som er mulig for brillebrukeren og, spesielt når det gjelder progressive glass, gir det største og skarpest mulige synet på alle de forskjellige avstandene. Med mindre du oppnår perfekt match mellom innfatningen, brilleglassene, personlige synsbehov og brukerens ansiktsform, er avslappet og naturlig syn umulig å oppnå. Med en løsning som ikke er perfekt vil brukeren potensielt måtte gjøre store anstrengelser for å forene de forskjellige bildene fra hvert øye, for å få det til å bli ett samstemt bilde. Dette kan før til at man tilvenner seg dårlig til glassene, med hodepine og spenningen hos brukeren.

ZEISS var en av pionerene bak utviklingen av denne teknologien, og selv i dag gjør vi stadig vårt beste for å gjøre denne metoden for produksjon av glass enda bedre.

Volker Gahr

Senior Produktsjef hos Carl Zeiss Vision.

BEDRE SYN: Så kjennetegnet på kvalitet i progressive glass avhenger av de individuelle parametrene som er innebygget i hvert brilleglass?

Volker Gahr: Nettopp. Som en sammenligning, forestill deg at du ser igjennom et teleskop. Du ser igjennom høyt sofistikert optikk, men du hvis du ikke har teleskopet i riktig avstand fra øyet, så vil ting bli uskarpe. Eller se for deg at du ser igjennom et nøkkelhull. Du får kun et godt, avslappet syn hvis du legger øyet ditt veldig nærme nøkkelhullet. Fordelen med individuelt optimaliserte progressive glass er at brukeren tilvenner seg dem allerede fra starten. Alle trenger selvfølgelig tid til å venne seg til progressive glass - og tiden det tar varierer ganske mye fra person til person - men individualiserte progressive glass er noe du blir vant til veldig mye raskere.

BEDRE SYN: Et siste spørsmål: Hvilken type brillebruker vil ha størst fordel av individuelt optimaliserte brilleglass?

Volker Gahr: Generelt sett kan man si at alle får den best mulige løsnigen ved å velge individuelt optimaliserte brilleglass. Men jo høyere og mer kompleks styrke, jo bedre vil man merke den forbedrede ytelsen i forhold til konvensjonelle brilleglass, og mer avslappet og stressfritt vil synet ditt høyst sannsynlig bli.

For folk som har problemer med nattsynet er det også mulig å bruke vår i.Scription® teknologi for å optimalisere individuelt styrken på glassene for nattsyn eller situasjoner med lite lys. Dette spesielt viktig for personer hvor styrken faktisk endrer seg når pupillene blir mye utvidet. Individuelle synsdefekter kan elimineres ved å gjøre flere steg for å optimalisere styrken på glassene. 

Men der er også mange andre typer kunder som kan ha fordel av individuelt optimaliserte brilleglass. Ta kontorbriller for eksempel. Denne applikasjonen gir oss mulighet for å optimalisere glassene til hver enkelt persons behov i jobben, spesielt når det gjelder mellomdistanser som brukes ved datamaskinen eller andre tilsvarende aktiviteter. Å diskutere din medisinske historie med optikeren din er veldig viktig i denne sammenhengen, fordi han eller hun trenger å ha en klar idé om hva dine individuelle synsbehov er og hvordan dissse best kan møtes.


Del denne artikkelen